≫ 

Hajat i Humska danas slave rođendan Partizana: Nezabeležno, dve "frakcije" odvojeno kliču u slavu crno-belih

Da je Pantelija Topalović ostavljao Miloradu, Ostoji i Milošu Partizan, njegov testament sigurno ne bi glasio drugačije od onoga što je postala kultna izjava srpske kinematrografije: "žao mi je što ste moja, a ne deca nekog mog neprijatelja"

  • 24
OSTOJA MIJAILOVIC MILORAD VUCELIC Foto: MN Press

Jugoslovensko sportsko društvo Partizan danas slavi 77 godina postojanja, dan 4. oktobar, godina 1945. crveno je slovo u kalendaru svakog partizanovca koji drži o sebe, ali na proslavi, onoj koju organizuje zvanično priznato vođstvo JSD-a i koja počinje od 20 sati u Hajatu, neće biti glavne zvezde porodice - Fudbalskog kluba.

Dve strane su trenutno u tužbenoj fazi, odnosi su zahladneli, Miloradu Vučeliću je "oteto pravo" da vodi JSD i sada ga vodi Ostoja Mijailović. Ali Vučelić misli da je primopredaja izvedena na neregularan način, i ne odstupa od borbe, preko Fudbalskog kluba kao perjanice JSD pokušava da spasi svoju poljuljanu poziciju.

U takvim okolnostima crno-beli slave rođendan.

Fudbalski klub planira da istupi iz JSD-a, i pravno je to tako uređeno, ta nepopularna odluka je doneta kao odgovor na ustoličenje Mijailovića na čelo Sportskog društva, a rezultat raskola su, između ostalog, i ova dva odvojeno organizovana rođendana - dosad nezabeleženo u istoriju kluba.    

U Humskoj će od 15 sati, uz koktel, biti obeležen 77. rođendan JSD-a, jer stara uprava JSD na čelu sa Miloradom Vučelićem ne priznaje tek izabranu pod vođstvom Ostoje Mijailovića,  onu što će se veseliti u Hajatu pet sati kasnije.

Milorad Vučelić, Miloš Vazura Foto: MN press

Svašta su navijači Partizana videli proteklih godina, brljotine sa terena, užase sa tribina, pa diletantizme od uprave. Svega i svačega su se nagledali, ali da vide FK van JSD-a, to ni oni najveći pesimisti nisu mogli ni da zamisle da se može dogoditi. Sad i ovu stavku mogu upisati u rubriku "bizarnosti" kluba za koji navijaju.

U toku jučerašnjeg dana iz Fudbalskog kluba na adresu za medije je stiglo sledeće obaveštenje.

- Poštovani, pozivamo vas da nam se u utorak 4. 10. 2022. godine sa početkom u 15 časova pridružite na tradicionalnom rođendanakom koktelu JSD Partizan. Koktel će se održati u press sali stadiona Partizan, Humska 1 .Tokom koktela možete uzeti izjave od prisutnih igača, stručnog štaba, članova UO FK Partizan , kao i prisutnih zvanica.

U toku jučerašnjeg dana stigao je poziv i sa druge adrese.

- Jugoslovensko sportsko društvo Partizan zakazalo je proslavu 77. rođendana u beogradskom hotelu Hajat za utorak 4. oktobar. Proslava će se održati u Kristalnoj dvorani hotela sa početkom u 20 časova, a kako je najavio novi predsednik JSD Ostoja Mijailović, na nju će doći oko 400 ili 500 znamenitih ljudi iz "crno-belog sveta".

Željko Obradović, Ostoja Mijailović Foto: MN Press

Kako je sve počelo te 1945. godine sa Partizanom

Fudbalski klub Partizan kao pokretač i SD Partizan je osnovan 4. oktobra 1945. godine u Beogradu pod nazivom Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije u kome su se, po ideji Svetozara Vukmanovića Tempa, okupljali samo pripadnici vojske.

Istog dana, zajedno sa fudbalskom sekcijom, osnovane i atletska, šahovska, košarkaška i odbojkaška sekcija.

Godine 1950, Partizan se reorganizuje i postaje sportsko društvo, a njegove sekcije prerastaju u klubove i okupljaju pored pripadnika JNA i ostale građane svih uzrasta, osnivajući omladinske, a u nekim klubovima i ženske ekipe.

Na godišnjoj skupštini 1960. dopunjuje naziv društva u Jugoslovensko sportsko društvo Partizan. Ostalo je, kako ono kažu, istorija.

Istorija će jednom biti i ovo što je danas, ostaje mrlja u istoriji crno-belih, ostaje faza obeležena neslogom i podelama, "prljavom" borbom za vlast.

Da je Pantelija Topalović ostavljao Miloradu, Ostoji i Milošu Partizan, njegov testament sigurno ne bi glasio drugačije od onog što je postala kultna izjava srpske kinematrografije.

"Žao mi je što ste moja, a ne deca nekog mog neprijatelja".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nibrS

    4. oktobar 2022 | 07:05

    Sram vas bilo obojicu, Franjo Tudjman se prevrce u grobu kad vidi sta ste uradili od njegovog Partizana!

  • rade

    4. oktobar 2022 | 08:39

    Mogu u Zagrebu da organizuju, tamo su kod kuce. 32. Zagorska divizijo srecan ti rodjendan!

  • Beograd Srbija

    4. oktobar 2022 | 08:12

    Pročitajte u povjesnom muzeju na Pantovčaku gde i ko je osnovao hrvatski Tudjmanov klub nepostojece države Jugoslavije i ko ga je sačinjavao .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA