Avganistanske izbeglice su hit u Švedskoj: Osnovali klub 2015, za sedam godina prošli sedam rangova takmičenja

Najlepša fudbalska priča

  • 4
ariana foto: youtube/Skånesport

Život, za njih težak, mučan, ispisao je i još uvek piše najlepše stranice, za avganistanske izbeglice koje su poslednjih godina masovno naselile Švedsku u potrazi za životom, za boljim sutra i još boljim prekosutra, bežeći od ratnog vihora, od užasa...

Jedna od najlepših sportskih priča stiže nam iz ove dobre skandinavske zemlje, hladne, ali tople za ljude, za ostvarenje njihove sreće. U Švedskoj postoji fudbalski tim Ariana, zapamtite, osnovali su ga 2015. godine avganistanski emigranti i danas je taj klub, verovali ili ne, hit u zemlji "Tri krune" jer je od nastanka bukvalno svake sezone napredovao za jedna rang takmičenja.

Ariana je danas član treće švedske lige!

Krenulo je od desetog ranga 2016. godine, rang više klub je bio već naredne sezone, još jedan rang gore 2018. godine i tako svake godine. Klub je ovim postavio i rekord švedskog fudbala jer nijedan fudbalski kolektiv do pojave Ariane nije uspeo to što je ovoj grupi uspelo - plasman u viši rang sedam sezona uzastopno!

Ariana je nastala kao ideja da se avganistanska zajednica još čvršće uveže, da se okupi i da stremi ka jednom, u ovom slučaju, sportskom cilju, ali niko nije ni sanjao ovakve visine, koje su klub dovele na udarne vesti u tamošnjim medijima. Svi pišu o novim rekorderima švedskog fudbala. O fenomenu.

Samo ime Ariana je zapravo istorijsko ime Avganistana iz vremena Grčke i Rimske dominacije tom zemljom, u grbu kluba je zastava te zemlje i ona kao zvezda vodilja nosi igrače i ekipu, koja, sada se i ti snovi sanjaju, želi probiti i do najvišeg ranga švedskog fudbala. Kakva bi to bila bajka!

Ako i to ovaj klub ostvari, to će biti senzacija, nešto doad neviđeno u istoriji fudbala. Na svetskom nivou. To sada žele, tome streme ovi mladići, zajednica, ovaj klub za koji dišu. Ne mogu niti žele da stanu, ambicije su im porasle do neba. Motiv je ogroman kao planina. Žele da ova priča dobije zlatni sjaj.

- Ariana želi da bude aktivan učesnik u izgradnji održivog društva u kome ljudi, bez obzira na njihovu starost, etničku pripadnost ili pol, imaju prilike da se razvijaju i doprinose pozitivnom društvenom razvoju - kažu predstavnici ovog kluba koje je Švedska zbrinula, dala im šansu koja im je uskraćena u otadžbini.

Život zaista piše bajke ponekad...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ortodox RS

    20. oktobar 2022 | 15:04

    I kod nas su hit za sedam godina bezbroj krivicnih dela ali vlast dodvoravajuci se poslodavcima na to ne obraca paznju.Uvek NN izvrsilac za kojim se traga.

  • Aaaasss

    20. oktobar 2022 | 15:35

    Bice im hit za par godina zivi bili pa videli

  • baba smilja iz darosave

    20. oktobar 2022 | 17:54

    ima i balkan sa jugoslovenskom zastavom sa sve petokrakom i svedskom zastavom na grbu fbk balkan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA