≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ko su rivali Partizana u LK? Bivši igrači Junajteda, Arsenala, Juventusa... ali i kontroverzni Hrvat!

Vreme čitanja: oko 3 min.

Crno-beli će imati pakleno težak posao da se domognu prva dva mesta

  • 0
FK Nica Foto: AP/Tanjug

Kao i Crvena zvezda nešto ranije u Ligi Evrope, tako su i fudbaleri Partizana dobili teške rivale u Ligi konferencija - Keln, Nicu i Slovacko!

U situaciji kada samo dva kluba idu dalje, jasno je da će crno-beli morati da budu na visokom nivou ukoliko žele makar da ponove prošlogodišnji uspeh i da kao drugoplasirani igraju 1/16 finala LK.

Ruku na srce, čini se da će to prvo mesto biti jako daleko. Pogotovo ako uzmemo u obzir kakvu ekipu ima Nica, tim koji se ove sezone dodatno pojačao. Imena koja se izdvajaju su Kasper Šmahjel, Aron Remzi i Nikolas Pepe.

Šmajhel je za simboličnu sumu stigao u klub posle višegodišnjeg staža u Lesteru s kojim je bio i prvak Engleske. Remzi je kao slobodan igrač stigao iz Juventus, a zanimljivo je to da je Velšanina pratila priča da sa sobom nosi određenu kletvu za javne ličnosti.

Ako se svojevremeno sećate, Remzijevi golovi su, dok je nosio dres Arsenala, praktično najavljivali smrt mnogih poznatih osoba. Ubrzo posle njegovih pogodaka umirali su Osama Bin Laden, Stiv Džobs, Muamer Gadafi, Vitni Hjuston, Dejvid Bouvi, Alan Rikman, Stiven Hoking...

Pepe je došao na pozajmicu iz Arsenala koji ga je 2019. Lilu platio 80 miliona, dok je Nica na dvojicu igrača potrošila 25 miliona. Za 13 su doveli defanzivca Matiu Vitija iz Empolija, za 12 defanzivnog vezistu Aleksisa beku beku iz moskovske Lokomotive.

Odranije je tu kapiten Dante, Brazilac koji je igrao za nacionalni tim, Menhengladbah, Bajern i Volfsburg. Potom reprezentativac Danske Kasper Dolberg, bivši vezista Mančester junajteda Morgan Šniderlin, te nekadašnji štoper Barselone Žan-Kler Tibodo. Tu je i vezista Mario Lemina koji je nastupao za Juventus i koji je u vezi sa nekadašnjom devojkom Marija Balotelija Fani Negušom.

Nica je prethodnu sezonu završila na 5. mestu, ali bi bila na 4. poziciji da odlukom disciplinske komisije nisu izgubili jedan bod za "zelenim stolom." Ovu sezonu su "tanko" počelo. Dva remija i poraz u šampionatu, poraz od Makabija u prvom meču plej-ofa, te pobeda u revanšu od 2:0.

Keln je do grupne faze LK stigao možda i neočekivano. Izgubili su prvi meč plej-ofa od MOL Fehevara kod kuće sa 2:1, da bi u četvrtak veče u revanšu slavili sa 3:0. U šampionatu su igrali nerešeno sa Lajpcigom i Frankfurtom u gostima, te dobili Šalke na domaćem terenu.

Kada su u pitanju kupovine ovog leta, Keln je bio skroman. Za dva miliona doveli su defanzivca Luku Kilijana za dva miliona, te napadača Sargisa Adamjana iz Hofenhajma za 1,5 miliona. S druge strane, prodali su Ezkana i Modesta Dortmundu za po pet miliona evra.

U svom timu imaju i austrijskog reprezentativca Dejana Ljubičića, Hrvata koji je poreklom iz Bosne i Hercegovine. Zanimljivo, svojevremeno je bio na udaru javnosti jer je u rodnom mestu pivskom flašom gađao džamiju.

- Znam da to izgleda glupo. S prijateljem sam tražio pekaru, želeli smo nešto da pojedemo. Iskreno, nisam shvatio da je to džamija, bilo je mračno. Poštujem svaku religiju. Odrastao sam s mnogim muslimanima, sada imam mnogo prijatelja među njima. Kao hrišćanin, poštujem svaku religiju - rekao je tada Ljubičić.

Ljubičić igra na poziciji ofanzivnog veziste i važan je šraf u nemačkoj ekipi. Podsetimo, Keln je 2017. u LE bio u grupi sa Zvezdom i oba puta je izgubio sa 1:0.

FK Slovacko je definitivno najveća nepoznanica kada su u pitanju Partizanovi rivali. Većina igrača su Česi. Prethodnu sezonu su završili na 4. mestu, igrali su kvalifikacije za LE i tamo su ispali od Fenerbahčeka, dok su sa 3:0 i 1:0 u dva meča dobili švedski AIK. Trenutno su 3. u nacionalnom šampionatu sa dve pobede i dva remija posle četiri kola -  sa samo bodom zaostatka za Spartom i Slavijom na prva dva mesta.

Koje će mesto osvojiti Partizan u grupi Lige konferencija?

Glasajte

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA