Zvezdini protivnici u Evropi poslednjih 20 godina: Gde su sada Arsenal Kijev, Černomorec, Kairat, Liberec...

Trend Zvezde je pozitivan, a mogao je biti i pozitivniji

  • 3
Navijači Crvene zvezde, Delije Foto: Marko Jovanović

Crvena zvezda je u poslednjim godinama redovna u grupnim fazama evropskim takmičenja i ova sada slika samo podseća na to koliko je bilo teško pre samo deceniju, a tek koliko se kuburilo od starta ovog veka. Grupna faza Lige šampiona je bila misaona imenica, a ozbiljni nastupi u Ligi Evrope (tada Kup UEFA) su bili retki, preretki. Ipak, crveno-beli su orbitirali u nižem sloju elite i tada, a sada su već stalno viđen član na velikoj sceni. Pitanje je, gde su sada svi oni koji su vodili odsudne bitke sa srpskim velikanom? Da, kompleksno je pitanje, jer mnogi više ne mogu ni da pomisle na tu istu veliku scenu.

Vratimo se skroz u 2001. godinu kada je Arsenal iz Kijeva bio koban po Zvezdu u prvoj rundi Kup UEFA. Taj ukrajinski klub više ne postoji u seniorskim vodama, a iz mlađih kategorija pokušavaju da obnove staro ime i podignu kolektiv iz nepostojanja u nešto što je nekada bio.

Arsenal je tada izdržao nalet crveno-belih na Marakani (0:0), da bi na svom terenu slavio sa 3:2 i prošao dalje.

Sledeće godine je srpski predstavnik otišao korak dalje u UEFA kupu i tako nabasao na tada gorostasni Lacio koji je takođe pobedom na svom terenu od 1:0 rešio ovaj dvomeč. Nema potrebe mnogo dužiti o rimskom velikanu, još uvek je u vrhu italijanskog fudbala i uvek se bori za najviše ciljeve. Možda mu titula nije dohvatljiva u poslednjim godinama, ali evropska takmičenja jesu.

U sezoni 2003/04. je koban Rozenborg, takođe u drugoj rundi UEFA kupu. Norveški protivnik je pobedio sa 1:0 na Marakani, a onda na svom igralištu sa nulom sačuvao prolaz.

Rozenborg je prošlo izdanje norveškog prvenstva završio je na petoj poziciji, poslednje tri godine ne uspeva da se bolje plasira od trećeg mesta i to je krajnje frustrirajuće za tim koji je čak 26 puta osvajao tamošnji šampionat.

Pjerluiđi Kolina Foto: MN Press

Godina kasnije za Zvezdu je bila lako teška, jer ju je PSV izbacio u onom legendarnom dvomeču iz kvalifikacija za Ligu šampiona, a onda je došao Zenit i zapečatio sudbinu sa 6:1.

Ni o Zenitu ne bi trebalo trošiti previše reči, jer se radi o timu koji sada već godinama dominira u ruskom prvenstvu. Ipak, sankcije su učinile svoje, sukob u Ukrajini je uticao na to da ekipa iz Sankt Peterburga ne može da igra Evropu. Političko rešenje će tek otkriti koliku je štetu Zenit pretrpeo zbog ovakvog momenta i kako će reagovati ponovo na veliku scenu kada mu se ukaže.

Onda je 2005/06. stigao Strazbur - meč koji svi pamte u UEFA kupu. Famoznih 2:2 i Kevin Gameiro, te ispadanje iz grupe E.

Strazbur nije imao baš najslavnije momente u godinama posle toga. Ispadao je iz lige, a onda i u treći rang takmičenja, da bi se 2017. godine ponovo vratio u elitnu klasu. Ipak, sve do ove sezone nije uspevao da se plasira bolje od 10. mesta, ali je poslednji put kaparisao šestu poziciju. U prva tri kola ovog izdanja šampionata, samo dva boda i niti jedna pobeda, ali tek je početak.

Godinu dana kasnije za Zvezdu je bio loš češki izlet, pošto je Slovan iz Libereca dva puta slavio u prvoj rundi UEFA kupa.

Posle tog dvoboja, Liberec je sve do sada uspeo da osvoji samo jednu titulu prvaka Češke, tri puta da uđe među prve tri, a već šest godina ne može da se dokopa ni kvalifikacija za evropska takmičenja.

Nakon toga, 2007/08 se igrala grupa, a sezonu kasnije je u kvalifikacijama prepreka ostala na putu u vidu APOEL-a iz Nikozije zbog gola u gostima.

APOEL je jedan od retkih koji je ostao konstantno u vrhu svog, kiparskog fudbala. Ređale su se titule, a bilo ih čak devet od tog duela sa crveno-belima.

Praška Slavija je sprečila Zvezdu naredne godine da uđe u preimenovanu Ligu Evrope. Česi su ponovo bili kobni, jer su posle poraza od 2:1 uspeli da slave sa 3:0 na svom terenu.

Nikako Slavija nije uspevala da održi dominaciju, iako je nadirala konstantno, a onda su došle tri titule u nizu između 2016. i 2020. godine. Tu je i dalje u evropskim takmičenjima i uvek je prisutna da zakomplikuje situaciju nekom klubu sa nešto uspešnijom istorijom.

Slovan Bratislava u sezoni 2010/11. nije dozvolila Zvezdi zdalje od trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope, dok je Ren bio mnogo visoka prepreka za tim iz Ljutice Bogdana.

Nesreća najveća se zadesila 2012/13. i Bordo koji je u poslednjim minutima susreta dao gol iz penala posle loše reakcije Nikole Maksimovića i Bobana Bajkovića. Svi su crveno-bele već videli u grupnoj fazi Lige Evrope.

Crvena zvezda, Bordo, Darko Lazović Foto: MN Press

Niko nije mogao da veruje u tu nesreću, ali niko ne može da veruje da se Bordo sada nalazi u Drugoj ligi Francuske. Mnogi očekuju brz povratak, ali spori start uopšte ne garantuje "Žirondincima" da će uspeti da povrate makar malo svog statusa u tamošnjem fudbalu.

Tada su i počele mučne godine.

Prvo prelako ispadanje od Černomoreca (0:0 i 1:3), onda od Kairata (0:2 i 1:2), da bi se sve zaključilo Sasuolom koji je u tim momentima bio previše jak da bi se i pomislilo o prolazak.

Sva tri tima trenutno nisu ni primaći nekim ozbiljnijim angažmanima u Evropi.

Černomorec je prošlu sezonu umalo ispao iz šampionata Ukrajine, Kairat je "popio" petardu upravo od Zvezde u kvalifikacijama prošle godine, a Sasuolo će teško u ovakvoj konkurenciji Serije A imati priliku da se bori za nešto više od kvalifikacija za Ligu konferencija.

Od 2017/18. kreće renesansa i krasnodarska sreća i znanje.

Grupa Lige Evrope, pa dve Lige šampiona, pa ponovo dve Lige Evrope. I sada se dodaje još jedna Liga Evrope. 

Jeste, propuštene su šanse da se u poslednje tri godine uđe u Ligu šampiona, ali ova hronologija pokazuje koliko je Zvezdi bilo teško da pomisli i na grupnu fazu Lige Evrope pre 2017/18., a kamoli da se ustali u toj šemi.

Ako nije Liga šampiona, onda je nokaut faza Lige Evrope.

Trend Zvezde je pozitivan, a mogao je biti i pozitivniji.

Sigurno će i biti ukoliko se nastavi ovakvim koracima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lapovo

    25. avgust 2022 | 15:32

    Ma liga Evrope je zakon .

  • Mire RS

    25. avgust 2022 | 13:37

    Nekada vatreni navijač, danas ih ne mogu očima gledati. Od Vidića nisu dali igrača dostojnog reprezentacije, a toliki milioni državnih para, dok stranci samo pristižu.

  • Boris

    25. avgust 2022 | 14:23

    Svaka cast Dekiju, ali on i njegov strucni stab nisu jos za Ligu Sampiona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA