≫ 

Reprezentativci Australije svi kao jedan: "Da Katar poštuje prava radnika i LGBT populacije i posle Mundijala"

Sokerosi su se dugo spremali za ovaj trenutak, kao učesnici Svetskog prvenstva su izašli sa zajedničkim stavom jer žele da ukažu na težak položaj onih koji su najzaslužniji za odigravanje predstojeće svetske fudbalske smotre

  • 5
Australijanci Foto: twitter/thepfa

Fudbalski reprezentativci Australije okupili su se iz humanih pobuda, oko ideje pomoći i podrške radnicima u Kataru koji su angažovani na pripremi Mundijala svih ovih godina, čija je sudbina teška i mučna. Više hiljada njih je, prema pojedinim izveštajima humanitarnih organizacija, poginulo tokom izgradnje stadiona zbog neadekvatnih uslova rada, i to je priča broj jedan koja se ne sme ignorisati kada je Mundijal u pitanju.

Ovu i još mnogo drugih važnih poruka poslalo je 16 reprezentativaca Australije.

Oni su, jedan za drugim, u videu koji je emitovan u sredu zauzeli stav oko "najvažnije teme vezane za Svetsko prvenstvo u Kataru" i tako su postali prva reprezentacija učesnica Mundijala sa zvaničnim proglasom borbe za bolja prava radnika, a ujedno je to, jasno, i kritika katarske države.

- Rešavanje ovih pitanja nije lako. I nemamo sve odgovore - jedna je od poruka igrača.

- Mi smo uz FIFPro, Međunarodnu organizaciju građevinskih i drvnih radnika i Međunarodnu uniju sindikata, i tražimo da se unesu reforme i uspostavi trajno nasleđe ovih prava u Kataru. To podrazumeva uspostavljanje centra za migrante, efikasnog pravnog leka za one kojima su uskraćena prava i tražimo dekriminalizaciju svih istopolnih odnosa. Ovo su osnovna prava koja bi trebalo da budu data svima i koja će obezbediti kontinuirani napredak u Kataru. To mora biti nasleđe koje će prevazići poslednji zvižduk na Svetskom prvenstvu 2022 - snažna je poruka igrača.

Na snimku govore kapiten Meti Rajan, Bejli Rajt, Džejmi Meklaren, Nik D’Agostino, Džekson Irvajn, Krejg Gudvin, Deni Vuković, Endrju Redmejn, Metju Leki, Mičel Djuk, Mič Langerak, Denis Dženreo, Kameron Devlin, Adam Tagart, Kaj Rouls i Aleks Vilkinson.

Dosad je ovo najsnažnija poruka neke od reprezentacija sa predstojećeg Mundijala, svakako je prva zajednička jednog tima, a iza igrača, naravno, stoji i Fudbalski savez i Sindikat fudbalera Australije. Valja videti da li će i ostale reprezentacije krenuti ovim ili sličnim putem, mada su neke, istina ne ovako zajednički i ovako glasno i jasno imale šta da kažu na temu tretmana Katara prema radnicima.

Radnici, većina migranti naišli su na teške uslove u Kataru i mnogi su umrli dok su gradili infrastrukturu, stadione i obavljali druge pripreme za turnir, iako se oko broja nastradalih i dalje vodi najveća polemika. Britanski Gardijan je još pre godinu i po dana pisao da je čak 6.500 radnika iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke preminulo u Kataru od kada je ovoj državi dodeljena organizacija Svetskog prvenstva.

Fudbal Japan - Australija Foto: Tanjug/AP

Međutim organizacioni komitet turnira kaže da su samo tri osobe umrle na licu mesta tokom izgradnje stadiona, dok je Međunarodna organizacija rada, u svojoj nezavisnoj istrazi, utvrdila da je 50 radnika izgubilo život samo 2020. godine, a više od 500 teško povređeno za isti period.

Od kada su u javnost izašli podaci o strašnim brojkama preminulih radnika i Katar je uveo brojne reforme sa ciljem da obezbedi bolje uslove za sve radnike koji su angažovani na izgradnji mundijalske infrastrukture, što su takođe pomenuli australijski fudbaleri u svom obraćanju. Ipak, u isto vreme su poručili da se novi zakoni za radnike tek sporadično primenjuju i da su prava LGBT populacije na najnižem mogućem nivou.

- Kao najmultikulturalniji, najraznovrsniji i najinkluzivniji sport u našoj zemlji, verujemo da bi svako trebalo da bude u mogućnosti da se oseća bezbedno i da bude ono što jeste. Iako priznajemo najviši nivo uveravanja koje su dali vlasti Katara i predsednik FIFA-e da će LGBT+ osobe i navijači biti bezbedno dočekani u Kataru, nadamo se da se takva otvorenost može nastaviti i nakon turnira - navodi se u saopštenju Fudbalske asocijacije Australije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA