≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

ANKETA: Izaberite 26 fudbalera koje bi Piksi trebalo da vodi na Mundijal u Kataru

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako gledamo grupu igrača koje je zvao otkako je došao na klupu Orlova, ne računajući kombinovane sastave protiv Jamajke i Japana, Stojković ispred sebe ima bazu od 40 igrača

  • 35
Dragan Stojković Piksi, Konferencija FSS Foto: Nikola Tomić

Iako je selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi, tokom poslendjeg okupljanja za mečeve Lige nacija, govorio da je Svetsko prvenstvo u Kataru još daleko i da neće da priča o tome, činjenica je da će "narednih dana" morati da "namesti glavu" kada je u pitanju Mundijal!

Ne baš bukvalno narednih dana, ali definitivno da odmah psole žreba kvalifikacija za Evropskom prvenstvo koje je na programu 9. oktobra. Nakon što sazna rivale koji će mu biti na putu za EP, Piksija čeka jedan delikatan zadatak - da skroji spisak za Katar.

Dobra stvar je ta što će na širi spisak moći da ubaci 55 fudbalera, mada je Piski od dolaska na kormilo Srbije, ne računajući one meče sa Jamajkom i Japanom, zvao svega njih 40.  Zatim, konačan spisak od 26 igrača moraće da dostavi FIFA najkasnije do 13. novembra.

Na prvi pogled se čini da Stojković možda i neće imati težak zadatak. I da će "vagati" samo između nekih četiri pet fudbalera. Okosnica tima se uveliko zna, a svakako najmanje dilema će imati kada su u pitanju golmani.

Stojković je zvao šestoricu tokom ovih utakmica koje je vodio. To su Marko Dmitrović, Predrag Rajković, Đorđe Nikolić, Mile Svilar, Vanja Milinković Savić i Marko Ilić. Trojica će, na kraju, morati da otpadnu, a očekuje sa da u Katar idu Dmitrović, Rajković i Milinković Savić. Poslednja dvojica će se "boriti" za mesto prvog čuvara mreže.

Kada je u pitanju odbrana, Stojković je na sve spiskove iza nas stavljao 13 fudbalera. To su: Milan Gajić, Nikola Milenković, Stefan Mitrović, Filip Mladenović, Strahinja Pavlović, Marko Petković, Uroš Spajić, Matija Nastasić, Aleksa Terzić, Miloš Veljković, Strahinja Eraković, Erhan Mašović i Srđan Babić.

Petković je odavno ispao iz konkurencije, Spajić je povređen i neće ići, dok su male šanse i za Gajića da vidi Katar. Iako nekadašnji desni bek Crvene zvezde igra dobro za CSKA.

Koga biste poveli na SP kada su u pitanju golmani i odbrana Srbije?

Glasajte

U veznom redu je velika gužva. Tamo imamo 17 fudbalera koji su igrali pod Piksijevom komandom: Filip Đuričić, Saša Lukić, Uroš Račić, Nemanja Maksimović, Nemanja Gudelj, Dušan Tadić, Filip Kostić, Mihailo Ristić, Sergej Milinković Savić, Nemanja Radonjić, Andrija Živković, Marko Grujić, Darko Lazović, Nenad Krstičić, Ivan Ilić, Veljko Birmančević i Stefan Mitrović.

Krstičić definitivno nije u konkurenciji, pošto ne igra ni za Zvezdu, a teško da ćemo na SP gledati i novopečenog debitanta Mitrovića i Birmančevića koji je pred kraj prelaznog roka prešao u Tuluz i nema toliko minuta kao što je to bio slučaj u Malmeu. Takođe, vredi pomenuti da Mihailo Ristić i Marko Grujić nisu dobili pozive za poslednje okupljanje i automatski su u zaostatku za ostalim fudbalerima.

Koga biste poveli na SP kada je u pitanju vezni red Srbije?

Glasajte

Što se tiče napada, tu je situacija kristalno jasna. Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović su neprikosnoveni, dok je pozicija trećeg špica rezervisana za Luku Jovića. Od napadača je jedino još igrao Đorđe Jovanović koji, ruku na srce, neće imati prednost u odnosu na ovu trojicu.

Iz prikrajka vreba i Dejan Joveljić koji je igrao na prijateljskim utakmicama sa Jamajkom i Japanom i koji pruža odlične partije u MLS. Mada nije dobijao pozive za zvaniučne utakmice i ne ubraja se u ovaj zvaničan spisak.

Koga biste poveli na SP kada su u pitanju napadači?

Glasajte

Ukoliko se bude držao već oformljene baze igrača, a ne vidimo zašto to ne bi bio slučaj, Stojković će morati da "seče" sa spiska 14 igrača. Već smo rekli da su tu trojica golmana, zatim Petković, Spajić i Gajić, onda i Krstičić, Mitrović, Birmančević i Jovanović - što znači da će četvorica biti velika dilema i da će dosta toga zavisiti od povreda i trenutne forme.

Podsetimo, Srbija će u grupi na SP igrati protiv Brazila, Kameruna i Švajcarske, a renomirani list "Gardijan" je u četvrtak izračunao da su Orlovi 10. favoriti da budu prvaci sveta.

Šta će Srbija uraditi na Svetskom prvenstvu u fudbalu?

Glasajte

Video: Mitar i Piksi poleteli u vazduh: Slavlje Orlova posle Norveške koje niste videli

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ns

    30. septembar 2022 | 13:05

    Ja bi to ostavio gospodinu Stojkovicu i dao mu odresene ruke dozivotno. Jer se postenje i znanje vide na terenu...

  • Marko

    30. septembar 2022 | 13:02

    Ma koji smo mi klinac da biramo tim, sve najbolje našima i kako trener odluci

  • 😷😷😷😷😷

    30. septembar 2022 | 13:17

    Pustite coveka neka radi svoj poso, jer on to zna najbolje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA