Sve o meču Nica - Partizan: Crno-beli protiv oslabljenih Francuza gledaju ka proleću u Evropi

Timu iz Humske “igraju” i pobeda i remi, jer sitiaciju drže u svojim rukama

  • 4
Fudbal UEFA Liga Konferencija Partizan Nica Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

Da je neko posle žreba ponudio Partizanu opciju da posle četiri meča u grupi D Lige konferencije ima dve velike pobede nad Kelnom, uz remije sa Slovackim u gostima i Nicom na svom stadionu, verovatno bi svi odreda u Humskoj potpisali taj scenario, jer su još pre početka takmičenja bili praktično otpisani u poređenju sa timovima iz liga petice. Međutim, dolazak Gordana Petrića, posle sunovrata sa Iijom Stolicom, u potpunosti je preokrenuo situaciju i poglede na Evropu crno-belih, koji su došli u poziciju da sami odlučuju o svojoj sudbini i dve utakmice pre kraja prve faze imaju priliku da ponove uspeh iz protekle sezone kada su sa Aleksandrom Stanojevićem načinili veliki podvig.

Pobeda na večerašnjem gostovanju Nici znači – prvo mesto u grupi D, samim tim i evropsko proleće, automatski i privilegiju da se crno-beli direktno plasiraju u osminu finala Lige konferencije, ne čekajući baraž i eventualnog protivnika iz Lige Evrope, kao što bi to bio slučaj ukoliko do cilja dođu sa druge pozicije. Dobar je, razume se, i remi u Francuskoj, jer tim Gordana Petrića takođe sve drži u svojim rukama i imao bi proliku, uz povoljan ishod, odnosno poraz Kelna od Slovackog, da i tim putem dođe do onoga što želi.

Partizan u ovom trenutku ima tri boda više od Nice, daleko je rasterećeniji i, čini se, u boljoj kadrovskoj situaciji, jer su domaćini, po rečima trenera Lusijena Favra – desetkovani pred večerašnji duel.

Kada se igra i ko prenosi utakmicu?

Meč između Nice i Partizana se igra od 18.45 časova, uz direktan prenos na Areni sport Premium i RTS.

Ko sudi utakmicu?

Mađarski arbitar Ištvan Vad je dobio poverenje evropske kuće fudbala da deli pravdu na pomenutom duelu tima iz Humske sa francuskim timom, a pomagaće mu sunarodnici Vancel Tot i Ištvan Albert. Četvrti sudija je Adam Farakaš, takođe Mađar, a delegat Škot Dejvid Finli.

Vad je inače na listi FIFA arbitara od davne 2007. godine, a navijači Partizana ga i te kako pamte po dobru, jer je 2015. godine sudio revanš trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona, u kome su crno-beli savladali Steauu sa 4:2, posle 1:1 iz prvog duela u Rumuniji i domogli se plej-ofa pomenutog takmičenja.

Tim iz Humske je na poluvremenu gubio sa 2:1, ali je Vad gostima u nastavku iskljčio fudbalera, pa Partizanu posao bio značajno olakšan. Sveukupni utisak koji je tada ostavio mađarski sudija navodio je sve pristalice crno-belih da ga i te kako simpatišu.

U kakvom raspoloženju ekipe dočekuju meč?

Gledajući ulaganja proteklog leta, Nica nikako ne može da bude zadovoljna 12. mestom u Ligi 1 i rezultatima u kojima preovladavaju porazi i remiji, dok se pobede broje na prste jedne ruke, Proteklog vikenda tim Lusijena Favra se spasavao u smiraju meča sa petnaestoplasiranim Nantom i iz penala, izbegavši poraz.

Nešto jednostavno ne štima u timu sa Azurne obale, iako igrači imaju veliki individualni kvalitet i praktično je svaki od prvotimaca kadar da napravi problem rivalima ili reši utakmicu. Favr je već provlačen kroz “toplog zeca” u francuskim medijima, čak mu se predviđao i otkaz, no, još uvek je na čelu tima.

Da ne beše remija sa Javorom proteklog vikenda, Partizan bi borbu za evropsko proleće sačekao u sjajnoj situaciji, na krilima velikih pobeda nad Kelnom, Voždovcem, Čukaričkim... Međutim, onda je Javor iz nehata “zaljuljao” Humsku i pomalo ispraznio “balon”, ali Liga konferencije je sasvim drugačija priča od domaćeg prvenstva i crno-beli uvak imaju specijalan motiv u pomenutom takmičenju.

Fudbal UEFA Liga Konferencija Partizan Nica Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

Kadrovska situacija?

Po priznanju trenera Lusijena Favra, Nica je u veoma lošoj kadrovskoj situaciji, jer je nekolicina bitnih igrača van tima zbog povreda ili kazni. Suspendovan je štoper Žan Kler Todibo, levokrilni napadač Sofjan Diop je povredio ložu, prvom napadaču Endiju Deloru je stradalo koleno, a desni bek Žordan Lotomba je takođe na listi povređenih.

Sa druge strane Partizan, koji svakako ima skraćenu rotaciju, bar onu koja ima kvalitet, ne može da računa na Aleksandra Filipovića, koji se povredio na meču sa Javorom i zameniće ga, baš kao i za vikend Marko Živković, a u Beogradu je ostao i Patrik Andrade, takođe zbog povrede. Mada se, kako igra otkako je stigao u Partizan, njegov izostanak neće puno ni osetiti.

Glavni aduti na terenu?

Nica je skup skupih internacionalaca i domaćih igrača, pa ni silne povrede nosilaca igre neće puno uticati na kvalitet tima Lusijena Favra, jer je rotacija francuskog kluba zaista velika. Labord, Bugarin Ilie, Pepe, Lamina, iz drugog plana Tiram... Sve su to igrači koji potezom mogu da reše meč. Fizički dominantni, tehnički potkovani...

Partizanu u Nici najpre treba Rikardo u najboljem izdanju, jer ako najbolji strelac tima bude na nivou izdanja sa Čukaričkim i Javorom, to svakako neće biti dobro za crno-bele. Svi pogledi su, naravno, uprti u Fusenija Dijabatea, koji je i u prvom meču sa Nicom bio specijalno inspirisan, odnosno Meniga i Natha, koji od početaka sezone igra zaista dobro, posebno otkako je na klupu seo Gordan Petrić.

Fudbal UEFA Liga Konferencija Partizan Nica Foto: MN Press/Nebojša Paraušić

Reč trenera

Lusijan Favr (Nica)

- Utakmica sa Partizanom je za nas vrlo značajna. Ako se stvari protiv rivala ne odviju kako treba, nastavak sezone može biti težak. Ovo je važno i za nas i za naše navijače, zbog toga ostavljamo srce na teren. Teško je odgovoriti na pitanje zašto slabije igramo u poslednje vreme, ali negde su i povrede igrača razlog. To ipak nije opravdanje, potrudićemo se da izgledamo bolje u narednom suretu i dođemo do cilja.

Gordan Petrić (Partizan)

- Utakmica sa Nicom je svojevrsno drugo poluvreme, jer smo ono "prvo" odigrali u Beogradu. Sada sledi totalno drugačiji meč, i to iz prostog razloga jer imamo prednost na tabeli, možemo da na terenu delujemo onako kako mi to hoćemo. Nema potrebe da naši igrači budu u nekoj nervozi, treba da budu rasterećeni, da pruže maksimum i uživaju. Nica kao Nica, u poslednje dve utakmice igrala je promenljivo, ali to ne treba da zavarava, svakako da ona ima kvalitet da promeni i tok zbivanja na terenu i da nam napravi problem.

Očekivani sastavi:

NICA (3-4-3): Bulka, Atal, Dante, Rosario, Viti, Bard, Tiram, Lemina, Pepe, Ilie, Labord

PARTIZAN (4-2-3-1): Popović. Živković, Marković, Vujačić, Urošević, Traore, Belić, Dijabate, Menig, Natho, Rikardo

Video: Ovo je sporni snimak na koji se Partizan poziva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA