≫ 

Šta je Zvezda pobedom donela sebi i srpskom fudbalu: Dodatni koeficijenti i novac za klupsku kasu

Posle Trabzona se lakše diše, ali posao nije gotov

  • 15
Aleksandar Pešić, Aleksandar Dragović, Milan Rodić Foto: Marko Jovanović

Fudbaleri Crvene zvezde ostvarili su kasno sinoć jako važnu pobedu protiv Trabzona (2:1) u Ligi Evrope na stadionu "Rajko Mitić" koja ih ostavlja u trci za evropsko proleće.

Pitanje je naravno da li će se ostali rezulati poklopiti u poslednjem kolu, ali je jasno da je crveno-belima u Kneževini potreban trijumf ako misle da idu dalje u Ligi Evrope. Tu je i "utešna" Liga konferencija, gde će pak sve zavisiti od gol-razlike i toga šta će uraditi Turci u dvoboju sa Ferencvarošem.

Ali osvrnimo se na to što je Zvezda sinoć uradila i koliko je dobrobiti donela srpskom fudbalu novim trijumfom. Kada govorimo o koeficijentima, poznato je da trijumf donosi 2.000 boda, odnosno da je podeljeno na četiri dela (koliko je bilo naših klubova u Evropi) srpski fudbal napredovao za 0.500 bodova.

Time je zapravo učvršćena pozicija Srbije na 11. mestu, jer su nam upravo Turci najviše i pretili sa najvećim brojem timova u opticaju. Srbija sada ima 31.375 bodova uz lepu šansu da se i crveno-beli, pa i Partizan nađu u evropskom proleću, a samim tim sakupljaju još bodova.

FK Crvena zvezda - FK Trabzonspor Foto: Marko Jovanović

Govoreći o klupskom koeficijentu, Zvezda je tu dobila 1.000 dodatni bod, zbog činjenice da je već dobila zagarantovana 3.000 boda na ulasku u grupnu fazu koje je morala da "odbrani". Pošto je ovo bio drugi trijumf, sveukupno su 4.000 boda nadmašila navedenu cifru upravo za pomenutu razliku.

Zvezdin klupski koeficijent sada iznosi 42.000 boda, što je dovoljno za deobu 35. pozicije zajedno sa Bazelom, Lacijem i Bragom. Pobeda u Kneževini sledeće nedelje donela bi još toliko, a druga pozicija u grupi bi dodala na skor još 2.000 boda.

Pobeda u grupnoj fazi takmičenja donosi Zvezdi još 630.000 evra u klupsku kasu. Ako tim završi kao drugoplasirani u grupi sledeće nedelje, dobiće još 550.000 evra, tako da klub ima za šta da se bori.

Video: Izjava trenera Trabzona posle poraza od Crvene zvezde na Marakani: Plan je bila pobeda, ali...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    28. oktobar 2022 | 08:12

    Наравно, донела је кмекавцима( ако буду други) , квалификације за ЛШ! Шта није јасно?

  • Baster

    28. oktobar 2022 | 09:19

    Zašto se sinoć čuvao rezultat i nije jurio taj treći gol jer nam je preko potrebno bilo da ih dobijemo sa dva razlike? I da nekim čudom dobijemo Monako,Trabzon će na svom terenu da pobedi ubedljivo Ferenc koji je obezbedio prvo mesto, pa će se gledati gol razlika,pošto je međusobni skor identičan..

  • kikkoko

    28. oktobar 2022 | 09:41

    I Zvezda i Partizan nakon danasnjeg predzadnjeg kola u svojim grupama imaju cistu situaciju: Samo pobedama u zadnjem kolu dobijaju sve po svojim najboljim zeljama. Zvezda ostaje u Ligi Evrope,pod uslovom da pobedi ubedljivije Monako u gostima od Turaka nad Fradijem, a pobeda Partizanu donosi sigurno prolece u Evropi, da li u osminu ili cetvrtinu finala LK ,zavisi od rezultata Nice u Kelnu. Za Partizan je najbolja varijanta da Keln makar remizira kuci sa Nicom a Fradi da remizira u gostima kod Turaka.Pod tim uslovima bi Partizan igrao u cetvrtfinalu a Zvezda bi najverovatnije obezbedila takodje LK. Samo idealna situacija Zvezdu zadrzava u Evropi uopste a to je njena ubedljiva pobeda u Monaku sto je malo verovatno ali ne i nemoguce. Partizan je u boljoj poziciji jer ima vecu verovatnocu da osvari prolecni san i zbog toga sto igra kuci sa znatno slabijim protivnikom od Zvezdinog. Hendikep Partizana je sto ce igrati bez prisustva publike. Jos nemamo informaciju hoce li UEFA odobriti prisustvo dece na utakmici....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA