≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Može li Zvezda do istorijske pobede kojom će se zaboraviti traumatična iskustva iz Francuske?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crveno-beli jure trijumf u zemlji gde nikada nisu slavili

  • 19
Aleksandar Pešić Foto: Marko Jovanović

Za one starije navijače Crvene zvezde asocijacija duela protiv francuskih klubova svakako je Olimpik iz Marselja i ono čuveno finale Kupa evropskih šampiona u Bariju, dok su za one mlađe to, pak, utakmice, da ne kažemo tragedije, protiv Strazubura i Bordoa!

Međutim, svima je zajednička spoznaja da srpski šampion nikada nije slavio na tlu Francuske - što i nije ohrabrujuće pred duel Zvezde protiv Monaka u 6. kolu Lige Evrope (četvrtak, 21.00)!

- Nije neka dobra slika, ali nadam se da ćemo to promeniti. Ne mislim zbog sebe, da ja treba da pišem istoriju, niti sam opterećen rekordima, nego je najbitnija Zvezda.. Verujem u momke, pobedu i evropsko proleće i to je naš cilj. Nemam ego borbe sa prošlošću, jer uvek gledam ka napred. To je za mene utakmica kao i svaka druga, a lično najviše volim finala. E ovo je to - rekao je trener Zvezde Miloš Milojević.

Crveno-belima je potrebna pobeda ukoliko žele to evropsko proleće, mada bi i bod odradio posao ukoliko bi se poklopio rezultats a meča Trabzon - Ferencvaroš. Ta pobeda bi ovu ekipu Zvezde istovremeno uvrstila u istoriju kada su u pitanju gostovanja u Francuskoj koja su počela tek 1998. godine.

Iako su crveno-beli svoju prvu utakmicu u Evropi odigrali u sezoni 1956/57, tek pre 24 godine su konačno odmerili snage sa nekim timom iz Francuske. Bio je to Mec, u okviru Kupa UEFA. Zvezda je poražena rezultatom 2:1, ali je na penale (4:3) prošla dalje zbog identičnog rezultata na svom terenu.

Naredni rival te sezone bio je Lion. Francuski tim je slavio sa 2:1 u Bukureštu, gde je Zvezda igrala svoje evropske utakmice, dok su kod kuće pobedili crveno-bele sa 3:2.

Monpelje je godinu dana kasnije bio rival Zvezdi. Slavili su na Marakani sa 1:0, dok je u Francuskoj bilo 2:2. Golove za crveno-bele tada su dali Branko Jelić i Branko Bošković u 54. za konačan rezultat.

Šta očekujete na meču Monako - Crvena zvezda

Glasajte

Strazbur je u decembru 2005. bilo naredno gostovanje u sklopu grupne faze Liga UEFA. zvezdi je za proleće bila potrebna pobeda, vodila je sa 2:0 golovima Dušana baste i Ardijana Đokaja, ali je rezervista Kevin Gameiro dao dva gola, poslednjji u 94. minutu, za 2:2 na kraju.

Pod komandnom palicom Roberta Prosinečkog Zvezda je 2011. igrala dvomeč protiuv Rena i doživela je debakl. Gosti su na Marakani slavilis a 2:1, a u revanšu je bilo 4:0 za Ren.

Godinu dana kasnije usledio je Bordo. Na Marakani je bilo 0:0, Zvezda je povela u gostima, a onda je u 89. preko Nikole Mikića izjednačila na 2:2 i imala je ulazak u grupnu fazu LE. Ipak, Bordo je iz penala u 93. srušio snove crveno-belima.

Poslednji put Zvezda je u Francuskoj gostovala 2018. godine, u okviru 2. kola Lige šampiona protiv PSŽ-a. Sveci su bili nemilosrdni i slavili su sa 6:1.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA