≫ 

Vest da je legendarni iranski fudbaler osuđen na smrtnu kaznu obišla svet. Šta je istina?

Informaciju je prema navodima medija potvrdio i brat fudbalera

  • 10
Ali Daei Foto: BEHROUZ MEHRI/AFP/Profimedia

Ali Daei, daleko najbolji fudbaler u istorijiIrana, njihov bivši kapetan reprezentacije, a svojevremeno i član Bajerna iz Minhena, uhapšen je u Teheranu. Naime, Ali Daei je optužen za učestvovanje u protestima koji besne Iranom, a nakon sumnjive smrti mlade devojke Mahse Aminija (22) u zatvoru.

Bajern se oglasio putem svoje službene stranice i izrazio zabrinutost za sudbinu bivših im fidbalera Alija Daeija, ali i Alija Karimija.

"Želimo čuti da su oni i njihove porodice dobro. Kontaktirali smo nemačku ambasadu u Iranu i izrazili spremnost pružiti podršku. Imaćemo to na umu."

Tokom protesta koji u Iranu traju duže od dva meseca, prema podacima aktivista za ljudska prava, ubijeno je 185 osoba. Inače, sam Ali Daei je poznat kao višegodišnji  kritičar režima u Teheranu, ali odbijao je odseliti iz domovine.

U nekim su se medijima i društvenim mrežama čak pojavile vesti da je Ali Daei osuđen na smrtnu kaznu. Službene potvrde iz relevantnih izvora nema, ali jedno se takođe mora naglasiti. Dosad, nikada i niko u Iranu nije pogubljen zbog učestvovanja u protestima.

Mahse je podlegla povredama u policijskoj stanici zbog kršenja pravila koja se odnose na oblačenje, a koja su na snazi u ovoj zemlji. Dei je prvo uhapšen zbog podrške protesta.

- Daeiju je oduzet pasoš zbog onoga što je napisao na Instagramu - izvestio je reformistički list Hamihan.

Informaciju o kazni preneli su brojni mediji, a među prvima, vesti je saopštio turski novinar Javuz Ozkan.

Informaciju je potvrdio i brat fudbalera Mohamed.

- Ono što se dogodilo Aliju je za žaljenje. Ali je čitav život dao kako bi podigao iransku zastavu, on voli svoju zemlju i njene ljude i uvek govori istinu – rekao je Mohamed.

Sa druge strane, čelni ljudi u Iranu nisu komentarisali navode o strogoj kazni za sportistu.

Za Alija se ističe da je tokom septembra na društvenim mrežama pozvao vladu u Iranu da "reši probleme naroda umesto što koristi represiju, nasilje i hapšenja".

Da podsetimo, Dei je jedan od prvih fudbalera iz Irana koji je zaigrao u Evropi, a tokom karijere nosio je dresove Armenije, Herte i Bajerna. Za reprezentaciju je odigrao 149 utakmice, postigao je 109 golova.

Video: Sa travnatog terena pravo iza rešetaka: Fudbaleri koji su završili u zatvoru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Mićo

    13. novembar 2022 | 09:05

    Da je pameti....trebali bi svi bojkotovati Mundijal..u znak protesta . Gde je solidarnist Ali Dej je legenda fudbala ...

  • Realnost

    13. novembar 2022 | 10:12

    Slicno bi bilo i ovde da je Tole potrajao jos godinu dve

  • Febo

    13. novembar 2022 | 10:10

    Pa bato, manje njajke za svoju zemlju I nece dlaka da ti fali sa glave

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA