≫ 

Piksi o Švedskoj, Mundijalu, spisku igrača, zašto je zvao debitante, zašto nekih nema u reprezentaciji

Selektor imao opširnu konferenciju u kojoj je bilo reči o mnogim aktuelnim temama...

  • 5

Selektor Dragan Stojković saopštio je spisak reprezentativaca Srbije na koje računa za mečeve Lige nacija protiv Švedske i Norveške, a sada je izašao i pred medije, gde je pričao o spisku, predstojećim utakmicama u Ligi nacija, ali je nezaobilazna tema bila i predstojeći Mundijal u Kataru.

Srbija će u subotu od 20.45 odigrati meč protiv Švedske u pretposlednjem kolu Lige nacija, a tri dana kasnije, ima duel protiv Norveške u Oslu, verovatno odlučujući za prvo mesto na tabeli.

Da li je spisak koji ste objavili i spisak igrača koji su u konkurenciji za Katar, izuzimajući Milenkovića i Rajkovića i gledate li još neke igrače?

- Ovaj spisak igrača je sastavljen za utakmice u Ligi nacija, ne bih da govorim o Kataru, jer je prioritet ovog skupljanja ove utakmice. Na spisku je 27 igrača, kompletan naš fokus je usredsređen na 24. septembar protiv Švedske i 27. septembar na meč protiv Norveške u Oslu.

Upitan je Piksi i o Milenkoviću i kakav je njegov oporavak?

Nikola Milenković Foto: Marko Jovanović

- Na spisku nekih igrača nema zbog povreda, Rajković je suspendovan, Milenković je u fazi oporavka, ima povredu koja ga je odvojila od terena, pa je logično da ne bude na spisku. Verujem kao i on da će se vratiti, izuzetno je važan igrač, očekujem da se što pre vrati na teren.

O debitantnima: "Trebalo je da ih bude trojica"

- Trebalo je da ih bude trojica, ali za sada dvojica. To su igrači koji poseduju potencijal i talenat. Babić je na poziciji na kojoj igra kapiten svog tima, on je bio član generacije sa Novog Zelanda, to je grupa igrača koja čini okosnicu reprezentaciju, moja je želja da ga vidim uživo, njegove konstantne igre u Primeri zaslužuju svaku pažnju. Drugi debitant je Stefan Mitrović, koji predstavlja budućnost našeg fudbala, on je mlad, ali njegove karakteristike izgledaju meni odlično, to su brzina, hrabrost, da probleme 1 na 1 rešava sa autoritetom. Želja nam je, a znate i sami da postoji mogućnost da bira između dve zemlje, moja procena je da su to igrači koji treba da igraju za svoju zemlju i otadžbinu.

Samardžić mi je rekao da će igrati za Srbiju

Lazar Samardžić, FK Udineze, Serija A Foto: Profimedia

- Što se tiče Samardžića iz Udinezea, naravno da sam bio u Mlanu, ne da bih gledao Krunića, već Samardžića. Imali smo telefonski razgovor, gde sam mu objasnio koje su namere i želje, ali u razgovoru sam primetio da nije bilo dileme da će igrati za Srbiju ili Nemačku, a dogovor je da u sledećem ciklusu, ako bude nastavio da igra dobro, da tada bude na spisku da debituje za Srbiju, to je nešto sa naše strane što je trebalo da uradimo, na njima je da izaberu, jednu ili drugu stranu. To su igrači sa srpskim imenima i prezimenima, tu nemam dilemu.

- On je član Udinezea, igra u jednoj od najjačih liga. Igrač koji poseduje potencijal. Prošao je mlađe selekcije Nemačke. On poseduje kvalitet, njegova leva noga je izvanredna, pregled igre takođe. Ono što sam primetio, ne samo u ovoj utakmici, već duži period, te njegove igre i anticipacije u igri, zaista zaslužuje pažnju, poseduje talenat, nema tu velike filozofije i ne treba praviti od toga neke naslove i šta ja znam. Važno je da budu zdravi i da su opredeljeni da igraju za Srbiju. Treba misliti i o budućnosti, jer smo ostajali bez nekih igrača, jer smo verovatno bili nemarni. Ja ne želim da pravim neke greške u startu. na meni je da uputim poziv, da pokažem da nam je stalo, a da oni odluče sutra za koga će. Ali mislim da tu neće biti problema, ofanzivni igrač koji voli da ima loptu u nogama, vrlo je mlad, njegovo godište je takvo da je tek na početku fudbalske karijere.

O štoperskoj poziciji

- Bilo bi pogubno da po tom pitanju ne radim ništa i čekam šta će da se desi. Pratimo njihove igre, kako igraju, ovo je velika šansa jer je prilika da se pruži šansa i nekim igračima koji su trenutno tu. Na kraju krajeva, bez svakoga se može.

Objasnio je Piksi i svoja putovanja po Evropi gde je posećivao mnoge srpske reprezentativce u njihovim klubovima

- Moji odlasci su više bili podređeni tome da im damo na značaju, da popričamo o nekim obavezama koje predstoje, ništa preterano nisam bio iznenađen pozitivno ili negativno, šta sam video uživo, to vidim i na TV-u. Taj odnos mene kao selektora i njih kao igrača je malo i prisniji, jer sam odlučio da malo proputujem i da na licu mesta prodiskutujemo o mnogim stvarima i ono što me raduje svi deluju zrelo i motivisano, onako kako na kraju krajeva i očekujem. Naravno da se razgovaralo o fudbalu, o Ligi nacija i o onome što predstoji u novembru, fudbalske teme su bile na stolu.

Pratite li igre našeg prvog protivnika, Brazilce iz Reala?

Dragan Stojković Piksi, Konferencija FSS Foto: Nikola Tomić

- Šta imam da ih pratim?

- Normalno da pratim, kako igre naših igrača, reprezentativaca, potencijalnih reprezentativaca, sve te statističke stvari, imate Erakovića koji je 1052 minuta igrao u poslednjih mesec dana, Vlahović 700... prati se sve, naravno da se prate i igre, ne individualno, jer te igrače poznajem, kao i svi vi. To su vrhunski igrači, ono što nas interesuje jeste kako igraju timski i Brazil, Kamerun i Švajcarska. O tome razmišljamo, kao i oni o nama. Ako krenemo ovako kako igraju u Realu, PSŽ-u, to svi znamo, nema neke velike tajne, ali fudbal je kolektivan sport, mi radimo, pripremamo se i radimo kao tim, jer samo tako možemo da uspemo.

Srbija će protiv Švedske biti lišena pomoći publike u većoj meri, jer zbog kazne na tribinama mogu da budu samo deca do 14 godina.

- Na ovim prostorima ne može bez problema, stalno se nešto desi što te razočara, ali dobro, moramo da prihvatimo kaznu, da neće biti publike, već samo klinci do 14 godina. Ali to ne menja ništa, to je poslednja utakmica u Srbiji pred odlazak u Katar i šteta što ti stariji ne mogu da dođu. Ali mi znamo naše obaveze i pripremamo se da odigramo maksimalno što Srbija može, trudićemo se da ostvarimo povoljan rezultat i da se oprostimo na najbolji način od srpske publike.

Zašto nema Mihaila Ristića?

MIhailo Ristić, tetovaža Foto: Instagram.com/1risticmihailo

- Što se tiče Ristića, njegove karakteristike odlično poznajemo, ali u nekom perodu iza on je odigrao samo jedan minut, juče je odigrao osam, to je devet minuta. Ta minutaža i to neigranje, to je razlog zašto ga nema, ali to nije ništa definitivno, ali u ovom momentu je odluka takva da su to razlozi. Verujem da i on to zna, nije ništa lično i nije defnitivno. Ali ako odigraš minut plus osam, to je nedovoljno da budete u timu. A sa druge strane imamo dovoljno igrača na tim krilnim pozicijama, da je odluka u ovom momentu vrlo logična.

O planu za ovo okupljanje

- Ako septembar nije lepo vreme za igranje, ne znam kada je? U junu je jedini problem bio što je bilo mnogo utakmica u kratkom vremenskom roku. Tada je odluka bila da svi igrači igraju, mislim da nismo pogrešili, sada imamo poslednje dve utakmice, videćemo u kakvom će stanju biti igrači, Maksimović je osetio lakšu povredu i izašao, što se tiče ostalih, najvažnije je da stignu živi i zdravi. U planu je da imamo nekih 10 treninga, uključujući i dve utakice, dobar program, radićemo na taktičkim stvarima, na fizičkim nećemo, nisam ja za kondiciju tu, već za neke finije stvari, radićemo na tehničkim stvarima, da Srbija igra dobar i napadački fudbal, kao i do sada.

Upitan je i Piksi ima li u planu ko će biti prvi golman, kao i koliko će biti problem što ima svega deset dana između okupljanja i meča protiv Brazila u Kataru?

Fudbal, trening nacionalnog tima Fudbalskog saveza Srbije u u Staroj Pazovi Foto: ATA Images

- Ako smo došli do toga da imamo problem sa golmanima, onda smo mi genijalci. Ideja da svi igrači igraju uključivala je i golmane. Iako su ograđeni šesnaestercom, i oni su dobili šansu. Srbija kao tim nema nikakav problem ko će biti jedinica. Da li će biti Vanja, Rajković ili Dmitrović, mislim da smo na toj poziciji dobri, da imamo puno samopouzdanje i vere u naše golmane. Imamo vreme da odredimo, ko bude određen, on će biti najbolje rešenje - rekao je selektor i nadovezao se na pripreme za Katar.

- Uslovi su za sve isti. Program je napravljen, mi smo već posle žreba u Dohi imali ideju do koje smo došli i realizovali je, da jednu utakmicu odigramo u blizini Dohe, pored dosta ponuda koje smo imali, mi smo izabrali Bahrein, 18. novembar i to je nešto što zadovoljava ono čime raspolažemo. Praktično nećemo imati nijedan trening, igrači dolaze 14. novembra, letimo 15. novembra. Vidim da i drugi gledaju da imaju sparing partnera u blizini, mi smo to rešili pre nekoliko meseci. Sve ide po planu, vreme priprema je isto za sve, nekada je bilo drugačije, danas je sve to promenjeno, samim tim što se i to prvenstvo odigrava u ovom periodu. Ne obraćam previše pažnje na to, nije ni toliko bitno.

O meču protiv Švedske:

- Idemo korak po korak, maksimalan korak je na meč sa Švedskom, gde je imperativ pobeda. Učinićemo sve da dođemo do nje. Da li će biti lako, neće. Švedska će tražiti revanš jer smo ih pobedili u Stohkolmu, neće biti lako, ali kada bude ta utakmica prošla, onda ćemo razmišljati o poslednjoj. U Srbiji ništa nije bilo lako i na tacni, uvek smo morali da se mučimo, tako će biti i ovaj put. Ostale su dve utakmice, idemo jednu po jednu, ali Švedska je trenutno prioritet. Igrači su svesni toga, popričaćemo šta treba da uradimo. Trudićemo se i da ćemo sve što možemo u ovom momentu. Igrači su svesni da je Liga nacija takmičarska liga, da je ostalo još dve utakmice, i dalje smo u igri, iako smo u deficitu tri boda zbog poraza od Norveške, koji je bio nezaslužen po mom mišljenju. Nije nikakva tragedija ili moranje ako ne budemo prvi, mi ćemo da učinimo sve da dođemo do cilja, verujem da možemo, bitno je da igrači veruju.

Upitan je i o reklami u kojoj glumi sa nekoliko reprezentativaca, koja je oduševila javnost.

- Najvažnije je da se reklama svidi javnosti, mislim da su ljudi zadvoljni, da reaguju pozitivno. Bila je super ideja i ona je realizovana. Svi smo učestvovali u tom projektu, uspeli smo da se organizujemo da budemo u tome, mislim da odaje vrlo snažan utisak.

Na kraju je selektor upitan i o rečima Batistute koji je nedavno rekao da je Piksi igrač u rangu Pelea, Maradone i Krojfa.

Gabrijel Batistuta Foto: Dušan Milenković/ATAImages

- Mora da ste ga napili. Da je bilo uveče, pa da poverujem. On je igrač o kome ne treba mnogo da govorite, nejgovo ime sve govori. Ako je to rekao, meni ostaje da se zahvalim na lepim rečima. Moja igračka karijera je završena pre 20 godina, ne sećam se toga više kako sam igrao. Uvek je lepo čuti kada vas hvale, kada vas kritikuju nije najlepše. Snažne reči i ako mislim da nisam bio u tom rangu, da su ovi igrači zaista bili nešto vanserijski, prihvatam da je to tačno, iako ne smatram da sam bio nešto posebno, trudio sam se da kroz karijeru budem dobar primer, da izgaram za reprezentaciju i to je jedino bilo validno, ko će kako da procenjuje, to je na njemu. Ali vrlo snažne reči sa njegove strane - zaključio je selektor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA