Transferi koji su obeležili leto: Premijerligaši najviše potrošili, Kostić najskuplji Srbin

Zanimljiv prelazni rok je za nama, ali deluje da nije bilo onako bombastičnih transfera na kakve smo navikli tokom vrelih meseci

  • 0
Filip Kostić Foto: Riccardo Giordano / ipa-agency.n / PA Images / Profimedia

Drugog dana septembra, tačno u ponoć, završen je letnji prelazni rok u gotovo svim ligama Evrope. Takođe, danas je i poslednji dan za registraciju novih igrača za grupnu fazu Uefinih takmičenja, pa je vreme da se podvuče crta kada su u pitanju transferi leta 2022. godine.

Premijerligaši su i ovog leta bili izuzetno aktivni, pa je čak pet od najskupljih šest, odnosno osam od 10 najplaćenijih igrača stiglo u Englesku.

Ističe se Antoni, koji je iz Ajaksa stigao u Mančester junajted za 95 miliona evra, i to je najskuplji transfer ovog leta. Zanimljivo je da nijedan transfer nije izneo preko 100 miliona evra, iako danas ta cifra ne predstavlja nikakvu senzacionalnost.

Iza Brazilca i Junajteda nalaze se Čelsi i Vesli Fofana sa 80,4 miliona, dok je na trećem mestu Real Madrid koji je ovog leta otkupio Aurelijena Čuamenija za 80 miliona evra.

Darvin Nunjez, Liverpul Foto: Profimedia

Darvin Nunjez je iz Benfike prešao u Liverpul za 75 miliona evra, Kazemiroiz Reala u Junajted za 70,65 miliona evra, dok je Aleksander Isak postavio rekord Njukasla kao najskuplji fudbaler, pošto su ga "svrake" platile 70 miliona evra.

Top 10 najskupljih transfera čine još Matijas de Liht (iz Juventusa u Bajern), Mark Kukurelja (iz Brajtona u Čelsi), Erling Haland (iz Dortmunda u Mančester siti), dok 10. mesto sa po 58 miliona evra čine transferi Rafinje iz Lidsa u Barselonu i Rišarlisona iz Evertona u Totenhem.

Poslednji dan prelaznog roka obeležili su Pjer Emerik Obamejanga (iz Barselone u Čelsi), Denis Zakarija (iz Juventusa u Čelsi), Artur Melo (iz Juventusa u liverpul), kao i Ektor Beljerin, koji je kao slobodan igrač stigao u Barsu.

pjer emerik obamejang Foto: Tanjug/Ap

Najveći gubitnici prelaznog roka su Miču Bačuaji, čiji papiri iz Čelsija nisu stigli na vreme u Notingem Forest, Raul de Tomas, kome se isto desilo prilikom pokušaja transfera iz Espanjol u Rajo Valjekano, dok je zanimljiv poslednji dan prelaznog roka imao i Bamba Dijeng, koji je imao sve dogovoreno sa Lidsom, ali je u poslednjem trenutku pre poletanja za Englesku dobio ponudu Nice i prihvatio je, ali je pao na lekarskim pregledima. Međutim, za njega nije sve izgubljeno, pošto francuski klubovi mogu da dovedu jednog igrača iz svoje lige i nakon isteka prelaznog roka.

Kada je reč isključivo o srpskim fudbalerima, najskuplje plaćen je Filip Kostić, koji je prešao iz Ajntrahta u Juventus za 12 miliona evra.

Iza njega nalazi se Marko Grujić, koji je nakon dve sezone provedene na pozajmici u Portu konačno otkupljen od Liverpula i to za devet miliona evra.

liga šampiona FK Čelsi FC Porto - Chelsea Foto: Tanjug/AP

Strahinja Pavlović je iz Monaka prešao u Salcburg za sedam miliona, dok je upola manje Almerija platila Partizanu za transfer Marka Milovanovića.

Kada je reč o dolascima u Superligu, prema podacima Transfermarkta, Crvena zvezda je potrošila 7,2 miliona evra, što je najviše od svih srpskih klubova.

Osman Bukari je koštao crveno-bele tri miliona evra, Kings Kangva duplo manje, Aleksandar Pešić je stigao za milion, Egor Prutsev za 900 hiljada evra, Stefan Mitrović za pola miliona i Irakli Azarov za 300 hiljada evra. Zvezda je prodala četvoricu svojih fudbalera, Ohija, Srđana Babića, Milana Pavkova i Ričarda Odadu za ukupno 3,65 miliona evra.

Partizan je obeštećenje platio samo za Hamidua Traorea, Zlatana Šehovića i Aleksandra Filipovića u ukupnom iznosu od 1,25 miliona evra. Veliki novac u kasu crno-belih doneo je već pomenuti Marko Milovanović, a osim njega klub iz Humske su za obeštećenje napustili Saša Zdjelar za 500 hiljada evra i Filip Holender za 250 hiljada.

Čukarički je prodao Marka Rakonjca u moskovsku Lokomotivu za 2,5 miliona evra, TSC je zaradio 1,6 miliona evra od transfera Mihajla Banjca u Krasnodar, a to su i jedina dve superligaške prodaje preko milion evra ne računajući najveće rivale.

Video: Kakva bomba Bukarija! Golčinom utišao Humsku i doneo zvezdi vođstvo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA