≫ 

Vreme je za strane sudije u srpskom fudbalu

Kako to da uvek ključni prekršaj, penal, ruka u kaznenom, kontakt blizu kaznenog odu u korist tih jačih? Da li ste primetili da se drugačije ne može? Kad ne ide onima kojima mora da ide, nekako uvek lopta bude nameštena tako da se njima ona postavi na pravo mesto, da pobede, da se spasu, da se ne izneveri crveno i crno-belo javno mnjenje. Da bude mir

Fudbalski Sudija Foto: MN Press

Ne vredi. Nećemo. Nije nam stalo da budemo ispravni i pošteni, da budemo kao sav normalan svet. Ne smemo. Ne umemo. Ne možemo. Nismo mi, bre, da uređujemo nešto, onako da svakome bude dobro, posebno ne tako važnu stvar kao što je fudbalska liga. Amateri smo. Nedostojni i nevični da radimo za svačiju korist. Smeju nam se. Smejemo se sami sebi.

Ovo što nam se servira je sve samo ne fer plej i viteštvo, gola sila i strah kao reakcija je ovde po sredi. Sve je zapravo simulacija takmičenja koje suštinski i ne postoji. Tu su svi da statiraju u večnoj borbi dva kluba, da popune broj. Svi naklonjeni jednom ili drugom kako to okolnosti u tom trenutku nalažu. Drugačije ovde ne funkcionišu stvari.

Bez ambicija, bez prava na nadu, gurnuti u blato, obespravljeni. Bez moći da promene bilo šta. Tako ćute i trpe. Kakav besmisao čine sebi oni mali što bi sa velikima da se odmere u fudbalu.

Kako to da uvek ključni prekršaj, penal, ruka u kaznenom, kontakt blizu kaznenog odu u korist tih jačih? Da li ste primetili da se drugačije ne može? Kad ne ide onima kojima mora da ide, nekako uvek lopta bude nameštena tako da se njima ona postavi na pravo mesto, da pobede, da se spasu, da se ne izneveri crveno i crno-belo javno mnjenje. Da bude mir.

Fudbalski Sudija Foto: MN Press

Sudije su u ovoj igri ostavljeni na milost i nemilost da sami procene šta je najbolje njima činiti da iz svega izađu sa što manje briga u glavi. Nije im lako, tenzije ih često uzmu pod svoje, svakakvi pritisci, ali kad je tako onda i nisu za ovaj posao. Ima, ipak, ko bi konačno mogao umesto njih, pa da se proba tako.

Grčka je to radila ima godina, a Hrvatska je, recimo, sličan problem sa sudijama - mada ga ima u daleko manjem obimu nego kod nas, skoro počela da rešava sa uvoznim kadrom.

Ove sezone već su tri utakmice HNL-a sudili strani arbitri, Kiprani i Bugari.

Poslednji put nedavno je to bio slučaj na splitskom "Poljudu", u derbiju Hajduka i Osijeka. Taj meč, važan u borbi za vrh tabele, sudila je kiparska trojka predvođena Antoniom Menelausom, sa pomoćnicima Ciorcisom Omirosom i Jorgouom Pavlovsom, a i u VAR sobi su bili Kiprani - Kostas Rovretas i Jorgos Haralambos.

Nemaju problem ljudi da pozovu pomoć sa strane kada vide da je ona potrebna da se uredi suđenje. Ne misle da su najpametniji, zato im je i fudbal tu gde jeste: najbolji klub im redovno igra Ligu šampiona, reprezentacija u samom svetskom vrhu, liga iz godine u godinu sve jača i komercijalnija.

Inače, glavnog arbitra na Poljudu, Menelausa, svojevremeno je "otkrio" najbolji srpski arbitar Milorad Mažić, koji je kao predsednik Sudijske organizacije Kipra preporučio Menelausa za suđenje na velikoj sceni. Osim u evropskim mečevima delegirao ga je i za utakmice u Hrvatskoj - posle dogovora dva Saveza o saradnji. I Mažića su kao strani kadar zvali da pomogne.

156. Veciti derbi FK Partizan - Crvena zvezda, Milorad Mažić Milorad Mažić; Foto: A. Nalbantjan

Pre meča Hajduka i Osijeka, Kipranin je delio pravdu i na meču Lokomotiva - Varaždin, dok je Bugarin sudio meč Varaždin - Gorica.

Hrvatski fudbal je i na ovom primeru pokazao koliko je podigao nivo takmičenja u odnosu na sve lige sa prostora bivše zajedničke države. Pominjali smo već da su svi tereni elitnih klubova pokriveni najmodernijim, hibridnim podlogama, te da je liga potpisala najveći sponzorski ugovor u istoriji, a novi znak vrhunskog i ozbiljnog rada je i činjenica da o regularnosti sve češće brinu strane sudije - ako se proceni da domaće nisu dorasle izazovima.

Teško da ćete u Hrvatskoj zbog suđenja čitati saopštenja Dinama i Hajduka kao što se to ovde radi. Bude, naravno, poneka kritika, ali sve u granicama pristojnosti glavnih aktera tamošnje fudbalske lige.

Fudbalski Sudija Foto: MN Press

A šta mi radimo? Ništa baš. Gledamo kako iz godine u godinu jedni, drugi, pa treći, ima ih još, "čereče" sudije, crtaju im mete toliko da ovi više nisu u stanju ispravno da rasuđuju kada imaju očiglednu situaciju da reše. Gube sebe u ovakvom ambijentu.

Zato strane sudije - sad i odmah!

Kad već ovi domaći ne mogu da se usude da sude, moramo makar pokušati sa strancima neosetljivim na ove ili one uticaje. Ovako, jednostavno, ne ide.

Video: Biće haosa zbog ovoga: Da li je bio faul pre Zvezdinog pobedničkog gola?!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djape

    14. novembar 2022 | 10:52

    Partizan i pored svih namestenih prvenstava uspeva da stvori kostur reprezentacije i da da najbolje igrace za srbiju. Svaka cast na tome. Milenkovic pavlovic lukic zivkovic radonjic vlahovic mitrovic svi iz zemunela ⚫⚪⚫⚪.

  • Pfc

    14. novembar 2022 | 10:44

    Bravo za text.i za hrabrost da ga napisete.pisite svaki dan o tome.pa videli ste svi juce onak faul sto je sviran za slobodnjak..a svejedno su prvaci...ne mogu smeju bod da izgube

  • V(j)eran Pas! ⚫⚪ 🇷🇸

    14. novembar 2022 | 11:25

    Odavno, ovo već prevazilazi sve granice. EJ, sviraš ti faul zato što je lik sam pao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA