Promovisan novi dres Srbije s revolucionarnim dizajnom i novim grbom: Pogledajte kako izgleda na igračima!

Nadajmo se da će Orlovima doneti sreću u Kataru

  • 68
Fss - Novi dres Fudbalske reprezentacije Srbije Foto: FSS

Sve je bliže Svetsko prvenstvo u fudbalu, koje se održava u Kataru od 20. novembra do 18. decembra, a Orlovi će na završnoj smotri biti u novom "ruhu".

Puma je putem društvenih mreža promovisala i zvanične dresove reprezentacije Srbije, koji će po prvi put imati novi grb. Prvi dres je tradicionalne crvene boje, dok je drugi bele, što je uobičajeno već godinama.

Na društvenim mrežama su isplivale pojedine slike i ilustracije novog dresa, ali sada možemo da vidimo kako on izgleda realno, pošto je Puma objavila fotografije na kojima igrači nose dres.

Aleksandar Mitrović, Dušan Tadić, Nikola Milenković i Strahinja Pavlović bili su "manekeni" novog dresa, u kojem su pozirali za potrebe promocije.

Nadajmo se da će nam ovi dresovi doneti sreće u Kataru i da će ih Srbija pamtiti po uspehu i po tome što će posle 24 godine proći grupu na Svetskom prvenstvu.

Crveni dres

Domaća, crvena garnitura dresova inspirisana je zlatnom generacijom Orlića koja je 2015. godine vratila nadu i ponos srpskom fudbalu i osvojila svet na Novom Zelandu pobedom nad Brazilom. Upravo zato se na novom dresu nalaze zlatni detalji. Dres predstavlja korene i sećanje na vanvremenski uspeh generacije igrača od kojih mnogi danas nose dres najboljeg nacionalnog tima Srbije.

Ovakva kombinacija zlatne i crvene nije novina, jer su takvi bili i dresovi u kojima je igrala generacija rođena 1995. i 1996. godine, a kombinacija crvene i zlatne bila je i u prvom dresu Srbije od ostamostaljivanja 2006. godine.

Crvena boja je sepecifične nijanse i ustanovljena je još pre dve godine prilikom izrade prethodnog dresa. Na dresu je i jedan detalj na poleđini, gde je u ispisu Serbia, "b" slovo ispisano ćirilicom.

Beli dres

Fss - Novi dres Fudbalske reprezentacije Srbije Foto: FSS

Puma je za sve partnere koje "oblači" za Svetsko prvenstvo usvojila poseban dizajn i sličan koncept dresa sa revolucionarnim dizajnom, gde se na sredini dresa sa prednje strane nalazi jedna vrsta rama koji za svaki savez predstavlja određeni simbol. Bio je ovo pokušaj da se motivima iz fudbala, kulture i prirode dresovi i fudbalski timovi približe narodu.

Geometrijski oblik na belom dresu Srbije odgovara konturama centralnog dela novog grba fudbalskih reprezentacija Srbije.

Ideja je bila da brojevi i prezimena budu zlatne boje, ali zbog FIFA pravilnika i kontrasta koji se zahteva, brojevi će biti u plavoj nijansi, kao na prethodnoj garnituri, dok će na poleđini kragne biti natpis "Orlovi" na ćirilici.

Tehnički detalji dresa

Dresovi imaju "ultraweave" performanse i "drycell" tehnologiju, čineći dres najlakšim i najudobnijim koje je Puma ikada napravila. Četiri godine je rađeno na testiranju i izradi dresa, koji teži svega 72 grama, a ovom revolucionarnom izradom je učinjeno sve da se olakša igračima koji prosečno pretrče između 10 i 13 kilometara tokom utakmice.

Dres je takođe napravljen 100 odsto od recikliranih materijala.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by PUMA Football (@pumafootball)

O novom grbu

FSS je nedavno usvojio novi grb kojim je razdvojen institucionalni grb saveza, te će se ubuduće koristiti poseban grb za dresove, koji je premijerno stavljen na nove dresove za Svetsko prvenstvo.

Grb koji krasi dres reprezentacije inspirisan je tradicionalni motivima i simbolima Srbije kroz istoriju, a  razdvajanje institucionalnog grba od reprezentativnog je praksa koja je već sprovedena u Belgiji, Holandiji, Francuskoj, Italiji…).

Inspirisan je tradicionalnim motivima, simbolima naše zemlje kroz istoriju i istorijsko nasleđe. Centralni deo grba inspirisan je štitom koji se nalazi na spomeniku Knezu Mihailu Obrenoviću simbolu grada Beograda, ali i simbolu nove Srbije, posle oslobađanja od Otomanskog carstva.

Dvoglavi orao, koji je nacionalni simbol Srba, takođe se našao na grbu. Osnovna inspiracija je orao raširenih krila dinastije Nemanjić. Grb Nemanjića je izvorno srebrni na crvenoj pozadini sto je bio motiv da orlovi na grbu reprezentacije imaju srebrne detalje. Orao raširenih krila je simbol hrabrosti, neustrašivosti i dostojanstva.

Na grbu su i krinovi (ljiljani), koji su jedni od najučestalijih motiva u heraldici. Kod Srba ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac). Identični krinovi sa grba reprezentacije nalazi se na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije.

Tehničku izradu grba radili su grafički dizajneri Pume na osnovu smernica Fudbalskog saveza Srbije, a u celom procesu je podršku dala i UEFA, koja kao krovna organizacija ohrabruje saveze da mogu da razdvoje institucionalni grb Saveza od onog koji će biti na dresu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA