≫ 

Partizan opet preslišao Keln: Nemci nemoćni u Beogradu, crno-beli nadomak proleća u Evropi!

Posle prvog meča i pobede od 1:0 u Nemačkoj, Keln je poražen još jednom

  • 79
Fudbal UEFA Liga Konferencija Partizan Keln Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Više ne može da se nazove slučajnošću, niti slabim danom rivala, Partizan je senzacija u evropskom fudbalu već dobrih sedam dana i to zbog toga što je u tako kratkom periodu nadigrao i dva puta pobedio tim iz Bundeslige – Keln. U četvrtom kolu grupe D Lige konferencije tim Gordana Petrića je lavovskom borbom savladio Nemce sa 2:0 na svom stadionu, golovima Fusenija Dijabatea i Rikarda Gomeša, uz sjajnu igru celog tima, dva prekida i prvo poluvreme koje je usled toga trajalo 56 minuta, no, ništa tim iz Humske nije moglo da skrene s puta...

Promenio je Gordan Petrić formaciju u odnosu na prvu utakmicu sa Nemcima, vratio timu komociju u sistemu koji im najviše odgovara (4-2-3-1) i scenario utakmice je bio sličan onome u Kelnu, ali je igrački utisak na terenu bio potpuno drugačiji.

Partizan je ovoga puta bio konkretniji tim, tim koji diktira tempo, deluje ubedljivije i stvara prilike, odolevajući bez problema svakom napadu gostiju koji ni izbliza nisu bili tako agresivni kao na svom stadionu.

I sve su crno-beli uradili “po bukvaru”, postigli gol na vreme, na samom početku meča, prilično uspaničili Keln i počeli da pletu mrežu da ih protivnikma nokautiraju već u prvom delu, ali su imali “kočničare” u sopstvenim navijačima koji su bez ikakvog rezona, obračunavajući se sa Upravom, dva puta prekidali utakmicu u bitnim momentima.

Pre minijature prilikom vodećeg gola, oba tima su nagovestila napadačke ambicije, prvo gosti pokušajem Skirija iz voleja, koji je neutralisao golman Popović, potom i Kvinsi Menig na drugoj strani, koji je posle prodora i Fusenija Dijabatea, prevario čuvara Hibersa i potom šutirao u dalji ugao, no i golman Kelna Švabe je bio koncentrisan.

Upravo je Hibers označen kao slaba tačka nemačkog tima i to spravom, jer je posle njegove kardinalne greške u 15. minutu Fuseni Dijabate doveo stadion do delirijuma. Posle dugog pasa na polovinu gostiju, Hibers se poigravao nadomak svog gola, a Dijabate, poput geparda prišao s leđa, oduzeo loptu i stuštio se ka Švabeu koga je rutinski matirao – 1:0.

Nemci su bili u nokdaunu, Partizan je žestoko pritiskao odmah posle vođstva, a onda su navijači crno-belih, pored inače sjajnog navijanja, napravili prvi kiks i organizovali bakljadu zbog koje je sudija prekinuo utakmicu i dao gostima nekoliko minuta da se saberu.

Duel je ubrzo nastavljen i sve je i dalje išlo na “vodenicu” crno-belih koji su delovali daleko otresitije nego pre sedam dana, nisu želeli samo da brane svoj gol i čekaju kontre, već su pokušavali da igraju, kreiraju akcije i dokrajče Nemce kojima mnogo toga nije štimalo u organizaciji, niti poslednjoj trećini gde su ih domaćini “zaključali” bez prilike i udarca.

Taman je Partizan ponovo “nagazio” goste, preteći nekoliko puta preko krila i Rikarda, koje je Natho “hranio” loptama, usledio je novi prekid i to ponovo zbog priotehnike. Ovoga puta izraelski sudija Rajnšrajber povukao je obe ekipe sa terena pod pretnjom da će utakmica trajno biti prekinuta, što bi značilo ozbiljnije sankcije za klub iz Humske.

Sve je to potrajalo dobrih deset minuta, koliko je Izraelac po povratku i produžio prvo poluvreme, a u preostalom vremenu Partizan je ponovo bio bolji, konkretniji tim.

Imali su crno-beli dobru situaciju posle prodora Dijabatea i pasa ka Rikardu, koji je odbrana Nemaca neutralisala u poslednjem trenutku, a propustili su i kolosalnu priliku u 42. minutu kada je, posle sjajnog pasa Uroševića iza leđa odbrane, Menig imao zicer da postigne i drugi gol, ali je lopta na putu ka mreži zakačila blok i završila “na prečki”.

Fudbal UEFA Liga Konferencija Partizan Keln Foto: MN Press

Po istom “koncu” Partizan je nastavio i u drugom poluvremenu, koje je bilo jednako igrački ubedljivo kao i prvo, a imalo je i sličan razvoj događaja. Gol na vreme i to drugi, potom i otvorena borba sa Nemcima, kojima se nije dopuštao nijedan pedalj terena, ekstra pas, duel...

Rekosmo već, početak nastavka je bio kao iz snova, jedna ozbiljna pretnja Meniga sa sedam, osam metara, a već u 52. minutu crno-beli su ponovo matirali Švabea, ovoga puta učinio je to Rikardo Gomeš na sebi svojstven način.

Svemu je prethodio korner, posle koga se lopta odbila do Slobodana Uroševića, pozicioniranog na suprotnoj strani od prirodne, usledio je dribling, potom i centaršut desnom, slabijom, nogom, koji je usput zakačio blok taman toliko da ostavi Rikarda i tri igrača Kelna u njemu omiljenoj poziciji – vazduhu. Skok, trzaj glavom i Švabe se zajedno sa loptom “upecao” u sopstvenoj mreži za velikih – 2:0.

Kada je prednost duplirana, više nije bilo strepnje, valjalo je samo u niskom bloku odbraniti sopstveni gol i eventualno sačekati kiks Nemaca, koji više nisu mogli da čekaju, morali su jednostavno da krenu u juriš.

Ipak, napadački potencijal Kelna je Partizan u velikoj meri “ugušio”, parirali su crno-beli izrazito jakim nemačkim igračima u svakom duelu, skoku pred svojim golom i trudili se da zadrže loptu u nogama koliko god je to moguće, kako bi imali kontrolu u igri.

Istina, malo su crno-beli izgubili na intenzitetu posle dve izmene, prve prinudne Belića (dobio žuti karton), posle i taktičke u napadu (Pavlović umesto Rikarda), međutim, brzo su se stabilizovali i uspeli da odole, iako je nekoliko puta bilo kritično pred golom Popovića.

Tvrđava u Humskoj je na kraju ipak odbranjena, a ta odbrana vredna je osam bodova i prvog mesta na tabeli grupe D.

Video: Fudbaleri Partizana mole Grobare da ne pale baklje, da se ne bi prekinuo meč

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doktor

    13. oktobar 2022 | 20:41

    Žalosno je slušati komentatora na RTS. Da li je moguće da oni koji uredjuju sportski dro programa to ne vide i ne shvate da je vreme da neki drugi mladji komentatori dobiju šansu. Ovo je za plakanje 🤣🤣🤣

  • Igor Obrenovac

    13. oktobar 2022 | 21:12

    Postoji dosta kalkulacija, npr. Partizanu je dovoljno za prolaz da Keln odigra jednu nerešenu u poslednja dva kola. Sada daleko realnije da budemo prvi u grupi, ali za to nam treba jedan bod protiv Nice. Protiv Slovačkog pred praznim tribinama u najboljem slučaju, hvala plaćenicima sa juga za to, ali bolje za Partizan da igra bez ovakvih navijača.

  • Miki

    13. oktobar 2022 | 20:47

    Zvezda najvece zlo moje lepe Srbije 🇷🇸 🇷🇸

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA