≫ 

Nica sprečila Partizan da obezbedi evropsko proleće: Crno-beli bez prostora na grešku dočekuju Slovacko

Crno-beli solidni u prvom, daleko slabiji u drugom poluvremenu, ali su i pored toga mogli do remija da im u nadoknadi pomoćni sudija nije pogrešnom procenom oduzeo jedanaesterac nad Uroševićem

  • 83
Fudbal LIga Konferencija Nica Partizan Foto: Tanjug/AP

Moraće Partizan da sačeka poslednje kolo Lige konferencije kako bi na svom stadionu i definitivno obezbedio plasman u evropsko proleće. Crno-beli nisu uspeli u toj misiji protiv Nice, pošto su na gostovanju u Francuskoj doživeli prvi poraz u grupi D, rezultatom 2;1, prepuštajući pomenutom timu prvo mesto. Golove za ekipu Lusijana Favra su postigli Pepe i Lamina, dok je čast tima iz Humske odbranio Rikardo Gomeš.

Punih pola sata Partizan je Nicu držao na distanci na domaćem terenu, odlično ušao u utakmicu, imao protivnika pod kontrolom, jasan plan i ideju kako da ga sprovede u delo, a da Nici ne dopusti tu prednost domaćeg terena i mogućnost da iskoristi pritisak koji to nameće.

Petrić je duel počeo u prepoznatljivom sistemu, s tim da je mladog Kristijana Belića zamenio iskusniji Ljubomir Fejsa, priključivši se Hamiduu Traoreu ispred poslednje linije i to je sasvim dobro funkcionisalo, jer su crno-beli zatvorili sve prilaze golu vrebajući priliku iz ofanzivne tranzicije.

Svesno su se spuštali u nisku ili srednju zonu, dopuštali Nici da ima loptu više u nogama, ali su odlično pokrivali prostor, odnosno liniju pasa, pa je domaćin primoran da kombinuje u odbrani, veštački “bildujući” statistiku poseda, bez ideje u organizaciji napada i pretnje ili opasnosti po gol Aleksandra Popovića.

Naprotiv, Partizan je, iako je imao loptu manje u nogama bio u toj početnoj fazi konkretniji, opasniji tim kada god bi se našao na protivničkoj polovini koristeći isprva brzinu i očigledan strah defanzivaca Nice od Dijabatea, kome su se kasnije priključili Menig i Rikardo kao realne pretnje.

Dva puta su crno-beli bili u sasvim dobrim pozicijama da ugoze golmana Bulku, prvi put je to pokušao Rikardo posle pasa Natha, a potom i Menig, koji je uspeo da zbuni Dantea “biciklicom” u situaciji jedan na jedan, no, šutirao je zamalo pored gola.

Fudbal LIga Konferencija Nica Partizan Foto: Tanjug/AP

Činilo se tada da Partizan neće imati većih problema, makar ne u prvih 45 minuta, jer Nica do kobne situacije nije imala nijedan šut u okvir gola Popovića, ali je onda uspela da odigra jedan pravi napad i kazni smušenost crno-belih.

Bio je to 29. minut, Dante je iz poslenje linije provukao pas ka Pepeu, odnosno Brahimiju, usledio je centaršut sa levog boka posle koga je Vujačić blokirao Laborda, ali je Pepe sve pratio i iskoristio nešto sporiju reakciju Fejse, koji je kasno krenuo da “očiti” problem – 1:0.

Gol je svakako uticao na samopouzdanje crno-belih, koji su do poluvremena igrali nešto slabije, bili pod većim pritiskom Nice, čiji igrači su targetirali desni bok kao slabu tačku i tu najčešće tražili način da stvore višak i upute upotrebljive lopte u kazneni prostor.

Imali su domaćini solidan pokušaj preko Dantea, čiji udarac glavom, posle kornera je završio iznad prečke, a u 39. minutu su promašili kolosalnu priliku pošto je Pepe još jednom probio Živkovića i proigrao Laborda kome je Popović “skinuo” zicer.

Poluvreme je okončano pokušajem kontre Nice, posle dva vezana kornera Partizana, koju je osujetio Fejsa.

Svestan je bio Petrić da je kombinacija Fejsa-Traore suviše spora u centralnom delu za brze igrače Nice te je u poluvremenu na teren poslao Belića (umesto Fejse). Ipak, to mu nije donelo previše promene utiska, jer je napad domaćina od prvog zvižduka u drugom delu bio silovit.

Fudbal LIga Konferencija Nica Partizan Foto: Tanjug/AP

Tome je verovatno doprinela i stativa koju je pogodio Labord u 47. minutu, a posle koje Partizan nije ličio na sebe. Crno-beli su grcali u pritisku domaćina, branili se i spretno i srećno iz napada u napad, dok tim Lusijena Favra naprosto nije stajao.

Delovali su igrači Nice brže, svežije, bolje su se kretali bez lopte i na taj način svaki put imali rešenje više u polju, ne dopuštajući Partizanu više od tri pasa niti priliku da uzvrati. Napadački trio crno-belih je bio odsečen, bez prave lopte, generalno akcije koja bi ih makar približila golu Bulke.

Sa druge strane, dobra okolnost po Petrićev tim je bila dobra koncentracija golmana Popovića i defanzivaca, koji u nekim situacijama jesu grešili, ali su uspevali da stignu i isprave propuste, pa udarci Lemine, Barda i Pepea nisu našli put do gola.

Pokušao je tada Petrić sa promenom sistema, na teren je poslao Pavlovića u napad uz Rikarda, umesto Traorea, spuštajući potom Natha na poziciju zadnjeg veznog.

Stabilizovao se u tom periodu Partizan, stala je malo i Nica sa presingom, a potom je trener crno-belih potegao za novim osveženjima u timu, promenio je oba krila, poslao na teren mladog Terzića i Lutovca i ubrzo se crno-belima isplatila “sveža krv”.

Igrao se 74. minut, centaršut Partizana sa levog boka je stigao do Pavlovića, koji je pokušao da pimiri loptu, ali se ona odbila ispred nogu Rikarda Gomeša, kome je bio potreban samo delić sekunde da uputi udarac i pogodi dalji ugao – 1:1.

Živnuo je Partizan, imao ispred sebe još 15-tak minuta da sačuva veliki bod, ali je izdržao samo tri i ponovo kapitulirao.

Loptu je u tom 77. minutu u kaznenom prostoru primio Lamina, ispred sebe je imao Marka Živkovića, ali kao da nije zapravo imao nikoga, namestio se na desnu nogu, dok je desni bek gostiju otišao u suprotnom smeru, šutirao prilično slabo, međutim, lopta je pogodila Belića i prevarila Popovića – 2:1.

Pokušao je Petrić u samoj završnici sa promenom jednog od napadača, na teren je poslao mladog Baždara umesto Rikarda, no, Partizan naprosto nije imao snage za novi povratak.

Na samom kraju je Partizan mogao da dođe i do gola, ali je sudija napravio očiglednu grešku i dosudio je ofsajd, iako ga nije bilo. Crno-beli su u nastavku akcije došli i do penala, ali je sve prekinuto zbog prethodno nepostojećeg ofsajda.

src="https://www.sofascore.com/tournament/93700/42224/standings/tables/embed" frameborder="0" scrolling="no" style="height:269px!important">

Standings provided by Sofascore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA