≫ 

Potpuno ludilo u Češkoj: Partizan gubio 2:0, imao igrača manje, preokrenuo na 3:2, pa na kraju osvojio bod

Utakmica koja definitivno nije bila za navijače crno-belih sa slabijim srcem

FK Partizan Foto: FK Partizan

Navijači sa tankim živcima verovatno su uz lekove za smirenje odgledali prvi meč Partizana u grupnoj fazi Lige konferencije u kome su crno-beli prošli put od pakla do raja i nazad, da bi na kraju remizirali sa ekipom Slovacko – 3:3. Tim iz Humske je gubio sa 2:0 posle prvih 45 minuta, od 22. je igrao sa igračem manje zbog isključenja Kristijana Belića, ali se poput Feniksa vratio iz pepela i umalo slavio. Golove za domaćina su postigli Klabiška, dvostruki strelac i Kadlec, dok su Fuseni Dijabate (dva) i Rikardo Gomeš pogađali za goste iz Beograda.

Džaba "autobus" sa tri štopera i dva beka ispred gola, džaba dva zadnja vezna ispred pomenutog "prevoznog sredstva", jer ako igrači nemaju dovoljno inteligencije za taj sistem, ako se sudaraju i veći su neprijatelji sami sebima od protivničkih fudbalera, onda je propast zagarantovana.

Uvideo je to Aleksandar Stanojević još na letnjim pripremama pre godinu dana, shvatio da u sastavu nema "materijal" da previše eksperimentiše, a shvatiće to verujemo i Gordan Petrić na grublji način, na koji je Slovacko u samo 20-tak minuta “pojasnilo” crno-belima zašto su limitirani na samo jednu formaciju.

U tih 22 minuta Partizan se raspao u paramparčad, a da utakmica nije ni počela i to ne najavljenim grubostima, snagom, dugim loptama protivnika, već sopstvenom glupošću, greškama i propustima na nivou omladinskih kategorija.

Očajan ulazak u meč ih je koštao rano primljenog gola, koji je Slovackom samo "ubrizgao krv", a crno-belima "vezao noge" u toj meri da su do poluvremena na prste jedne ruke mogli na nabroje prelaska na polovinu Čeha, bez spojena dva tačna pasa, krštene akcije.

U tom šestom minutu propust je prvo napravljen na levom boku, gde su u situaciji tri na tri gosti izigrali igrače Partizana, potom odigrali pas u sredinu, gde je levi bek Kalabiška ostao sam, dok je Natho mahao rukama, da bi Traore zakasnio da izađe u blok udarca koji je pogodio sam ugao golmana Popovića – 1:0.

Taj nagoveštaj raspada sistema samo je produbio početnu agoniju, u kojoj se nije znalo ko gde trči, kako se postavlja, ko organizuje napad iz koje linije, što su gosti koristili da nametnu svoj stil i kroz pas “seku” dve linije crno-belih kao nožem.

Igralo se mahom na polovini gostiju, Slovacko, bolje fizički pripremljeno i osokoljeno vođstvo, uzimalo je sve ono što mu se pruža, a gosti su bili “široke ruke”, bez karaktera i reakcije, pa je posle nekoliko ataka ponovo došao onaj pravi za Čehe, koji je nokautirao Partizan.

Igrao se 20. minut, Slovacko je izborilo korner, bila je to kombinacija, pa centaršut sa levog boka domaćina na koji je, pored “popunjenog” kaznenog prostora i uslovno rečeno postavljene odbrane Partizana, najbolje odreagovao Hofman pogodivši stativu, a sve je pratio srećni i potpuno usamljeni Kalabiška kome se lopta odbila na nogu – 2:0.

I nije tu bio potpuni kolaps, on je nastupio samo dva minuta kasnije kada je Partizan ostao sa devet igrača u polju pošto je Kristijan Belić nepotrebnim i neartikulisanim na Reinberka, na 80 metara od svog gola, uz aut-liniju, zaradio sirektan crveni karton i samo “produbio ambis”.

Sve što se dešavalo do kraja prvog dela može da se nazove pukim preživljavanjem Partizana, grčevito branjenje na sopstvenoj polovini bez ikakve ideje, reakcije, moći da se učini bilo šta u dominaciji domaćina, koji je na isteku pola časa igre prpustio još jednu veliku priliku preko Mihalika, koji je, na sreću gostiju, šutirao glavom pored gola.

U nastavku – neverovatno dizanje iz pepela! Prvo korekcija Petrića u sastavu, gde je Živkovića na terenu zamenio Patrik Andrade (poslat na desni bok), potom “zatezanje odbrane, koje je donelo potpuni povratak u utakmicu.

Istina, na krilima jednog fudbalera i njegovog umeća i snalaženja – Fusenija Dijabatea, otkrića leta bivšeg sportskog direktora Ivice Ilieva, čije dve minijature su donele dva brza gola.

Prvi tek što se ušlo u nastavak u 47. minutu, kada je posle kornera Natha nešto slabije intervenisala odbrana Slovackog, a momak sa Malija na 16 metara uhvatio volej i prvi put matirao Ngujena.

Samo četiri minuta kasnije Dijabate je kao na igrici uključio mod za brzo trčanje, primio loptu na levom boku, potom sa dve “biciklice” izbacio dva čuvara, a potom bilijarskim udarcem od bloka još jednom pronašao put do mreže – 2:2!

Da su takav pristup, volju i želju imali na početku utakmice, crno-beli ne bi dospeli na rub propasti, već bi verovatno pregazili Slovacko na vreme, umesto što su prvih 45 minuta bacili niz vodu.

Golovi su doneli veliko samopouzdanje, energiju koja je bila dovoljna da nadomesti izostanak igrača, borbu koja je potpuno zbunila i “zaledila” domaćina, odnosno dala prostora Partizanu da potraži potpuni preokret, što se i dogodilo.

Partizan je stajao čvrsto u bloku, vrebao priliku da još jednom kazni grogirane igrače Slovackog i to se dogodilo deset minuta posle izjednačenja.

Crno-beli su u 62. minutu istrčali jednu polukontru, Andrade je sa desnog boka centrirao ka Dijabateu ispred koga je intervenisao čuvar, ali se lopta odbila na volej spremnom Rikardu Gomešu, koji je pogodio sa sedam, osam metara – 2:3!

Slovacko je bilo na kolenima, aali valjalo je izdržati još pola sata, ti pre što se ubrzo povredio Natho, koga je zamenio Aleksandar Filipović, usled čega je Petrić ponovo “preslagao” pozicije (Andrade pomeren u sredinu).

Branio se Partizan sasvim dobro do 83. minuta kada je opet došlo do propusta, odnosno odsustva reakcije posle kornera i kombinacije domaćih igrača. Posle centaršuta je jedan od igrača Slovackog, iako usamljen, traljavo šutirao sa desetak metara, ali je lopta nesrećno pogodila Kadleca u stopalo i završila u golu – 3:3!

Mogao je Partizan ponovo da šokira Slovacko tri minuta kasnije kada je posle sjajnih driblinga i asistencije Dijabatea na levom boku, Rikardo šutirao iz prve i pogodio – prečku!

U završnici je viđena prava opsada gola crno-belih, uz mnogo centaršuteva, skokova, duela, borbe za svaku loptu u kojoj je Partizan izdržao i u nemogućim okolnostima spasao bod.

Video: Petrić zadvoljan posle ubedljive pobede

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sa

    8. septembar 2022 | 18:56

    Sta je smesno,, opet cemo kolubari da damo 5 komada i svima da pricamo kako dobro igramo....

  • Semajlirane_pufne

    8. septembar 2022 | 17:53

    Slovačko protiv Hrvatsko

  • Mirko

    8. septembar 2022 | 20:47

    Hvala na pažnji komšinici, mi sada gledamo basket a vama šta Bog da ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA