≫ 

Došlo vreme da Srbina više zanima domaći nego strani fudbal: Ramovš o Superligi i temelju koji je postavljen

Generalni sekretar Zajednice klubova Mozzart bet Superlige Darko Ramovš u razgovoru za naš portal sumirao dosadašnji deo sezone, pozdravio ujednačenost takmičenja, ukazao na pozitivne trendove koji bacaju neko potpuno novo, bolje svetlo na domaću najpopularniju igru - i najavio nove projekte za preporod fudbala

  • 6
Darko Ramovš Foto: MN Press, Privatna arhiva

Superligaško takmičenje, ono najbolje što imamo, se zahuktalo, lopta se uveliko kotrlja od Surdulice do Subotice. Iza nas je 11 odigranih kola (nekompletnih za pojedine timove), a utisak koji prevladava, koji dominira, ohrabruje i navodi na zaključak je da imamo, moguće, i najzanimljiviji start sezone ikad. Podatak da je bodovna razlika između prvoplasirane Zvezde i sedmoplasiranog Partizana (imaju mečeve manje) samo pet bodova, da se između "večitih" ušuškala ambiciozna grupa "malih" klubova, možda je i najbolji pokazatelj da je aktuelna sezona baš "ona" koja se čeka oduvek. Liga koja će nas "zagolicati" da joj damo šansu. Ona koja će biti prekretnica za vreme buduće i nadamo se bolje po sve aktere fudbala, sa ujednačenom borbom, kvalitetom, boljom infrastrukturom, punijim stadionima - da je to standard od kojeg se ne sme odstupati.

O aktuelnom trenutku najkvalitetnijeg domaćeg takmičenja razgovarali smo sa generalnim sekretarom Zajednice Superlige Darkom Ramovšom, čovekom koji je poslednjih godina, zajedno sa saradnicima, zadužen upravo za razvoj i kreiranje bolje slike domaćeg takmičenja. Čovekom koji pokušava da ubedi prosečnog srpskog navijača da se ima šta videti na našim stadionima.

  • Mora da ste zadovoljni dosadašnjim tokom sezone, sluti na uzbudljivo nadmetanje kakvo dugo, možda nikad nije bilo. Imamo, zasad, vrlo ujednačenu ligu, da li delite ovo viđenje?

- Iz ugla takmičenja, delimo mišljenje da je neizvesnost i kvalitet fudbala na visokom nivou, tako da mogu reći da sam zadovoljan trenutnim stanjem. Ono što je mnogo bitnije, jeste obaveza svih da u tom trendu nastavimo, kako bi imali neophodan kontinuitet rasta, jar nam svima, takav trend, donosi dugoročne benefite.

Loznica Foto: Tanjug/ Rade Prelić
  • Da li se približava dan kada će ljubitelj fudbala u Srbiji više želeti da gleda meč Superlige pre nego neki meč Premijer lige, Serije A - to bio znak da smo na dobrom putu.

- Nevezano za trenutnu situaciju, mi smo uvek imali informacije od medijskih pokazatelja da je interesovanje za domaći fudbal i našu Mozzart bet Super ligu, često puta veće nego za atraktivne Evropske lige. Tako da smatram da interes za domaću ligu, u fotelji i na televiziji, nije sporan. Ostao je problem povratka gledalaca na stadione. Iz toga možemo zaključiti da problem nije interesovanje za domaći fudbal, nego infrastrukturni uslovi i ponuda sadržaja na stadionima, koji definitivno moraju biti na višem nivou, kako bi pridobili neophodno prisustvo gledalaca koji od sportskog događaja očekuju mnogo vise od same utakmice, koju mogu da gledaju i na televiziji.

  • Doprinosi li ovakvom tesnom poretku pri vrhu tabele činjenica da postoji prohodnost u kvalifikacije za Ligu šampiona sa drugog mesta i sa prvog direktno? Koliko to zaoštrava borbu klubova.

- Sigurno ta činjenica dodatno motiviše naše vodeće klubove, kao i mogućnost plasmana u UEFA takmicenja za pet klubova, ali ih ujedno i obavezuje da u budućnosti na Evropskoj sceni ostvare dobre rezultate, kako bi očuvali dobru poziciju na UEFA rang listi.

  • Primetno je manje povika na suđenje, svi su, čini se, zadovoljni arbitražom - kakve signale iz klubova dobijate u tom pogledu?

- Opšti je utisak da se klubovi nikad nisu više bavili stvaranjem dobrih kadrova u sportskom sektoru i traženjem rešenja za probleme u tom segmentu, a da se primetno manje priča o greškama sudija. Naravno da postoje situacije koje dovedu do različitih mišljenja, ali je veoma bitno da toga bude što manje.

  • VAR je, čini se, pun pogodak, umanjen je prostor da se učini nekome šteta na terenu, koliko je tehnologija uticala na sadašnji pozitivan utisak o sezoni?

- Doprinos VAR tehnologije je neprocenjiv u više segmenata. Jedan je pitanje kritičnih odluka u utakmici i donošenje kvalitetnih odluka, što doprinosi integritetu takmičenja, ali i pomaže samim sudijama, jer imaju dodatni alat u svom radu. Drugi je edukacija sudija i mogućnost da naše sudije i ekipe idu u korak sa svetom po tom pitanju tehnološkog razvoja.

A ono što je nama kao ligi veoma bitno, jeste činjenica da smo uvođenjem ove tehnologije, dobili produkciju i vidljivost svih utakmice nase Mozzart bet Super lige uzivo.

  • Ne priča se više samo o Zvezdi i Partizanu, probudila se Vojvodina, Pazar je apsolutni hit, Čukarički i TSC su viši nivo svake sezone, Voždovac prati - da li je uspon "malih" zapravo doneo veću draž ligi?

- Zvezda i Partizan su najveći brend našeg fudbala i od njih se uvek očekuje najviše, ali se u dosadašnjem toku takmičenja pokazalo da imamo sjajan fudbal na velikom broju utakmica, kao i činjenica da imamo veliki broj prelepih golova. Sve to govori da su klubovi ušli nikad spremniji u takmičenje i da nas sigurno čeka velika neizvesnost u svim segmentima takmičenja, kako za borbu i plasman medju prvih pet, tako i za opstanak.

darko ramovš Generalni sekretar Zajednice Superlige Darko Ramovš Foto: Privatna arhiva
  • Za potpuniju sliku dobrog šampionata nedostaju još samo navijači u većem broju, mada se, istina stidljivo, vraćaju na tribine - kako ih dodatno privući, još više napuniti tribine?

- Već sam spomenuo tu temu, pa mogu proširiti odgovor i reći da smo mi kao liga, zajedno sa FSS i našim klubovima, uradili puno pozitivnih stvari za naš profesionalni fudbal u poslednjih par godina. Ono što je najbitnije jeste da se trend rasta očuva na svim nivoima fudbalskog ekosistema. Veliki državni projekti izgradnje fudbalske infrastrukture bude nadu u još bolje sutra. Kako bi imali potencijal za razvoj, neophodno je imati infrastrukturu na nivou vremena u kom živimo, jer samo na taj način možemo očekivati pune stadione i pravu fudbalsku atmosferu na njima u kontinuitetu. Takođe smatram da nije dovoljno da klubovi čekaju da im država ili neko treći reši pitanja infrastrukture, nego je neophodno slediti primer TSC-a, pa pronaći izvore finansiranja i trasirati put svom klubu i lokalnoj sredini iz nekih novih izvora finansija.

  • Jedina senka na takmičenje do sada je provlačenje u javnosti sumnjivih utakmica iz prošlosti (novi detalji iz ugla Dragiše Binića na meč Spartak-Radnički Niš), imamo i nove sumnje (Borac - Polet, treća liga), nikako da se ratosiljamo toga, a taman je sve krenulo uzlaznom putanjom.

- Moramo biti svesni vremena u kome zivimo i činjenice da u celom svetu postoje interesne grupe, koje pokušavaju da na nedozvoljene načine iz raznih interesa, utiču na dešavanja iz utakmica različitih sportova. Vraćanje na neke utakmice iz proteklih vremena su bile model i u vreme bivše SFRJ, ali ja bih se uvek više bavio prevencijama i planiranjem budućnosti, kao i jasnog sistema kontrole, zatim i kažnjavanja za učesnike u nedozvoljenim radnjama, kako u profesionalnom sportu, tako i na nivoima omladinskih takmičenja i amatera.

Mislim da je u tim integriteta, naš fudbal ipak u ovom momentu na mnogo višem nivou nego što je ikada bio, ali to ne opravdava ni jednog pojedinca da može da urušava sport i sportska takmičenja iz nekog nesportskog interesa.

  • Kakvi su dalji planovi Zajednice za razvoj takmičenja, šta su prioriteti, ciljevi, šta je ono što je potrebno da se uradi da se takmičenje podigne na još viši nivo u godinama koje dolaze?

- Zajednica je uvek bila i ostala kuća svih naših profesionalnih klubova. Poslednjih četiri godine to podrazumeva 32 kluba, naša dva najelitnija takmičenja. Biti servis i pomoć klubovima i njihovim operativcima na dnevnom nivou u svim aktivnostima, je ustaljena rutina. Organizacija i rukovođenje takmičenjem je živa stvar i zahteva stalno unapređivanje, a u proteklim godinama je uveden elektronski sistem Comet, pa je nasa organizacija u velikoj meri pomogla klubovima da se adaptiraju na novi sistem. Trudili smo se da obezbedimo što bolju poziciju svih naših klubova, kao i da osmislimo modele i projekte kojima bi jasno definisali razliku između amaterske lige i profesionalnog takmičenja, kao i načina kojim bi smanjili jaz između nase dve profesionalne lige.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rola

    14. septembar 2022 | 18:56

    Dokle da nam bacate prašinu u oči? Dali stvarno mislite da mi navijači smo guske i samo progutamo zrno. Kakav naš fudbal kada se unapred zna ko mora biti prvi. Čim je bodovna razlika smanjena za dva boda odmah se počelo Zvezdi pomagati. Zašto ne pišete o pobedonosnom golu u Novom Pazaru. Dali stvarno niko nije video prvo ofsajd poziciju a drugo čist prekršaj igrača Zvezde jer je uvukao igrača Novog Pazara i loptu u gol. Tamante se tamo ne pravite nas blesave kako sve ispravno i zanimljivo možda za vas koji izvršavate naredjenja a za nas prave navijače ovo je lakrdija zato i ima oviliko navijača na našim utakmicama. Kada se sve iz korena promeni kada počne poštena igra navijači će doći dotle sedimo kući gledamo bruku u našem fudbalu. Još smešnije mi je kada dodje neki senilni starac na televiziji pa još ga nazivaju ekspertom ali neznam čega pa još komentariše kako mu je rečeno i to sve za neku mali paricu jer mu to dodje dodatak uz penziju koja i nije baš neka.

  • 1234

    14. septembar 2022 | 22:21

    Zemljo,otvori se...da propadnemo i da ne slusamo vise nikad ovakve gluposti

  • Zoran

    14. septembar 2022 | 22:38

    Ko si ti i kakve imas veze sa fudbalom??????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA