≫ 

Partizan na korak od Lige konferencija: Crno-beli ubedljivi protiv Hamruna, idu na Maltu s tri gola prednosti

Veoma dobra utakmica viđena je u Humskoj gde je Partizan opravdao ulogu favoritu

Rikardo, Partizan Foto: MN Press

Dobra je i ta Liga konferencija, verovatno su pomislili navijači Partizana posle ubedljive pobede crno-belih nad malteškim Hamrunom - 4:1, mada će, posle svega što se izdešavalo u prethodnim sedmicama, ostati mala bojazan sve do revanša naredne sedmice, dok se i zvanično ne overi plasman u grupnu fazu. Golove za tim iz Humske su postigli Rikardo Gomeš, Slobodan Urošević, Fuseni Dijaate i Patrik Andrade, dok je utešni pogodak za goste delo Žilaumijera, koji je iskoristio "žutu minutu" domaćina početkom drugog dela i samo ulažio poraz.

Trebalo je igračima Partizana malo vremena da se adaptiraju i na promenu formacije, koju im je "zadao" Gordan Petrić, ali i na "kakofoniju" na stadionu u Humskoj, gde su, umesto podrške do uspeha, dobili otvoreni obračun navijača i Uprave, koji je u senku gotovo bacio sve ono dobro što su učinili u prvih 45 minuta, a uradili su mnogo toga, odnosno, već tada su završili ceo posao.

Početak, razumljivo zbog svega što se dešavalo u bliskoj prošlosti - stidljiv, u grču, sa previše respekta prema objektivno slabijem rivalu, previše izgubljenih "drugih lopti", bez mnogo rizika i nepotrebno vraćenih lopti unazad, koje su pratili i sporadični zvižduci onih kojima je dolazak na stadion više io prilika da isteraju sopstveni bes nego li da stanu iza sopstvenog tima.

Tek jedna oduzeta lopta Dijabatea i "posluživanje" Meniga da nagovesti epilog koji je usledio tek nekoliko minuta kasnije kada je, ispostaviće se, vodeći gol osloodio stega ceo tim. Bio je to 16. minut, Partizan je u presingu oduzeo loptu preko Marka Živkovića, koji je odmah poslužio Meniga, a Holanđanin sa mnogo osećaja samo "produžio" pas ka Rikardu. Napadač je umakao orgu, obišao i golmana i onda rutinski pogodio - 1:0.

Vođstvo u pravom trenutku, narodski rečeno "na vreme" omogućilo je igračima Partizana da se oslobode grča, opuste i da konačno pokažu na terenu ideju stručnog štaba da kroz kontrolu poseda u centralnom delu i brzu distribuciju lopte na polovini protivnika, uz presing kada rival ima loptu, tim dođe do pozicije da ugrozi gol Hamruna.

FK Partizan - FK Hamrun, Liga konferencija Foto: Nikola Anđić

Ako su Maltežani na početku i delovali sasvim solidno u Humskoj, posle kapitulacije su polako počeli da se gase i otvoreno pokazuju slabe tačke, oskuda kvalitet koji je Partizan naprosto morao da kazni.

Istina, nije to bilo tako tečno i maštovito kako možda očekuje publika crno-belih, ali ako se osvrnemo na samo sedam dana unazad i košmar protiv AEK-a, ocena je i te kako pozitivna. Trud igrača domaćina je već u sledećem dobrom napadu bogato nagrađen, prvo kornerom, a potom i novim golom, koji je goste definitivno bacio na kolena.

Bio je to 26. minut, kada je iz ugla sjajno centrirao Živković, još bolje skočio Vujačić na drugoj stativi i vratio loptu na dva metra od gola, gde je spreman bio Sloodan Urošević, kome nije ilo teško da je samo spusti u gol - 2:0.

Tu se već okreula i priča na tribinama, setiše se navijači da treba da podrže i igrače, pored obračuna sa čelnicima koji nije jenjavao, pa su igrači nošeni tom iznenadnom pažnjom počeli da vraćaju ubedljivijom, tečnijom igrom, maštovitijim akcijama i borom koja je "dozvala" i aplauze, samim tim i njihovu pozitivnu inspiraciju.

Ogledalo svega - kontra iz 34. minuta kao iz udžbenika, posle prikida za Hamrun, loptu je oduzeo i povukao Menig, ispratio ga je Andrade, značajno bolji i življi u odnosu na prethodne mečeve, koji je potom proigrao usamljenog Fusenija Dijabatea, čiji trk od 80 metara je nagrađen trećim golom - 3:0!

Do poluvremena su crno-beli iskontrolisali dešavanja na terenu, još jednom solidno zapretili preko Uroševića sa distance, a Hamrunu je s pravom poništen gol u nadoknadi, pošto je posle prekida i intervencije Popovića, golman Partizana fauliran prilikom hvatanja lopte. Na kraju i aplauzi igračima, lepa promena i za oči i za uši posmatrača, verovatno i za dušu samih aktera na terenu.

I umesto da dokusure grogiranog rivala u nastavku, crno-beli su veoma loše ušli u drugo poluvreme, dozvolili Hamrunu da se nametne i počne da preti iz napada u napad, u čemu su mu nesigurnošću i paničnim reakcijama na svojoj polovini pomagali i fudaleri domaćina.

FK Partizan - FK Hamrun, Liga konferencija Foto: Nikola Anđić

Zatajila je organizacija napada, grešilo se u pasu, a nedostajalo je i snage i čvrstine kada i protivnik imao loptu i bio u zoni udarca, Kao posledica svega veliki nesporazum Vujačića i Popovića u 50. minutu, koji je golman Partizana ispravio odbranom zicera Mašiki, da i već u sledećem napadu došlo do kapitulacije odbrane.

Hamrun je izborio korner, lopta je pala na prvu stativu gde nisu odreagovali ni Rikardo, niti Marković, pa je Žilaumijer posle sjajnog skoka pogodio dalji ugao, smanjivši rezultat na - 3:1.

Panika tu nije prestala, niti postojala reakcija, štaviše, crno-beli su dospeli u "crnu rupu" koja je dovela do još nekoliko opasnih situacija i zicera za Brazilca Džonija, posle prekida, u kome ponovo niko nije skočio, pa je Popović odbranom spasao situaciju.

Odreagovao je tada i Petrić, poslao na teren umesto Meniga još jednog igrača defanzivnih karakteristika - Kristijana Belića, pokušavajući da "stane na rep" ofanzivi gostiju, Isprva je izgledalo kao da nema reakcije, jer je mladi igrač brzo dobio žuti karton, ali se Partizan, kako je vreme odmicalo, stabilizovao upravo na njegovoj energiji, vratio balans na terenu i počeo da preti.

Upravo je Belić pripremio zicer Dijabateu, koga je blok sustigao u poslednjem momentu, da bi u nastavku istog napada, posle kornera, mladi vezista na drugoj stativi pripretio udarcem glavom - pored gola.

Videlo se da Hamrun ne zna da se nosi sa ozbiljnijim pritiskom i da je samo pitanje momenta kada će Petrićev tim doći do novog gola i desilo se to u 76, minutu. Ponovo je oduzeta lopta u opasoj zoni po Maltežane, Rikardo i Adrade su odigrali dupli pas u kaznenom prostoru, posle koga je zadnji vezni izdržao duel i matirao golmana Bonela i četvrti put - 4:1.

U završnici je Petrić na teren poslao i Jovića, Terzića i Baždara kako i održao ritam i balans, dobio uz to nekoliko dobrih akcija u kojima su zamalo kasnili napadači crno-beli, ali sve u svemu utisak je dobar, a pobeda verovatno vredna jeseni u Evropi...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    18. avgust 2022 | 21:32

    zasto rts i arena smanjuju zvuk kad se peva protiv uprave i predsednika?

  • Zeljko

    18. avgust 2022 | 21:39

    Ovi sa Malte umorni dosli sa pecanja

  • Nešo

    18. avgust 2022 | 20:50

    Ajmo komšija makar da igrate ovu Brčko distrikt ligu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA