≫ 

Ukrajina umesto Irana na Mundijalu? Pritisci na FIFA zbog "iranskog oružja koje ubija Ukrajince"

Čini se da Svetska kuća fudbala nema nameru da menja postojeće stanje stvari pred sam početak Svetskog prvenstva

  • 49
Fudbalska reprezentacija Ukrajine, Škotska, Ukrajina

Foto: Tanjug/AP

Svetska fudbalska federacija u jeku završnih priprema za Mundijal u Kataru suočava se sa sve učestalijim sugestijama, kažu čak i pritiscima sa raznih strana, da izbaci reprezentaciju Irana sa Svetskog prvenstva, i da umesto te selekcije dozvoli Ukrajini da se takmiči, pišu strani mediji.

Koliko je ovaj scenario realan teško je reći, više nije nego što jeste, jer FIFA bi zaista morala da trpi ogroman pritisak da tako nešto uradi na manje od mesec dana pre početka Mundijala, ali da postoje struje koje traže da se takav ishod dogodi - postoje. I glasne su.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Open Stadiums" je prva koja je pokrenula ovu temu krajem septembra, doduše bez bilo kakvog pomena Ukrajine kao zamene, već je pisala na adresu FIFA sa isključivim zahtevom da se Iran sankcioniše izbacivanjem sa Mundijala zbog tretmana tamošnjih vlasti prema ženama i ubistva 22-godišnje kurdske devojke Mahse Amini tokom protesta i sukoba sa policijom.

Fudbalska reprezentacija Irana

Foto: Tanjug/AP

U međuvremenu, otkrilo se da Iran, i to konkretno, podržava rusku invaziju na Ukrajinu, što je još više pojačalo glasove usmerene prema FIFA da preispita mogućnost eliminacije Irana, a nova ideja koja se otud izrodila je da se ubaci Ukrajina.

Optužbe na adresu Irana nisu samo zbog surovog tretiranja žena, već zbog toga što ova država "kontinuirano isporučuje oružje" Rusiji za front u Ukrajini, kako je to izjavio Ministar odbrane Velike Britanije. Iransko oružje, u pitanju su bespilotne letelice i rakete, koriste se za ciljeve u Ukrajini.

U međuvremenu se tim povodom oglasio i izvršni direktor ukrajinskog Šahtjora Sergej Palkin, da pojača pritisak na svetsku javnosti i na FIFA da izbaci Iran sa Mundijala i na njegovo mesto, u grupu sa Engleskom, SAD i Velsom, uvrsti Ukrajinu.

- Dok se iranske vlasti budu zabavljale gledajući svoje fudbalere na Svetskom prvenstvu, Ukrajince će ubijati iz iranskih dronova i iranskih raketa. Skoro 250 takvih dronova je korišćeno za napade na mirne ukrajinske gradove - izjavio je Palkin, a preneo zvanični Tviter nalog ukrajinskog kluba.

- Svaki od tih komada (oružja) je napravljen i isporučen od strane iranskih vlasti, iranskih inženjera, a iranska vojska je direktno obučena da lansira i upravlja dronovima koji uništavaju domove, muzeje, univerzitete, kancelarije, sporske objekte i dečija igrališta, i ono najvažnije, da ubija Ukrajince, uključujući i decu. Decu koja takođe sanjaju da vide svoju reprezentaciju na Svetskom prvenstvu - poruka je jednog od šefova kluba iz Donjecka koji svoje mečeve kao domaćin u ovogodišnjoj Ligi šampiona igra u Poljskoj.

Šahtjor je kao klub zvanično zatražio od FIFA, i od kompletne međunarodne zajednice, da momentalno izbaci Iran sa Mundijala zbog direktnog učešća te države u "terorističkom napadu na Ukrajinu".

- To bi bila pravedna odluka koja bi skrenula pažnju sveta na režim koji ubija svoje najbolje ljude i pomaže da se ubijaju Ukrajinci - poruka je Šahtjora.

- Upražnjeno mesto bi trebalo da zauzme reprezentacija Ukrajine koja je pokazala da je vredna igranja na Mundijalu. Sa neravnopravnim uslovima koje je imala kroz baraž u odnosu na protivnike, Ukrajina je igrala srcem - kazao je izvršni direktor ukrajinskog kluba.

Podsetimo, Ukrajina je poražena u baražu za Svetsko prvenstvo od Velsa koji je kroz žreb upao u grupu upravo sa Iranom na Mundijalu.

Iz Šahtjora su pozvali fubalske autoritete širom sveta da izvrše pritisak na "fudbalsku birokratiju" i tako utiču na FIFA.

- Ova odluka bi bila istorijski i sportski opravdana. Pozivam sve da se pridruže u pritiscima na fudbalsku birokratiju. Dovoljno je bilo grešaka sa Mundijala u Rusiji 2018. kada su se svi krili iza praznih priča o apolitičnosti sporta. Podrška učešću terorista na Svetskom prvenstvu je politika! Vreme je da stanemo na kraj takvom pogledu na stvari - smatra Palkin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    25. oktobar 2022 | 08:14

    Zamisli dokle to ide.Pa zar Amerikanci,Poljaci,Nemci...ne snabdevaju oružjem Ukrajinu da ubija Ukrajinski i Ruski narod u Ukrajini?Kada je Jugoslavija branila ustav i celovitost od separatista, Jugoslavija je bila izbačena iz takmičenja i uvedene su joj sankcije, kada je SRJ branila celovitost i ustav od šiptarskih separatista bila je bombardovana.Znači da sve međunarodne organizacije rade kako im Amerikanci kažu i isključivo za Američke interese.

  • Др

    25. oktobar 2022 | 08:11

    Одмах им доделити и титулу!!!

  • Dax

    25. oktobar 2022 | 08:10

    Ma ne mora ni da igrate, evo vam odma pehar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA