Ko će biti prvi napadač Srbije i hoće li Orlovi možda igrati sa dvojicom na Mundijalu?

Raduje sjajna forma Mitrovića i Vlahovića na startu šampionata

  • 16
Vlahović, Mitrović Foto: MN press

Žalila je srpska javnost javnost što se Svetsko prvevenstvo, zbog tadašnje sjajne forme napadača Orlova, nije igralo u zimu 2021. godine, zatim i ovog leta zbog identične situacije, ali, ako je suditi po početku tekuće sezone, selektor Orlova Dragan Stojkvoić Piksi neće imati "glavobolju" kada je u pitanju navala na Mundijalu.

Aleksandar Mitrović je dao četiri gola u uvodna četiri kola Premijer lige (dva Liverpulu i jedan Arsenalu), dok je Dušan Vlahović postigao tri u uvodna tri kola Serije A. Poslednji Romi u subotu veče iz slobodnog udarca.

I upravo njih dvojica bi mogli da budu "pozitivna glavobolja" za Piksija, odnosno dilema ko će na Mundjalu biti prvi napadač Orlova. Istovremeno i dilema da li bi Srbija sa dvojicom u navali trebalo da igra na SP.

Od dolaska na klupu Srbije, Stojković je težio ka atraktivnom i ofanzivnom fudbalu koji je Orlove praktično i odveo u Katar. Kako je sam govorio, "nemoguće je da te rezultat zaobiđe ukoliko igraš ofanzivno."

- Može sve kad imaš igrača od kvaliteta. Igrač koji ima fudbalsku inteligenciju, mora da igra i da bude na terenu. Za mene je to prosta stvar. Ne vidim razlog zašto dvojica dobrih fudbalera ne mogu da igraju zajedno. Ima i takvih slučajeva verovatno, ali u 99 odsto slučajeva može da se uklopi na najbolji način - rekao je Stojković svojevremeno u jednom intervjuu za "Mocartsport."

Da Srbija može sa dvojicom napadača, to su pokazali u nekoliko slučajeva. Čak i kada Vlahović nije bio u sastavku, kao što je to u junu bilo tokom Lige nacija, Đorđe Jovanović je pravio društvo Aleksandru Mitroviću protiv Slovenije (4:1).

Kao i Luka Jović pomenutom Vlahoviću na utakmicu protiv Azerbejdžana, kada je popularni Duci u pobedi od 3:1 postigao dva gola. Kada već pominjemo Jovića, vredi dodati i to da je i on uspoe da zatrese mrežu za Fiorentinu na startu Serije A.

Sa Mitrovićem i Vlahovićem u tandemu, Srbija je protiv selekcije Republike Irske odigrala verovatno i najbolji meč u kvalifikacijama. jeste da su orlovi nesrećno ispustili pobedu autogolom (1:1), ali su kroz samo igru mogli da zatresu mrežu barem još 4-5 puta.

Srbija, Republika Irska Foto: Nikola Tomić

S druge strane, Mitrović i Vlahović nisu funkcionisali u prvoj utakmici protiv Portugalije (2:2). Tadašnji napadač Fiorentine je izašao iz igre na poluvremenu, a umesto njega je ušao Nemanja Radonjić koji je sa dve asistencije (jedna ka Mitroviću) vratio Orlove u život.

Verovatno poučen tim iskustvom, u Lisabonu je krenuo nešto opreznije. Samo Vlahović je bio u startnih 11, Mitrović je ušao na startu drugog dela, dok je priliku u finišu dobio i Jović. Na kraju je as Fulama "pogodio Mundijal" i pokazao da mu je prodsto svejedno da li igra od starta ili ne.

Igra sa dva napadača bi sasvim sigurno povukla i određene promene u veznom redu, jer u formaciji 3-5-2 u startnih 11 ne bismo mogli da vidimo kapitena Dušana Tadića i Sergeja Milinković-Savića koji je na startu Serije A već zabeležio dve asistencije.

Srbija Mundijal otvara protiv Brazila i tu je mala verovatnoća da će Piksi meč početi sa dvojicom napadača. Tačnije, tu će postava više ličiti na onu iz Lisabona, dok bi protiv Kameruna i Švajcarske Mitrović i Vlahović svakako mogli da budu zajedno na terenu. Uostalom, najbitnije je da nastave da tresu mreže, a Stojković će već naći način da sve to idealno uklopi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • On

    29. avgust 2022 | 18:28

    Jbt kakav smo mi.narod pa.dokle više toga hejtovanja ,nek.odu momci pa nek.buse kako.bude svi ste pametni jbt ..uzas

  • Vlada

    29. avgust 2022 | 17:06

    Može bilo koji od njih da bude, bitno je da nije Luka Jović.

  • bilo ko

    29. avgust 2022 | 17:11

    samo ne mitrovic ipak je on druga liga

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA