≫ 

Lopta kojom je Maradona dao dva najčuvenija gola stavljena na aukciju, početna cena 2.5 miliona!

Do sada je ova fudbalska relikvija bila u posedu sudije četvrtfinalnog meča na Svetskom prvenstvu Engleska - Argentina u Meksiku 1986. godine

  • 0
dijego maradona Foto: youtube/FIFA

Lopta kojom je slavni Dijego Maradona dao dva gola Englezima na Svetskom prvenstvu u Meksiku 1986. godine, jedan od pogodaka i rukom, stavljena je na aukcijsku prodaju po početnoj ceni između dva i po i tri miliona funti.

Bez dileme, bila su to dva najčuvenija gola u karijeri velikana, jedan je dao "Božijom rukom", drugi solo akcijom koju je počeo sa centra, a glavni arbitar tog duela, Tunišanin Ali Bin Naser, bio je srećnik koji je posle meča uzeo čuvenu adidasovu "azteku" i čuvao je sve do danas.

Argentina je te godine i osvojila Mundijal, posle Engleza porazila je Belgiju 2:0, i u finalu Nemačku 3:2. Slika Maradone koji drži zlatni trofej, dok ga nose, bila je moguće i najupečatljiviji prizor njegove slave i jedne od najvećih sportskih karijera koju je video svet.

Lopta kojom je Maradona , na Svetskom prvenstvu dao čuveni gol Foto: GrahamBudd / BNPS / Profimedia

Sudija Bin Naser se odlučio na ovaj korak mesec dana pre početka Svetskog prvenstva u Kataru.

- Ta lopta je deo fudbalske istorije, pravi je trenutak da bude podeljena sa svetom - izjavio je ovaj Tunišanin, svedok jedne od najčuvenijih fudbalskih utakmica u istoriji.

Meč Argentine i Engleske igrao se od početka do kraja sa pomenutom loptom.

Maradona je ušao u istoriju fudbala golom koji je postigao rukom za 1:0, sudija Ali Bin Naser nije video taj momenat i pokazao je na centar, a kudravi Argentinac je tu situaciju i svoj potez prokomentarisao kao "božijom voljom".

- Malo uz pomoć Maradonine glave, malo uz pomož božije ruke - rekao je svojevremeno slavni fudbaler na pitanje kojim delom tela je savladao Pitera Šiltona.

Za drugi gol mu nije bila potrebna pomoć, ni Boga, ni sudije, njegov drugi pogodak proglašen je "pogotkom veka" u izboru FIFA i zauvek ostaje svedočanstvo fudbalske genijalnosti jednog od najvećih svih vremena.

Video: Smrt fudbalskog Boga potresa svet: Umro Dijego Armando Maradona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA