≫ 

Tabela Superlige nikad ovako nije izgledala: Neviđena gužva iza Zvezde, sluti na ono što smo oduvek čekali

Izgleda da ovog puta svi žele da igraju samo za sebe

  • 51
Tabela fudbal Foto: MN Press

Znate onu staru romantičarsku misao, gotovo utopijsku, za sanjare, da fudbal u Srbiji mora prestati da bude isključivo poligon beskrajne borbe Zvezde i Partizana za sve što im se nudi kao nagrada. Iako silno, decenijski već, želimo da prvenstvo bude ujednačenije, da bude više draži, da ima smisla, to se, nažalost možda nikad neće desiti, ali start tekuće sezone je, čini se, upravo primer kako bi to trebalo da izgleda uvek.

Sada je na tabeli kako nikad nije bilo: bacite samo pogled na poredak i shvatićete da u ovom trenutku imamo najneizvesniju sezonu od kad pamtimo.

Zvezda 19 (dva meča manje), Novi Pazar 18, Voždovac 17, Vojvodina 16 (-1), TSC 16, Čukarički 16 (-1), Kolubara 15, Partizan 12 (-2)...

Da li vam ovaj gore niz liči na baš tu, onu pravu, zdravu, otvorenu, ujednačenu, izbalansiranu konkurenciju koju smo dosad mogli da vidimo samo u tuđem dvorištu, u nekoj bolje organizovanoj ligi, gde je sasvim prirodno, učestalo, da mali pobede velike, gde za male ima nade da stupe na glavnu pozornicu, da budu važni. Da budu tvrd orah svima.

Zabluda je da je poredak u vrhu samo posledica Partizanovog posrtanja 

Ne bi, zaista, bilo pošteno, niti ispravno, da uspon "malih" gledamo samo kroz pad crno-belih iako to, delom, jeste razlog što imamo Novi Pazar, Voždovac, TSC, Čukarički i Vojvodinu odmah iza Zvezde, a ne, tradicionalno, njenog večitog rivala. Neće, sigurni smo u to, Partizan, iako je njegov uspon pitanje vremena, tako lako da ode na više mesto na tabeli, jer previše je turbulencija u Humskoj. Kao ometajući faktor Partizanu da nadomesti minuse u Superligi sad je i Evropa, tu je neizbežan zamor, a tu su i baš ovi "mali" klubovi željni, puni elana, motiva, tek sada kad su osetili da mogu sebi napraviti mesto pod suncem, koji tek sad neće odustati. Osetili su da i njihovo vreme polako nadolazi.

tabela superlige Foto: Sofascore

Zvezdina nedodirljivost na ispitu 

U Zvezdi, zasad, nemaju o čemu da brinu u pohodu ka tituli osim, možda, o tome kako da konsoliduju tim koji, fizički, nije baš izgledao najbolje u poslednje dve najvažnije utakmice (Makabi i Partizan), pa onda i o formi pojedinih igrača, ali i o prilagođavanju idejama novog trenera.

Imaju na Marakani mnoštvo pitanja da koriguju i unaprede, ali i sa tom vrstom problematike - koja se rešava dobrim treningom, šampion je i dalje veliki favorit u odnosu na sve da trku u Srbiji završi na prvom mestu i obezbedi sebi pravo direktnog učešća u Ligi šampiona.

Mirko Ivanić, Aleksandar Katai Foto: MN Press

Crveno-beli će, ipak, morati jače no ikad da upregnu u domaćim okvirima, dobro da se "pokidaju", jer i oni, poput Partizana, moraju gurati na tri fronta (Superliga, Evropa, Kup) i u tom kovitlacu potrošnje energije leže zamke koje će Milojević i njegov stručni štab pokušati da "pročitaju" i izbegnu neprijatnosti.

Drugo mesto i kvalifikacije za Ligu šampiona - sveti gral za klubove van Topčidera   

Plasman Superlige na 11. mesto UEFA liste takođe je doprineo da se "zakuva" borba u Superligi ovako kako se i "zakuvala" u povoju sezone, jer i drugo mesto, podsećamo, donosi nagradu u vidu plasmana u kvalifikacije za Ligu šampiona. Tu je, osim šanse da se takmičarski napreduje, da se postane vidljiv na mapi Evrope, i šansa da se zaradi solidan UEFA novac koji se u Srbiji već dugi niz godina uglavnom sliva na dve adrese - Ljutice Bogdana i Humska.

Drugo mesto je, dakle, ta velika šansa za "male" klubove, za Novi Pazar, za Čukarički, za TSC, nada da konačno naprave evro iskorak kakav nikad nisu, i zato će njihova borba ove sezone u Superligi, očekujte, biti najveća moguća, i mora biti takva, bespoštedna ma kako se protivnik zvao, što, opet, donosi novu dimenziju konkurentnosti u domaćim okvirima.

VAR je prava stvar (kad se ispravno koristi)

Video tehnologija koja, evo, već drugu sezonu reguliše sva sporna pitanja na superligaškim terenima, je, ispostavilo se, nešto najbolje što smo uvezli iz Evrope. Primećujete, manje je spornih momenata, manje povika na sudije, na nepravdu, intervencije VAR sobe su "očistile" fudbal od nedoumica koje su ranije dovodile čitav srpski fudbalski ekosistem do usijanih tenzija. Sada, vidimo, toga nema. Za sada, lopta je neukaljana nečasnim radnjama.

Utakmice su, zahvaljujući budnom oku VAR sudija, čistije, fokus je na samoj igri, fudbaleri su glavni akteri utakmica, a ne sudije, čije su odluke ranije, usled grešaka i bez pomoći tehnologije, merene kako kome je odgovaralo da ih meri.

VAR, u pravim rukama, je ono što je pokrenulo iz mulja neregularnosti ovu ligu.

FSS, Radionica, Stara Pazova Foto: Nikola Tomić

Video: Falilo nam je agresivnosti za ovakve utakmice: Milojević dao prve utiske posle večitog derbija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Opet

    2. septembar 2022 | 17:52

    ...kritikujete našu ligu.Pogledajte tu famoznu ligu "petice.Samo se u Engleskoj malo smenjuju.U,Nemačkoj Bajern broji skoro 10 za redom.U Italiji Juventus 8 ×,U Spaniji Real i Bašta, sve (sem 1x Atletiko)uzeli u mnogo god unazad.U Francuskoj PSG dominira bez prestanka.Dakle nismo jedini.Zicela Srbija!!!

  • M.D

    2. septembar 2022 | 17:39

    Tabela Super lige ,izleda ovako zato što ligu vodi i sudije plaća kladionica.Kladionica spozor lige i sudija .

  • Ocemo pravdu

    2. septembar 2022 | 19:12

    Pravdu za Partizan,8 smo na tabeli,pokrali nas protiv radnickog,i sude nam samo po jedan penal po utakmici

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA