≫ 

Moderni faraoni iz Katara i Mundijal koji košta kao svi dosad odigrani

Robovi su i ovog puta platili životom za slavu svojih gospodara

  • 0
Đani Infantino, Šeik, katar, Mundijal 2022, Svetsko prvenstvo u fudbalu Foto: Profimedia

Bliži nam se Svetsko prvenstvo u Kataru, još 17 dana je ostalo do početka, i ono je "debelo" oborilo sve dosadašnje rekorde i brojke kada je reč o novcu uloženom da se doslovce iz prašine podigne supermoderni, futuristički kompleks stadiona i prateće infrastrukture, gde će se skoro mesec dana nadmetati fudbaleri, a navijači, valjda, uživati u svemu što budu tamo zatekli.

Ako im se dozvoli da uživaju kao što to mogu u bilo kojoj drugoj državi kad je ovakva smotra u pitanju.

Elem, prema proceni domaćina, te FIFA i ekonomskih eksperata, Katar je u ovih deset godina koliko je zidao, gradio i pripremao Mundijal, uložio, verovali ili ne, 220 milijardi dolara u ovaj verovatno najveći sportski projekat otkad postoji ova država.

Primera radi, troškovi prethodnih osam Svetskih prvenstava od Amerike 1994. do Rusije 2008. godine zbirno uzevši nisu ni blizu ovoj sumi, sveukupno su iznosili 44.3 milijarde.

Za Katar je ova kapitalna investicija, kažu, samo početak plana "Katar 2030", a mundijalski kompleks je tek klica tog kolosalnog projekta koji će u narednim godinama nastaviti da se gradi i uzdići će ovu zemlju još više na mapi najmodernijih zemalja. Nacionalna strategija, pored mundijalske infrastrukture, podrazumeva i izgradnju centra za inovacije, još hotela, aerodrome i sofisticiranu mrežu metroa.

Veliki deo budžeta, ogromnih 36 milijardi dolara, je uloženo samo u izgradnju podzemne transportne mreže koju će navijači koristiti tokom turnira. I po broju ljudi koji budu prodefilovali kroz Katar ovo Svetsko prvenstvo daleko prevazilazi sve pređašnje, pošto se očekuje brojka od 1.2 miliona ljudi.

Sve ugodnosti navijačima, fudbalerima, vlasteli, visokim zvaničnicima, ovima i onima, krvavim radom su obezbedili moderni robovi iz Šri Lanke, Nepala, Kenije, Bangladeša, Pakistana, Indije, i oni preživeli, i oni preminuli usled užasnih uslova rada tokom deset godina teške fizičke muke da Ronaldu, Mesiju i ostalima bude sve potaman.

Oko 6.500 radnika je stradalo da bi katarski faraoni ugostili svet i pokazali svoje blještavilo, svoje carstvo, raskoš i moć.

Troškovi organizacije i izgradnje infrastrukture na poslednjih osam Svetskih prvenstava

1994 - SAD: 500 miliona dolaraa

1998 - Francuska : 2.3 milijarde

2002 - Japan i Južna Koreja: sedam milijardi

2006 - Nemačka: 4.3 milijarde

2010 - Južna Afrika : 3.6 milijardi

2014 - Bazel: 15 milijardi

2018 - Rusija: 11.6 milijardi

2022 - Katar : 220 milijardi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA