≫ 

Dinamo od UEFA zaradio koliko svi hrvatski kubovi od samostalnosti države: Samo ove sezone 30 miliona!

Velike stvari rade "Modri"

  • 0
FK Dinamo Zagreb - Red Bul Salzburg Foto: Tanjug/AP/Matthias Schrader

Zagrebački Dinamo i ove sezone potvrdio je renome najuspešnijeg kluba sa ovih prostora, ali i onog koji, u skladu sa uspesima, i najbolje zarađuje novac od UEFA takmičenja. Sve veće novčane nagrade idu u prilog "Modrima" i njihovom konstantnom rezultatskom uzletu, koji im je već do ove tačke aktuelne sezone doneo impozantnih 30 miliona evra!

Hrvatski mediji su uzeli kalkulator u ruke i pozabavili se brojkama zelenih novčanica koje su se slile na račun Zagrepčana od početka aktuelne evro sezone.

Samim ulaskom u grupu Lige šampiona Dinamo je ssbi osigurao 15,64 miliona evra, a pre toga, zahvaljujući pobedama u pretkolima, zaradio je nešto manje od 8 miliona evropskih novčanica.

Dakle, već do prve utakmice u grupi klub sa "Maksimira" je zaradio skoro 24 miliona evra.

Čudesnom pobedom na startu protiv Čelsija Dinamo je od UEFA dobio još 2.8 miliona, a jučerašnji remi sa Salcburgom doneo je novih 930.000, što je u ukupnom zboru do sada 28 milijuna eura.

Ali, ni to nije sve.

FK Dinamo Zagreb FK Bode Glimt Foto: Tanjug/AP

Svaki učesnik Lige šampiona dobiće deo "kolača" od 600 miliona evra, koliko će UEFA podeliti na temelju klupskog koeficijenta u poslednjih deset godina, podseća Večernji list.

Ovaj iznos će biti podeljen na takozvane "koeficijentske udele", a svaki udeo vredi 1.137 miliona evra. Tako će najbolje rangirani klub Lige šampiona dobiti 32 takva udela, a najslabije rangirani klub po klupskom koeficijentu jedan udeo. Dinamo će od ove raspodele novca imati dobi od 6,28 miliona evra, a na sve ovo ide i novac iz marketinškog pula.

UEFA je za učesnike Lige šampiona osigurala dodatnih 300 miliona evra, koji će se razdeliti u skladu sa proporcionalnom vrednošću tržišta zemlje iz koje klubovi dolaze.

Kad se sve zbroji, Dinamo će u Ligi šampiona ove sezone svakako zaraditi više od 30 miliona evra čime će u samo nekoliko meseci, kada su UEFA nagrade u pitanju, zaraditi više novca nego svi hrvatski klubovi zajedno od evropskih nagrada otkad je Hrvatska stekla nezavisnost.

Svaki osvojeni bod popravlja i hrvatski koeficijent, no za neki veći napredak Hrvatske nedovoljni su samo dobri rezultati zagrebačkog kluba, nužno je da se pridruže i Hajduk, Osijek, Rijeka.

Video: Komnen Andrić slavi titulu sa Dinamom uz srpske fore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA