≫ 

"Nismo se odrekli titule, ali -10 je veliki zaostatak": Petrić iskren o šansama Partizana

Govorio je trener Partizana i o spisku za Katar, Čakaru, ali i mladim igračima

  • 37
Gordan Petrić Printskrin: Youtube/FK Partizan Beograd

Fudbaleri Partizana iza sebe imaju polusezonu punu uspona i padova, u Evropi su uspeli da se domognu proleća, dok u prvenstvu zaostaju čak 10 bodova za Crvenom zvezdom. Gordan Petrić, trener crno-belih ističe da još nisu odustali od titule.

Partizan ima još jednu utakmicu do kraja jesenjeg dela polusezone, meč protiv Novog Pazara u Humskoj, gde će crno-beli pokušati da se revanširaju ovoj ekipi za poraz u prvom delu sezone (1:0).

Bodovna razlika na tabeli između Zvezde i Partizana je velika, čak 10 bodova crveno-beli imaju više, ali to ne znači puno Gordanu Petriću.

-  Nismo se odrekli titule, ali -10 je velika bodovna razlika u odnosu na protivnika, i da Partizan ima takvu, velika je. Ima dosta da se igra. Sutra se završi ova utakmica i pripreme će dosta toga reći, ja kao trener moram dati neke smernice kako bih voleo da ide prvi tim, a i fudbalski klub u narednom periodu. Da li možemo i da li ćemo uspeti, to ćemo videti. To je proces koji traje, da li ćemo uspeti da zarotiramo malo igrače, mladi igrači imaju talenat.

- Pripreme koje budu imali sa nama i prijateljske utakmice, njima će se pružiti šansa. Da li će to biti dovoljno da se dokažu, to je proces koji traje. Velika je bodovna razlika i na nama je da svaku utakmicu igramo kao Kup utakmicu. Mojim dolaskom je bilo -7, mojim dolaskom je moglo da bude -3, ja sam izgbuio bodove protiv Zvezde, protiv Javora i protiv Spartaka, moglo je da bude više bodova, sa moje strane. Ali ima još dosta da se igra, ima dva derbija, ima mnogo, mnogo bodova u igri - rekao je Petrić.

Gordan Petrić Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Trener Novog Pazara je Damir Čakar, bivši fudbaler Partizana, koji je doneo i neke novitete u igri. Kako je rekao Gordan Petrić, seća ga se i kao igrača.

- Pa ne znam ko je skupljao čije sličice, on je mlađi od mene, ali ga se sećam kao igrača. On je igrao kad je Tumbaković bio trener i pamtim Damira kao igrača da je imao slobodan udarac, da je imao preciznu loptu, da je znao da igra, malo je bio sporiji kao igrač, ali je to sve nadoknadio inteligencijom fudbalskom, nekad ne treba da budete brz igrač da bi bili stvarno brz. Bolje da je brža lopta, Damir je bio igrač koji je dovodio publiku na stadionu.

Potom, Gordan Petrić je pričao i o mladim fudbalerima, kao i činjenici da je sve manje mladih igrača koji mogu i koji igraju u prvim timovima, a za to on okrivljuje "fudbalske škole".

- Pa mnogo toga, to smo pričali i dotakli smo se toga 2007. ili 2009. Naš fudbal je otišao u drugom pravcu, više nije naš fudbal ono što je bio, nekad su škole bile posebne i OFK-e i Partizana i Zvezde, Rada, Zemuna, pa je svako imao nešto svoje u školama. Ja mislim da se dosta stvari izgubilo što se tiče jugoslovenske škole, da se dosta stvari izgubilo zbog rada na tehnici. Mi smo bili prepoznatljivi po tome, ide fudbal u tom pravcu da se traži brzina, snaga, a mi nismo brz narod.

- Kad uporedim Grčke igrače i naše, oni su brži, ali su naši pametniji što se tiče fudbala, imaju ideju. To se izgubilo u školama, a i u školama se traži rezultat. Ja nisam za to da se traži rezultat, ja sam za to da se igrač razvija, dete da se razvije od 10 do 12 godine da prolazi jedan proces, od 12 do 14 drugi, onda 14-16 treći... Tako da bude oblikovan kao igrač i spreman za prvi tim, tehnika u poređenju sa starijima je dosta slabije.

Fudbal LIga Konferencija Nica Partizan Foto: Tanjug/AP

Upitan je Petrić i o tome kakvo će raspoloženje vladati u ekipi ako usledi pobeda protiv Novog Pazara, međutim, još jednom je trener istakao i da su igrači dali svoj maksimum, pa ne može biti ljut na njih, niti razočaran.

- Pa trebalo bi, ali i da se desi da izgubimo, oni su dali maksimum, dosta utakmica je odigrano. Kad ljudi, kad ja kao trener kažem da su morni, pa neko spominje neke evropske igrače. Ali ti evropski igrači su genetika da se oporave za 24 sata, mi u srpskom fudbalu nemamo toliki broj igrača da može brzo da se oporavi i da odmah za tri dana igra utakmicu, kad pogledate spisak naših igrača vi ćete naći dva ili tri koja to mogu.

- Nadam se da ćemo pobediti i ono što je bitno je da momci odu kućama, sad su te slave, ja stalno potenciram da igraju za sebe i za svoje porodice. Da budu pored porodice, da se odmore, da se restartuju i da krenu ponovo, i kad krenu ponovo, moraju da se dokazuju, kad kažu da igraju za Partizan, ali pre svega igraju za sebe i za svoje porodice. Nadam se da će provesti te slave sa porodicom, ko slavi, slavi, da ovde neki igrači, stranci dolaze kasnije, ne 21. nego 26. jer katolički Božić. Meni je bitno da provedu vreme s njima.

Ima određene kadrovske probleme Partizan, ali su imali razloga i za slavlje u klubu.

- Ne računam na četvoricu, mislim, ali saznaću danas, ali niko se danas nije žalio, obično je drugi dan problematičan, nadam se da će sve biti u redu. Sinoć su bili raspoloženi, doktor je dobio ćerkicu, pa je častio, oni su bili svi sinoć zajedno i bili su raspoloženi. Sad neko može da kaže da su bili dva dana pred utakmice na večeri, ne znam dokle su bili.

FK Partizan - FK Spartak Subotica Foto: MN Press

Novinari su ovoga puta upitali i Petrića kako je, kako se oseća nakon polusezone koju je "izgurao", na šta se i on našalio.

- Pa dobro, ja za sada uživam, ali voleo bih da svojim iskustvom i znanjem pomerimo neke stvari u fudbalskom klubu Partizan, da li ćemo to uspeti, to ćemo videti, ali kažem da sada uživam, nemam problema i dalje spavam 8-9 sati, nekad se probudim na kratko i razmišljam o utakmici, ali nastavim da spavam, ali to mogu da kažu moji ukućani koji ne vole da me vide kod kuće, pa im je bolje što sam ovde, nego što sam tamo. Za sada je u redu.

Za kraj konferencije, Petrić je upitan i da prokomentariše spisak Dragana Stojkovića Piksija, na kom se ne nalazi nijedan fudbaleri Partizana.

- Čaki (Urošević) je zaslužio da bude na spisku, ali da je realno da neće biti. Čaki je bio jedan koji je otišao, nema veze što sam za Zdjelara vezan, on je isto zaslužio da bude na spisku zbog igara u Partizanu i koje sad pruža. Eraković je zaslužio da bude na spisku i nekad je bilo, makar kad sam ja igrao, da uvek reprezentacija pomaže klubovima da bi jedan igrač napunio CV da bi mogao lakše da se proda. Čaki je zaslužio, Zdjelar je takođe zaslužio. To je odluka selektora i treba poštovati, ima jednu grupu koja je izvukla sve ovo. Biće vremena i prostora za neke druge igrače da dođu kasnije možda.

Video: Petrić iskreno: Naš pritisak je bio lažan! Ako Zvezda pobedi večeras teško da ćemo moći da stignemo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majko mila

    12. novembar 2022 | 16:44

    Ovaj je genije. Svejedno my je ili izgubio ili dobio, ima opravdanje. Veliki trener. Mitrovica, Javor, Spartak, ko je sledeci? Izvolite po bodove u Bg. Minus 10,a on se nada, kako, sa cim, sa kim? Moli Gospoda da budes drugi. Ima 2 derbija I vec uknjizio 6 bodova. Videce te kako ce proglasiti uspesnu sezonu.

  • Partizane nas

    12. novembar 2022 | 17:19

    Petricu postedi nas I cuti, ne javljaj se. Ima li I jedan partizanovac koji ima vere u tebe I tu upravu oko tebe. Svejedno je vama, vi necete platy izgubiti. Racunas na sigurne bodove u derbiju, a nisi u stanju da pobedis Mitrovicu, Javor, Spartak. Ostalo je da se dicite nekakvim prolece koji nece ni poceti, a mi cemo u aut. Jos cete proglasiti nikad bolju sezonu u zadnjih 10 godina. Sramota me bilo gledati kako vas Lome igraci Napretka, Javora I Spartaka.

  • Zvezda je prvak

    12. novembar 2022 | 16:34

    Čuvajte vi drugo mesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA