≫ 

"Moramo izbaciti kriminalce sa stadiona": Francuzi čvrsto rešeni da zaustave talas nasilja na tribinama

Fudbalski savez Francuske izašao sa planom da zaustavi nemile scene masovnog upada na teren stadiona Lige 1 koje su prošle godine dostigle istorijski maksimum

  • 6
FK Sent Etjen Printskrin: Youtube/VoetbalBookmaker

Prethodna sezona elitne Francuske fudbalske lige (League 1) bila je moguće najgora po pitanju bezbednosti zbog učestalih upada huligana na teren za vreme utakmica. Sa francuskih stadiona zabrinjavajuće često su se nizali prizori navijačkog nasilja koje se sa tribina prebacilo na teren, pa je jednostavno nešto moralo da se preduzme po tom pitanju, jer je situacija pretila da izmakne kontroli.

U tom smislu Fudbalski savez Francuske koji rukovodi najkvalitetnijim takmičenjem izneo je plan koji obuhvata niz mera kako bi se doslovce iskorenile pijave kakve su se viđale u minuloj sezoni.

- Moramo izbaciti kriminalce sa stadiona - jasna je poruka Vinsenta Labruna, predsednika LFP-a (Ligue de Football Professionnel), izrečena krajem juna tokom godišnje skupštine Francuskog fudbalskog saveza, kada je i izložio plan da se stane na put kriminalnom ponašanju navijača. On je takođe rekao da svi klubovi moraju biti uključeni u smirivanje tenzija između navijača.

navijači sent etjena Foto: twitter/GFFN

Početkom juna Francuska liga je napravila prvi korak u realizaciji ovog plana tako što je angažovala kriminologa Alana Bauera, čiji je prvi zadatak da zabeleži sve ispade huligana koji su se desili prethodne sezone i izveštaj dostavi vrhu lige koja bi u septembru trebalo da iznese zaključke posle izveštaja koji bude dobila.

Prema saznanjima francuskih medija, Liga će već od ove sezone implementirati određene mere kako bi se prdupredile scene koje su bile gotovo zaštitni znak utakmica Lige 1 minule sezone. Na sastanku kojem su prisustvovali čelnici lige sa ministrima pravde, sporta i unutrašnjih poslova, doneta je odluka da se na ogradama navijačkih tribina instaliraju zaštitne mreže i pleksiglas na mestima gde su igrači najbliže na udaru agresivne publike i u dometu za gađanje.

Svih 40 klubova prve i druge lige biće u obavezi da primene ove mere kao bi se glavni akteri lige, igrači, maksimalno zaštitili i brinuli samo o igri na terenu.

Takođe, ostavljen je izbor klubovima kada je reč o zaštitnim ogradama, da li će to biti "kavezi" kao što je to slučaj sa Ažaksioom, ili će to biti visoke zaštitne mreže. Zanimljivo je da klubovi nisu u obavezi da momentalno instaliraju ovu vrstu zaštite na tribini, ali je u tom slučaju neophodno da imaju spremnu mobilnu zaštitu koja bi se mogla postaviti u kratkom roku ukoliko dođe do nemilih scena i nemira na tribinama i ugrožavanja fudbalera.

Video: Koreografija Delija bez bakljade, šetalice, transparenata... Nesvakidašnji prizor na Marakani

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alal vera alal vera

    4. avgust 2022 | 17:19

    sta mi cekamo

  • i te kako i te kako

    4. avgust 2022 | 17:38

    dobro je da mi nemamo takve probleme

  • ko zna zna

    4. avgust 2022 | 17:20

    zasto moras da razmisljas da li ces zavrsiti u bolnici sa razbijenom glavom ili frakturom ruke ili noge ako odlucis da odes na utakmicu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA