Saznajemo! Sprema se bomba u Humskoj: Partizan želi Adema Ljajića!

Ideja kluba iz Humske je da pojača konkurenciju na poziciji ofanzivog veznog i izbor je pao na jednog od najboljih izdanaka škole u ovom veku

Adem Ljajić Foto: MN Press

Jedan od najtalentovanijih izdanaka Omladinske škole Partizana u 21. veku (ako ne i najtalentovaniji), kasnije i "zlatna koka" prvog tima kluba iz Humske, unovčena u višemilionskom transferu - Adem Ljajić (30) želja je crno-belih u tekućem prelaznom roku i tim povodom su već načinjeni konkretni koraci, saznaje Telegraf!

Ukoliko se kockice slože do kraja, ofanzivni vezista bi u Humsku stigao kao slobodan igrač, pošto mu je 1. jula istekao važeći ugovor sa turskim velikanom Bešiktašom.

Još pre početka letnjeg prelaznog roka Partizan je imao plan da pojača poziciju ofanzivnog veznog, odnosno organizatora igre, koju trenuto pokriva samo Bibars Natho, ali su se određena rešenja izjalovila, što zbog nerealih cena na tržištu (Tokmak Nguen, Jakub Kadak...), što zbog nepoklapanja vizije sportskog sektora i stručnog štaba (Giorgi Čakvatadze), pa se u jednom momentu i odustalo od te pomenute ideje i fokus je usmeren na krila.

Ipak, kada je sezona počela, postalo je jasno da jedan igrač, pogotovo u tim godinama, ne može da sam da iznese takmičenje i cela priča se vratila na početak, na misiju pronalaska i angažovanja "desetke" koja će doneti i kvalitet i konkurenciju Nathu.

Kako je broj stranaca u ekipi trenutno popunjen, logično je da su prioritet imala domaća rešenja, a bolje od Adema Ljajića teško da može da se nađe u trenutnim okolnostima, jer se radi o veoma kvalitetnom fudbaleru, koji je uz to prošao i školu Partizana, ali i izazove prvog tima sa kojim je dva puta bio šampion Srbije i jednom pobednik Kupa.

Prvi koraci su već, napomenuli smo, načinjeni i razgovori teku u dobrom smeru, iako sama misija nije laka, jer Ljajić ima ponude i drugih klubova. Konkretno, poslednji u nizu je Al Nasr iz Saudijske Arabije, koji sa klupe predvodi trener Rudi Garsija, sa kojim je vezista uspešno sarađivao u Romi i upravo je on spona dve strane.

Partizan, pak, polaže na činjenicu da je Ljajić još uvek zainteresovan za ozbiljan fudbal u Evropi i da bi posle 12 godina u inostranstvu mogao da se vrati kući i pomogne svom klubu u delikatnoj situaciji. Sam fudbaler trenutno boravi u Srbiji, odnosno u rodnom Novom Pazaru, a nedavno je uživo i gledao međusobni susret pomenutog kluba i crno-belih u Superligi Srbije.

Adem Ljajić Foto: MN Press

Veliki klubovi, milionski transferi

O fudbaleskim kvalitetima Adema Ljajića se mahom sve zna, pošto se radi o igraču koji je dobrih desetak godina bio deo velike evropske scene. U Humsku je stigao još 1998. godine iz Jošanice i to zahvaljujući počivšem skautu kluba iz Humske Dušanu Trbojeviću, koji je prepoznao vanserijski talenat i učinio sve da ga angažuje.

Prošao je potom kompletnu školu crno-belih, gde je već kao kadet i omladinac privukao pažnju skauta najvećih evropskih klubova, pa se već u omladinskim selekcijama govorilo o ponudama Intera, Reala, Milana (...), ali je ključnu ulogu odigrao tadašnji sportski direktor Ivan Tomić načinivši presedan tako što je momka iz kadetske selekcije prekomandovao u prvi tim, verovatno prvi put u novijoj istoriji kluba iz Humske.

Ljajić je leta 2008. godine postao profesionalac i za kratko vreme bitan igrač u šampionskom timu koji je predvodio trener Slaviša Jokanović, kasnije i Goran Plavi Stevanović. Posle samo godinu i po dana u najjačoj selekciji vezistu je "kaparisao" slavni Mančester junajtedom na čelu sa Aleksom Fergusonom, sa kojim je potpisao predugovor (pričalo se da je položeno i 100.000 funti kao garancija).

Adem Ljajić Foto: MN Press

Međutim, negde je došlo do "kratkog spoja" i velikan je odustao od transfera, koji je trebalo da stupi na snagu 1. januara 2010. godine, iako je Ljajić u periodu od godinu dana često bio gost kluba sa Old Traforda, trenirao sa Kristijanom Ronaldom, Runijem, Gigsom, Vidićem, Ferdinandom...

Umesto u Engleskoj, karijeru je nastavio u Italiji, tačnije u Fjorentini, koja je za njega isplatila 7.000.000 evra obeštećenja. U Firenci se zadržao tri sezone da bi ga za 11.000.000 evra otkupila Roma, čije je boje takođe branio tri godine, uz jednogodišnju pozajmicu u Interu iz Milana.

Prelazak u Torino (9.000.000 evra) se dogodio na inicijativu Siniše Mihajlovića, tadašnjeg trenera "bikova", koji je sa Lajićem sarađivao u selekciji Srbije i želeo ga je u redovima svog kluba, a i ta epizoda u italijanskom fudbalu je potrajala tri sezone.

Od 2019. godine Ljajić je bio član Bešiktaša, u koji je prvo stigao kao pozajmljen igrač, a potom su ga Turci otkupili za 6.500.000 evra i postavili kao nosioca igre. Imao je u listave trenutke u istanbulskom klubu, bio jedan od lidera i najboljih igrača sve do trenutka kada je svetom zavladao virus. Bešiktaš je imao ideju da umanji plate prvotimcima, jer je dospeo u finansijsku krizu, Ljajić se nije slagao sa tim, pošto mu je klub već dugovao veliku svotu novca i nastali su problemi koji praktičnu nisu rešeni do isteka ugovora igrača 1. jula.

Što se Partizana tiče, to bi bila priča sa srećnim krajem, bez obzira što Ljajić nije odigrao takmičerski meč od 11. maja prošle godine, jer se radi o veoma kvalitetnom igraču, koji je, pak, u najboljim godinama i uz pravu pripremu bi sigurno bio pojačanje.

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    11. avgust 2022 | 11:06

    Sledeca bomba je Ivica Kralj na golu!!!

  • Bomba

    11. avgust 2022 | 11:12

    Najbeca bomba treba da bude odlazak uprave.Ovo je sve njihova uigrana igra smirivanja tenzija.

  • Cubaka

    11. avgust 2022 | 10:47

    "Partizan, pak, polaže na činjenicu da je Ljajić još uvek zainteresovan za ozbiljan fudbal u Evropi"............Kada sam ovo procitao samo sto se nisam srusio sa stolice od smeha, Partizan i "ozbiljan fudbal" u istoj recenici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA