Božinov Bugarima pričao kako je ubedio Fiorentinu da kupi Vlahovića i Milenkovića iz Partizana

"Imao sam sjajne saigrače u Partizanu, ali Dušan, koji je tada imao 16 godina, već se izdvajao od svih ostalih", setio se bugarski napadač perioda provedenog u Humskoj i talenata koje je tamo zatekao

  • 0
Valeri Božinov Foto: MN Press

Veza Fiorentine i Partizana je svima koji i samo površno prate fudbal, dobro znana, veliki broj igrača otišao je iz Humske direktno u Firencu poslednjih godina, i malo koji je razočarao. Navijači Viole dobro pamte Stevana Jovetića, zatim Adema Ljajića, Matiju Nastasića, posle su došli jednako dobri Nikola Milenković i Dušan Vlahović, i baš dvojica poslednjih su bili predmet razgovora nekadašnjeg napadača beogradskog i firentinskog kluba Valerija Božinova i italijanskog novinara Đanluke DiMarcija.

Bugarin je otkrio da je i sam doprineo da se oba transfera realiziju, tačnije ubedio je sportskog direktora Pantalea Korvina da su i Milenković i Vlahović "prava stvar"

- Imao sam jako dobre saigrače u Partizanu, ali Dušan, koji je tada imao 16 godina, je zaista odskakao - prisetio se dana provedenih u Humskoj Božinov.

U Vlahoviću je još tada video budućeg velikog igrača.

- Kao da sam ga gledao sebe u tim godinama, imao je sve: samopouzdanje u svoje kvalitete i želju da ide do vrha. Jednog dana mi je rekao: "Želim da budem balkanski Zlatan Ibrahimović". Imao je želju da pokori svet, što nisam video nikad pre kob bilo kog igrača. Delovao je kao ludak. Samo je mislio o fudbalu, trenirao je non-stop, što nije normalno za nekog njegovih godina - kaže Božinov.

valeri božinov Foto: MN Press

Bugarin je, kaže, odigrao važnu ulogu u transferu Vlahovića, pa i Milenkovića, iz Partizana u Fiorentinu.

- Jednog dana zvoni mi telefon, čujem glas: "Kakva su ova dvojica, da li da ih uzmem?". Bio je to Pantaleo Korvino sa druge strane. "Njih dvojica?". Da, jer je drugi bio Nikola Milenković, Vlahovićev najbolji drug i cimer. Bili su nerazdvojni. Rekao sam mu: "Apsolutno, uzmi ih i za dve-tri godine vredeće trostruko više".

O obojici Božinov ima samo reči hvale, vidi ih u vrhu gde god oni nastavili karijere.

- Dušan ima ogromnu želju da se takmiči, da pobedi, ima sve kvalitete da bude jedan od najboljih na svetu. Nikola se razvio mnogo u Seriji A, ima sjajne tehničke i fizičke kvalitete. Posle toliko godina u svetskom fudbalu, neke stvari su mi i dalje očigledne, zar ne?

Vlahović se u pogrešno

- Nije lako igrati tamo, posebno kad si mlad i kad imaš veliku platu. Ali se odlično nosi sa pritiskom. U tom smislu je kao ja. Mora da mu je teško kad timu ne ide, ali to je normalno.  Može da napravi razliku ili da promeni tok bilo koje utakmice. Može da dogura baš daleko. Često razgovaramo, bar jednom nedeljno. Još uvek vidim istu glad u njemu kao kada je imao 16 godina kada je igrao u Partizanu - zaključio je bugarski napadač.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA