≫ 

Posle 36 godina Maradonin čuveni dres vraćen u domovinu, sve vreme ga je čuvao Lotar Mateus

Nemac je 1986. godine, posle finala Mundijala u Meksiku, razmenio dres sa počivšom legendom fudbala

  • 0
Dijego Armando Maradona protest Foto: Tanjug/AP

Kultni dres Dijega Armanda Maradone u kojem je odigrao finale Svetskog prvenstva u Meksiku 1986. godine protiv Zapadne Nemačke, vraćen je u domovinu, i to zahvaljujući između ostalog i Lotaru Mateusu. Legendarni nemački fudbaler bio je tog dana na drugoj strani, a posle poraza njegovog tima 3:2 razmenio je dres sa liderom Argentinaca i do danas, tačnije do avgusta ove godine, čuveni plavi dres bio je u njegovom vlasništvu.

Iz poštovanja prema počivšoj legendi, Lotar je odlučio da dres ustupi argentinskoj ambasadi u Madridu, a on je potom vraćen u Argentinu.

Čuveni kolekcionar Marselo Ordas je potom bio najzaslužniji što je dres na kraju završio u odajama Argentinskog fudbalskog saveza.

- Želim da zahvalim tebi Marselo, što si nam vratio ovu relikviju, jednu od najvažnijih za argentinski fudbal. Zbog ovog dresa mi Argentinci smo slavili i grlili jedni druge kada smo osvojili titulu u Meksiku - izjavio je predsednik Fudbalskog saveza Argentine Klaudio Tapia.

- Vrednost ovoga je velika, znači mnogo našoj zemlji i našoj istoriji - dodao je.

Maradona je u čuvenom finalu bio asistent kod gola odluke Horhea Buručage koji je doneo pobedu i drugu svetsku titulu za Argentince u istoriji.

Na istom prvenstvu Maradona je izveo dva najčuvenija poteza u svojoj karijeri, najpre je "božijom rukom" matirao Engleze u četvrtfinalu, potom je driblingom koji je krenuo sa centra nokautirao "gordi albion" - a lopta kojom se tada proslavio nedavno je stavljena na aukcijsku prodaju za početnu cenu od 2.5 miliona evra.

Dres u kojem je igrao protiv Engleza u maju je prodat jednom arapskom kupcu, takođe na aukciji, za basnoslovnih osam miliona dolara.

Video: Hram Boga Maradone u Napulju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA