≫ 

"Fudbaleri se opterećuju preko granica izdržljivosti": Alarmantan izveštaj o zdravlju igrača pred Mundijal

Broj utakmica iz godine u godinu je sve veći što direktno utiče na zdravlje fudbalera. Njihova tela se troše, ali se apsolutno ništa ne preduzima po ovom pitanju. Zapravo sve je gore i gore jer se broj mečeva ne smajuje već samo povećava: uvedena su nova takmičenja poput Lige Nacija na reprezentaticvnom nivou, kao i Liga Konferencija kada je reč o klupskom planu

  • 1
hong min son foto: Tanjug/Ap

Veliki broj fudbalera koji će se sa klupskih uskoro "prebaciti" na reprezentativne obaveze i odmah, bez mnogo dana predaha, zaigrati na Svetskom prvenstvu rizikuju svoje zdravlje, čak i svoje karijere zbog velikog i neizdrživog napora za njihov organizam, kaže se u izveštaju Svetske unije profesionalnih fudbalera Fifpro.

Fudbaleri su izloženi ogromnim naporima koji često prevazilaze prihvatljive granice usled zgusnutog rasporeda utakmica, navodi Fifpro.

Mnogi fudbaleri će igrati ovog vikenda za svoje klubove, samo devet dana pred početak Svetskog prvenstva za koje ih takođe očekuju kratke pripreme, treninzi i utakmice koje će od njih iziskivati najveće moguće napore.

Broj utakmica iz godine u godinu je sve veći što direktno utiče na zdravlje fudbalera. Njihova tela se troše, ali se apsolutno ništa ne preduzima po ovom pitanju. Zapravo sve je gore i gore jer se broj mečeva ne smajuje već samo povećava: uvedena su nova takmičenja poput Lige Nacija na reprezentativnom nivou, kao i Liga Konferencija kada je reč o klupskom planu.

Ove alarmantne poruke Fifpro-a su samo deo izveštaja koji će biti objavljen sledeće nedelje i u njemu je obuhvaćena analiza opterećenja fudbalera i uticaj koji na igrače ima Svetsko prvenstvo u Kataru u toku klupske sezone.

Ovo su samo neka od zapažanja iz tog izveštaja:

- U mnogim regionima, "ugurani" su dodatni mečevi u već zasićeni početak ove sezone, čim su igrači izloženi povećanom riziku.

- U drugim regionima, igrači su bili "konkurentno manje opterećeni" zbog neadekvatno isplaniranog kalendara.

- Značajno skraćeni periodi priprema i oporavka pre i posle Svetskog prvenstva predstavljaju opasnu pretnju po zdravlje igrača i ometaju optimizaciju učinka.

U izveštaju je apostrofiran slučaj napadača Totenhema i Južne Koreje Hong Min Sona, koji je igrao više od 600 minuta fudbala u oktobru sa utakmicama na svaka tri ili četiri dana. Son je od početka prethodne sezone prešao više od 146.000 kilometara međunarodnih putovanja sa klubom i reprezentacijom, prešavši 132 vremenske zone!

Hjun Min Son Foto: AP/Tanjug

Zanimljivo da je Son sad pod znakom pitanja za nastup na Svetskom prvenstvu nakon što mu je slomljena očna duplja tokom pobede Pevaca u Marselju 1. novembra.

Takođe, u izveštaju je pomenuti i slučaj napadača Bajerna Sadio Maena koji, zbog povrede, neće igrati za Senegal na Mundijalu. On je u prethodnih godinu dana, zbirno za Liverpul i za Bajern, odigrao 93 utakmice.

- Broj igrača koji pričaju o opterećenosti tokom sezone govori o stepenu zabrinutosti koji imaju i biće ih još mnogo, mnogo više, ali samo u svlačionicama se priča o tome, jer jednostavno fudbaleri ne govore javno na tu temu - rekao je generalni sekretar Fifpro-a Jonas Baer-Hofmann.

- U sindikatima koji rade na najvećim tržištima gde imate klubove i tipove igrača koji igraju u suštini sve vreme, rekli su nam da je među igračima ovo tema broj jedan jer svi vide da ovoliki broj utakmica i napor kojim su izloženi zaista utiče na njihove karijere. Postoji velika zabrinutost - kaže Baer-Hofman.

Takođe, kritike za FIFA i UEFA su usmerene i na nedostatak vremena za oporavak igrača nakon Svetskog prvenstva. Finale se igra 18. decembra, a samo dva dana nastavlja se klupska sezona u Engleskoj utakmicama Liga Kupa.

Premijer liga se vraća 26. decembra.

- Nešto što svakako vredi pomenuti je mentalni efekat na igrače, posebno za one koji će igrati u završnici Svetskog prvenstva gde postoji visok pritisak i visok naboj - rekao je Daren Berdžis, koji je svojevremeno bio zadužen za fizičku i mentalnu pripremu i učinak igrača u Arsenalu, Liverpulu i Australiji.

- Moglo bi biti između osam i 15 dana od njihove poslednje utakmice na Svetskom prvenstvu i prve klupske utakmice i to apsolutno nije dovoljno vremena da se mentalno oporavi od svega što bude na Svetskom prvenstvu - kaže ovaj stručnjak. To nesumnjivo može dovesti do velikog mentalnog stresa.

Video: Rasta o tome kako je komponovao pesmu za Orlove pred Mundijal

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivke

    11. novembar 2022 | 21:10

    Za pare koje zaradjuju Po jednoj utakmici treba dusu da ostave na terenu, neki fudbaleri za sat ipo igranja fudbala zarade vise nego prosecan gradjanin za ceo radni vek...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA