Treća sreća

Svesna je Zvezda da je favorit. Svesna je Zvezda da je ono iz Haife neki maksimum Makabija, a da je to daleko od Zvezdinog maksimuma

  • 39
FK Crvena zvezda Foto: FK Crvena zvezda

Jesi ili nisi. Flešbekovi pucaju i lekcije su naučene do sada. Nema možda, ima samo ima-nema. Nije Zvezda uza zid, ali nije ni u otvorenoj poziciji. Iza sebe ima iskustvo, treću sreću i punu Marakanu. Večeras je ulog veliki, večeras se gosti sa bogovima Olimpa ili sa običnim smrtnicima.

Dani i godine uspeha su za Zvezdom, neko ko je pratio poslednje dve decenije crveno-belih, može samo evocirati onu muku koja je uzimala maha jedno 15 godina. Onda je kuburenje u kvalifikacijama počelo polako da prelazi u sporadične grupne faze, sve do momenta kada navijači ne očekuju ništa manje nego grupnu fazu nečega. Najpoželjnije Lige šampiona. Lako se čovek na dobro navikne.

U poslednjim naletima su se desile dve suve elite, a onda i dve semi-elite. Omonija i Šerif su one prepreke koje će se pamtiti kao "moglo je to i da se preskoči". Poslednje dve sezone su crveno-beli stali tamo gde je mirisalo na prolaz.

Penali protiv Kiprana su bili kobni, a protiv Šerifa manjak koncentracije u Tiraspolju. U oba navrata je Zvezda bila ta koja napada i trpi kontranapade. U oba navrata je Zvezda bila ta koja je agilnija, a protivnik ide na varijantu čestog zatvaranja i brzog otvaranja.

Možda tu nije bilo Lige šampiona, ali je bilo nokaut faze Lige Evrope. I to je put za uspeh.

Ipak, Liga šampiona je Liga šampiona. Mušema koja se vijori na centru ima posebnu draž i jaku simboliku. U toj sezoni gde se igra grupna faza, vaš stadion postaje bastion fudbala.

Uletela je Zvezda u ovu sezonu munjevito, čistila sve pred sobom na oba fronta, a onda je došao Makabi iz Haife željan uspeha i pun nade.

Krenulo se u trku na izraelskom primorju, pa se i pored nešto anarhičnije igre na sredini terena došlo do preokreta koji je krasio semafor. Ipak, nije ostalo tako. Ta anarhija je ipak došla glave crveno-belima.

Sada, sa golom zaostatka, traži se pobeda. Traži se put za treću sreću, traži se promenjeni scenario Omonije i Šerifa.

Detektovani su problemi, a Sanogo će biti taj koji će biti čuvar problematičnog prostora. Čini se da, zatvaranjem te rupe, zatvara se svaki prostor za dejstvo protivnika. To je račvanje koje, kada se zaguši, Izraelci moraju da menjaju plan. Žrtvu će da plati Kangva koji je bio slaba karika. Taj deo se ne sme više ostavljati, tu ne sme biti konfuzije, tu je gro svih njihovih golova iz Haife. Teško je menjati plan pred 50.000 protivničkih navijača, pritisak je prejak da se odlazi sa utabanog puta. 

Namrčili se oblaci iznad Beograda, a niko da odstupi. Svi na frontu znaju koliko ovo znači. Kiša i da padne, niko se neće povući. Ni na tribinama, ni na terenu. Oseća se determinisanost da se posao odradi, da se onaj papir sa ulogom favorita sa početka dvomeča pečatira.

Svesna je Zvezda da je favorit. Svesna je Zvezda da je ono iz Haife neki maksimum Makabija, a da je to daleko od Zvezdinog maksimuma.

Pratiće se nebo i pratiće se teren.

Oblaci su tenzični i pre provalom, a tenzija je sve veća kako prilazi 21 čas.

Kiša ako padne, pala je.

Makabi ako padne, još bolje je.

Video: Stanković: Marakana neka izjednači, a mi ćemo se potruditi da pobedimo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA