Tursko gostoprimstvo: Emre nam je kuvao čaj, pričao o Žocu, Partizanu i objasnio zašto Zvezda pobeđuje Trabzon

Kako bi se žargonski reklo - topla ljudska priča

  • 2
Emre, ekonom, Trabzonspor, Zvezda Foto: Telegraf

Sam put u Trabzon na meč između Zvezde i istoimenog kluba je slovio za noćnu moru i vožnju od preko 60 sati u oba pravca. Kada se podvuku linije, kada se na oba tasa stavi ponešto, ovaj put je sadržao samo lepe stvari. Jedna takva jeste i priča o ekonomu Emreu, koji radi u Soguksusporu, amaterskom klubu, koji je pokazao ogromno srce prema novinarima iz Srbije.

Već je dobro poznato da Zvezda gostuje Trabzonsporu u drugom kolu grupne faze Lige Evrope, gde turski klub i slovi za favorita u ovoj utakmici. Domaći teren je domaći teren, plus Ugurčan Čekir na golu...

Dovoljno da im pripadne taj epitet. Sam grad koji smo videli se ne može odvojiti od fudbala, nije moguće napraviti tu distinkciju, pa se ne bih ni trudio.

Viđeno je da čitav grad diše zbog samo jednog kluba, zastave, baneri, dresovi na sve strane, ali i taj jedni dobri "čikica" koji je pokazao veliko srce.

Kako su Srbi upoznali Emrea i "popili šoljicu" prijatnog razgovora

Posle dugog puta od 33 sata i nešto kraćeg spavanja, izveštač Telegrafa iz Srbije je odlučio da tračak slobodnog vremena ne utroši na dodatni "kunt" već da se zaputi i prošeta ulicama Trabzona ne bi li tako uočio neke zanimljivosti, oslušnuo glas same javnosti o meču koji predstoji pred svima.

Prodavnice, fan-šopovi, kebabi i đevreci su bili razbacani na sve strane u tom centru, pre nego što je odluka pala na to da se ode na stadion "Šenol Guneš", gde se uvek mogu pronaći zanimljive stvari.

Taksista je odmah razumeo, iako nije znao engleski, šta nam treba i posle prijatne vožnje i još prijatnije cene, grupa novinara je stigla pred stadion, ali... Kapije su bile zatvorene, nije bilo moguće ući, te nakon nekoliko fotki jedina stvar koja je ostala jeste - pešačenje nazad.

Ipak, u istom kompleku Šenol Guneš, ugledali smo i još jedan stadion koji je ličio na pomoćni, ali je imao prevelike tribine. Jedan osedi čikica je stajao i gledao šta pokušavamo da uslikamo, pošto je šiblje bilo na sve strane oko žice. Prišli smo i pitali da li zna engleski i da li možemo da uđemo kako bismo fotkali, a dobili smo najprijatniji mogući odgovor.

- Ovo nije Trabzonspor, ne, ovo je Soguksuspor, amaterski klub i ovo je naš stadion - rekao je na veoma lošem engleskom Emre, koji nas je potom pozvao unutra i poslužio čajem kako bismo nastavili razgovor

Radio kao ekonom u Trabzonsporu 24 godine, sad "pere" dresove zbog ljubavi

Natucao je Emre engleski, nije mogao da se sporazume, a potom mu se priključio i jedan od igrača iz njegovog kluba koji je takođe bio slab sa jezikom, te je morao da se uključi i "Gugl translejt". Emre je inače i otkrio da je radio čak 24 godine u Trabzonsporu, ali da već neko vreme radi u Soguksusporu, koji se takmiči u Prvog amaterskoj ligi grada Trabzona.

Reč po reč, Emre nam je sve više pričao i ispitivao odakle smo, zašto smo tu. Polako smo objasnili da se radi o novinarima, da pratimo Crvenu zvezdu, na šta je on odgovorio.

- Crvena zvezda i Partizan? Oni su dušmani, znam to, pratimo to ovde - malo smo ostali u čudu, zašto bi neko u Turskoj znao to? Ali je ubrzo stiglo i novo objašnjenje.

- Ovde su Fener i Trabzonspor najveći dušmani, ne volimo se, Galatasaraj je okej, ali sa Fenerom nikako - što je bilo dovoljno da pomenemo i čuvenog Željka Obradovića, kog je ovoga puta s osmehom pomenuo naš Emre.

- A znam Željka, on je legenda, mnogo volim da pratim košarku i Evroligu, pogotovo Zvezdu i sada Partizan.

"Zvezda će pobediti Trabzonspor, a evo i zbog čega"

Sam razgovor nas je polako doveo i do ključne teme, meča između Zvezde i Trabzonspora. Emre je i tu na neki način uspeo da nas oduševi i obraduje čitavu srpsku javnost, pošto je jasno i glasno poručio da će Zvezda slaviti u sutrašnjem meču.

- Biću iskren, Zvezda će slaviti i za to postoje samo dva razloga. Prvi, treneru Trabzonspora se jako drma klupa, veoma loš početak će ga koštati glave u timu. Drugi razlog jeste to što Trabzonspor više nije u napadu opasan kao nekad, otišli su glavni napadači - ispričao je Emre koristeći Gugl translejt.

Ovaj odgovor nas je i nasmejao, nije navika da domaći navijači pričaju protiv svog kluba.

Razgovori su otišli nekim svojim tokom, čaja u šoljici je polako nestajalo, dok je Emre to iskoristio da nas pozove u svlačionicu svog sadašnjeg kluba i pokaže kako radi jedan amaterski klub.

Video: Trening fudbalera Zvezde u Trabzonu, dan pred meč sa turskim timom u Ligi Evrope

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rale

    15. septembar 2022 | 09:22

    Turci nas gotive,mi njih ne volimo zbog istorije al oni nas gotive,mnogo sam ih upoznao i stvarno o njima vladaju sterotipi,jako smo slicni temperamentom a imamo isti nacin gostoprimstva!!!

  • analiza

    15. septembar 2022 | 11:12

    Turski tim nije ni senka proslogodisnjeg.Ispod prosek za TURSKU ligu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA