≫ 

Telegrafov presek Superlige Srbije: Ko je hit prvenstva, ko je razočarao, a ko je tu gde i treba da bude?

Neke stvari su već sada jasne, na pola puta do finalne destinacije

  • 0
Superliga Srbije Foto: MN Press

Korak po korak, mic po mic, došlo se i do polovine regularnog dela Superlige Srbije, pa je i pravo vreme da se podvuče crta i saberu učinci načinjeni u prethodnih 15 utakmica. Zvezda i Partizan suvereno vladaju na prve dve pozicije, ali je sada fokus smetnut s njih, ne moraju biti "mirođija" u svakoj čorbi, jer Superliga ima još dosta toga da pokaže.

Nije se smanjila liga iako je bilo priče, ostalo je sve na 16 klubova, gde su neki ostali na onom statusu "samo da popune broj". To se jasno i vidi posle odigranih 15 utakmica, dok se ostali klubovi bore za one pozicije koje slede posle prvog i drugog mesta, pošto su ona rezervisana za "večite".

Elem, dosadašnja sezona Superlige je donela i neka prijatna iznenađenja, nije dozvolila neka druga, dok je kao i uvek bilo velikih razočaranja u prvenstvu, sve u svemu - pravi komplet od takmičenja, kom bi pozavidele i neke zanimljivije i jače lige.

Upravo zbog toga, Telegraf je napravio pravi presek Superlige i pokušaće da ukaže na neke stvari.

Milan Rastavac Foto: MN Press

Najveći hit prvenstva - Novi Pazar

Definitivno ekipa koja je ove sezone pobrala najviše simpatija svojim igrama i koja je najviše oduševila široku fudbalsku javnost u Srbiji, ali i regionu jeste ekipa Novog Pazara, koja se nalazi na jako visokom 5. mestu Superlige Srbije.

Novi Pazar je prethodnu sezonu završio na samom dnu tabele, igrali su i baraž za opstanak u Superligi gde su se nekako izvukli i ostali u najvišem rangu srpskog fudbala. Tada, tokom leta, došlo je do promene trenera i u Novi Pazar je stigao Vladimir Gaćinović koji je za sobom doneo i jednu dozu renesanse.

Proigrali su plavo-beli, zaigrali kak overovatno nikada ranije i nisu. Vezali su tri poraza na startu prvenstva, gubili su od Voždovca, Čukaričkog i Javora, a onda kreće totalni haos. Pobeđuju Novi Pazar na svom terenu, onda i TSC u Bačkoj Topoli, pa pada i Radnički u sred Niša.

Ova serija pobeda se proteže na sedam mečeva i dospevaju i do prvog mesta na tabeli. U goste im dolazi Crvena zvezda, a oni tu beleži i poraz, koji je poljuljao samopouzdanje. Potom gube i od Kolubare, nekako uspevaju da pobede Mladost, ali Radnik i Vojvodina uzimaju po bod.

Sada će u nastavku prvenstva biti i dosta lakše za Novi Pazar s obzirom na to da će ekipa na svom stadionu ponovo imati podršku navijača, ali će biti utoliko i teže, s obzirom na to da je Vladimir Gaćinović napustio klub iz privatnih razloga.

Tas na jednoj strani vage kaže jedno, dok na drugoj kaže drugo... Međutim, Novi Pazar stvarno mora biti prezadovoljavan učinjenim, s obzirom na to da je ekipa i konkurent za neko evropsko takmičenje, bar po trenutnom raspoloženju i trenutnim igrama.

Vladimir Gaćinović Foto: MN Press

Najveće razočaranje prvenstva - Radnički Niš

Posle najpozitivnijeg iznenađenja, na red je došlo i ono malo lošije, malo gore. Radi se o ekipi Radničkog iz Niša, koji je u prvenstvo ušao sa najvećim ambicijama, ali i ekipa koju su upravo te ambicije progutale pre nego što su i počeli da igraju.

To se videlo još u početnim utakmicama u Evropi, kada im je na megdan izašla ekipa sa Malte, Gzira junajted, koja je trebalo da bude samo "plitak potok" koji će olako pregaziti. Ipak, nisu ga pregazili. Bili su pregaženi. Gzira je preko Radničkog otišla dalje, a Niš je upao u prašinu iz koje još nisu izašli.

Prvih šest utakmica u prvenstvu, Radnički nije uspeo da pobedi, poražen je četiri puta (Zvezda, TSC-a, Novi Pazar i Kolubara), dok su remizirali protiv Mladosti i Partizana. Konačno su potom vezali dve pobede protiv Napretka i Radnika posle velike muke, a onda opet serija od tri utakmice bez pobede.

U međuvremenu je i na mesto trenera stigao Nenad Lalatović, koji će pokušati da povrati stari sjaj "Realu sa Nišave". Poslednje kolo je donelo i pobedu protiv Javora, ali to nije moglo da ih pomakne iz donjeg doma tabele, pošto se trenutno nalaze na 11. mestu, što je prenisko za ekipu koja je igrala u Evropi.

Nenad Lalatović Foto: Marko Jovanović

Očekivano dobre ekipe - TSC i Čukarički

Kada se izuzmu Zvezda i Partizan, trenutno dve najjače ekipe u Srbiji su TSC i Čukarički, što se oslikava i kroz njihove igre. Da stvar bude i bolja, ove dve ekipe će odmeriti i snage u 16. kolu Superlige, gde će jedna morati da se istakne na tom 3. mestu u prvenstvu.

TSC otkako je ušao u Superligu Srbije igra konstantno dobro, ne dopuštaju sebi da padnu niže od nekog 5. ili 6. mesta, ne dopuštaju sebi da se pomere sa tog težišta i ide im dobro. Već su u debitantskoj sezoni uspeli da dođu i do Evrope, a sada su na odličnim putu da urade isto.

Jedina su ekipa koja se može pohvaliti da je ove sezone odolela i Zvezdi i Partizanu, remizirali su i sa jednima i sa drugima, uzeli su bodove i zato su jedinstveni, zato i jesu tako dobri. Još iza sebe imaju i veoma dobru seriju od 11 utakmica bez poraza u bilo kom takmičenju.

Čukarički je ove sezone igrao i Evropu, poraženi su u dvomeču od Tventea sa ukupnih 7:2, ali su u nekoliko navrata tokom meča bili i bolji rival. No, izuzev toga, Čukarički je odlično igrao u Superligi Srbije. Pobeđivali su ekipe za koje je bilo očekivano da pobede, pretrpeli su poraze od TSC-a, Kolubare i Partizana, dok sa Zvezdom još nisu igrali.

U meču protiv Partizana su čak i vodili, imali su i 2:2 na 15 minuta do kraja, ali nisu izdržali da osvoje bod. Sve u svemu, Čukarički se trenutno nalazi odmah iza TSC-a i time pokazuje da je trenutno jedna od najjačih ekipa u ligi.

Fudbal Čukarički Mladost Lučani Foto: MN Press

Očekivano loša ekipa - Radnik Surdulica

Kada se podvuče ona imaginarna crta, mora se priznati i da je trenutno ekipa na samom dnu tabele, ekipa Radnika iz Surdulice, poprilično očekivana pojava, te će morati da se dobro potrudi ukoliko želi da održi status superligaša i u narednoj sezoni.

Radnik je čak i pre početka prvenstva po fudbalskim kuloarima bio okarakterisan kao najslabija karika u ovoj ligi, tim koji će najverovatnije doživeti selidbu u niži rang. Iako su na početku sezone doveli novog trenera, Aleksandra Lintu, nije im to previše značilo.

Počeli su da ređaju loše rezultate, a to se vidi i po tome što nakon 15 kola nemaju nijednu pobedu. Skupili su tek pet bodova, a zaposlili su i četvrtog trenera od starta godine. Uskoro, pa će i trenera imati više nego bodova. Radnik je pet puta remizirao od starta sezone, a 10 puta je morao da beleži poraz u svom notesu, što ih ostavlja na ubedljivom poslednjem mestu.

Prošli su u Kupu do osmine finala, ali su imali dosta i sreće na žrebu jer su izvukli Polet iz Ljubića, pa im je to i jedina takmičarska pobeda u ovoj sezoni.

Video: Lalatović s decom davao izjavu: Nadam se da mi neki treneri neće ovo zameriti! Vidić me je gledao!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA