Sve o meču Slovacko - Partizan: Mogu li crno-beli da iskoriste krizu Čeha i zarade novac i koeficijente?

Trener Gordan Petrić je rekao da u Češkoj očekuje engleski stil fudbala, sa dosta duela, dugih lopti, skokova, jer rival tako naprosto igra

  • 1
Slovacko, Partizan, Liga Konferencija Ilustracija: Telegraf

Prošlogodišnji uspeh - prolazak u osminu finala Lige konferencije pod Aleksandrom Stanojevićem je teško dostižan, jer neke stvari u Humskoj dobrano kasne, a i ovosezonska grupa je drastično teža, ali daleko od toga da će se Partizan unapred predati.

Štaviše, u susret prvom meču grupne faze istog takmičenja, sa ekipom Slovackog u gostima, trener Gordan Petrić najavljuje makar izjednačavanje postignutog, iako svestan da su Česi “luk i voda” u odnosu na preostala dva rivala Nicu i Keln, glavne takmace ka cilju.

Bilo bi zato dobro da Slovacko večeras bude “odskočna daska” i uvod u predstojeće mečeve, koji crno-belima treba da donesu afirmaciju i novac, a srpskom fudbalu potencijane i veoma važne bodove.

Zato vam donosimo niz činjenica u vezi sa večerašnjom utakmicom u Češkoj, u kojoj trener Petrić, kako je rekao, očekuje engleski stil fudbala – duge lopte, duele, prekide, trku, tuču...

Kada se igra i ko prenosi utakmicu?

Duel između Slovackog i Partizana se igra od 18.45 časova, uz direktan TV prenos na Areni sport Premium 2 i RTS.

Ko sudi meč dva tima?

Švajcarski sudija Alain Bieri izabran je od strane UEFA za glavnog delioca pravde na meču između Dunajske Strede i Partizana. Bieriju će na terenu pomagati Marko Cirker i Giljerme Maire. Četvrti sudija biće Sven Volfensberger.

Što se tiče prvog sudija, Bierija, on je internacionalac od 2011. godine i jedan je od najboljih švajcarskih sudija. Doduše, pre dve godine su mu pretili smrću zbog odluka na meču između Bazela i Siona.

Tada je prvi čovek tamošnje sudijske organizacije Dani Vermelingen izašao u javnost i rekao da su putem mejla dobili pretnje za Bierija i da su odmah pozvali policiju koja je tada sprovela istragu.

Prethodne sezone Bieri je svirao 17 mečeva u Superligi Švajcarske, tri u Kupu i dve u Čelendž Ligi, kao i prijateljski meč između Portugalije i Andore (7:0). Svirao je ukupno osam penala i dao je dva crvena kartona.

Zdravstveni bilten?

Kvinsi Menig Foto: FK Partizan

Već duže vreme Partizan kuburi sa povredama nekolicine fudbalera, koji bi u okolnostima dva takmičenja bili značajna podrška ostatku tima. Loša vest za crno-bele je stigla i pred put u Češku, pošto se posle meča sa Kolubarom na povredu požalio Kvinsi Menig, zbog čega i nije bio na spisku putnika. Uz njega trener Gordan Petrić ne može da računa ni na Andriju Pavlovića i Aleksandra Lutovca, dok se Aleksandar Filipović vratio u sastav, no, pitanje je u kojoj meri je spreman da pomogne posle duže pauze. Na putu povratka je i Danilo Pantić, koji bi krajem septembra trebalo da upiše prve minute posle povrede i operacije kolena.

U kakvom raspoloženju ekipe dočekuju meč?

U protekoj sezoni Slovacko je bilo hit češkog šampionata, redovno uzimalo meru velikanima tamošnjeg fudbala, početkom tekuće pomenuti tim ima problema i igračkih i rezultatskih. U kvalifikacija za Ligu Evrope nisu imali šta da traže protiv Fenerbahčea, ali su do grupe u Ligi konferencije stigli pobedama nad švedskim AIK-om iz Solne.

U prvenstvu je, pak, potpuno “drugi film”, rezultati su “šareni”, samo dve pobede u sedam mečeva, bez uspeha u tri poslednje vezane utakmice. Poručuju iz tabora Partizanovog rivala da igraju dobro, da ih neće gol, ali jasno je da nešto ne štima i da bi crno-beli mogli da iskoriste momenat i upišu bodove.

Što se Partizana tiče, priča dobija zamah od večitog derbija, u kome su crno-beli remizirali sa Zvezdom (1:1), ali su u većem delu meča bili konkretniji takmac, propustili priliku i da slave. To je značajno uticalo na samopouzdanje izabranika Gordana Petrića, pa je proteklig vikenda “pregažena” Kolubara (5:1) i, čini se, da tim izlazi iz krize u koju je zapao još na pripremama. Ako se to uopšte moglo i nazvati pripremama...

Glavni aduti na terenu?

Rikardo Gomeš Foto: MN Press

Sudeći po učinku i statistici, Partizan bi posebnu pažnju trebalo da obrati na napadača Slovackog – Ondreja Mihalika, novajliju iz Plzenja, koji se očito dobro snašao u Slovackom. Jasno je, naravno, da Česi nemaju veliki individualni kvalitet, ali su timski sasvim solidni, snažni, borbeni, uporni, sa akcentom na prekidima, koje su mahom odlika svih ekipa sa tog podneblja.

Ako apostrofiramo činjenicu da je Petrić uspeo da probudi nosioce igre Partizana, onda je jasno da češkom timu može da “presudi” nekolicina igrača, počevši od Rikarda Gomeša, koji je konačno proradio, potom Fusenija Dijabatea ili, pak, Bibarsa Natha. Crno-beli takođe imaju snagu u prekidima, ali su iznad svega igrački kvalitetniji od rivala i to bi trebalo da bude glavna prednost.

Novac i koeficijenti koji su u igri?

Pobeda u grupnoj fazi donosi 500.000 evra, dok se remi vrednije sa 166.000 evra, tako da će crno-beli imati i finansijski motiv na ovom meču. Kada je u pitanju klupski koeficijent, crno-beli su plasmanom u grupnu fazu Lige konferencija dobili 2.500 bodova, ali njih moraju da odbrane, a idealna šansa za to je u duelima protiv Čeha, podsetimo da je pobeda 2.000, a remi 1.000 bodova za UEFA koeficijent.

Takođe, mogu crno-beli da poprave i nacionalni koeficijent, koji je bitan da ostanemo u igri za 11. mesto i imamo direktnog učesnika Lige šampiona, kao i drugog u kvalifikacijama. Tu pobeda donosi 500 bodova, a remi 250 bodova.

FK Partizan - FK Hamrun, Liga konferencija Foto: Nikola Anđić

Šta kažu kladionice?

Interesantno je da kladionice više veruju u Slovacko i daju mu određenu prednost u proceni kvota za večerašnju utakmicu. Tako se pobeda domaćina vrednuje kvotom 2.55, remi 3.30, a uspeh Partizana sa 3.00.

Reč trenera

Martin Svedik (Slovacko):

- Nismo psihološki opterećeni utakmicom sa Partizanom, jer smo ispunili prirani cilj, a to je plasman u grupnu fazu Lige konferencije. Hteli smo da uđemo u grupu, što smo i uspeli, ali sada mora da postoji koncentracija i volja za pobedom. Igramo kod kuće i želimo da uspemo. Ne ulazimo u meč sa drugačijim stavom. Biću zadovoljan ako ostavimo sve na terenu što se tiče zalaganja, organizacije i volje za pobedom.

Gordan Petrić (Partizan):

FK Partizan - FK Hamrun, Liga konferencija Foto: Nikola Anđić

- Odličan rezultat bi bio da se vratimo sa tri boda. Ne zavisi samo od nas, već i kako će se Slovacko prilagoditi našoj igri. Pobeda bi bila odlična, ako ne može, neka bude nerešeno. Da polako skupljamo poene. Povoljno je što prvu utakmicu igramo na strani. U slučaju da sve prođe prema željama, da već sledeće sedmice protiv Nice pokušamo da napravimo rezultat koji bi nas približio proleću.

Očekivani sastavi

sastav Foto: Telegraf

Slovacko (4-2-3-1): Ngujan, Rainberk, Hofman, Kadlec, Docki, Daniček, Havlik, Tomič, Travnik, Petržela, Mihalik

Partizan (3-4-3): Popović, Marković, Vujačić, Saničanin, Živković, Urošević, Traore, Belić, Dijabate, Natho, Rikardo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM 🇷🇺 🇷🇸🇸🇮🇲🇰🇲🇪🇭🇷🇧🇦

    8. septembar 2022 | 15:23

    Kakva Dunajska Streda?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA