≫ 

Partizan slavi veliki jubilej: Prošlo je 75 godina otkako su crno-beli osvojili prvu "duplu krunu"

Veoma lep i velik jubilej slavi klub iz Humske

  • 9
FK Partizan - FK Spartak Subotica Foto: MN Press

Partizan slavi jedan veliki jubilej. Crno-beli su na današnji dan pre 75 godina osvojili svoj prvi Kup trofej tadašnje FNRJ i na taj način su osvojili i duplu krunu, pošto su već bili šampioni tadašnje države.

Fudbalski kup Jugoslavije (sada Srbije) je najmasovnije takmičenje od svog osnivanja daleke 1947. godine. Njegov pokrovitelj po osnivanju bio je predsednik FNRJ maršal Tito, čiji izaslanici su i dodeljivali veliki srebrni pehar sve do 1991. godine, kada ga je poslednji put, pre raspada stare države, osvojio Hajduk i trajno zadržao u svojim vitrinama. Taj pehar je bio napravljen od čistog srebra visine 47 sm i težine 16,8 kg, a izradio ga je akademski slikar Branko Šotra (on je autor i grba Partizana).

Draž kup takmičenja je što se igra na ispadanje i što do skoro nije bilo povlašćenih timova. Naime, dešavalo se prvih godina u kup takmičenjima da se mnogi favoriti sastanu već u prvom kolu, a to su godinama koristili autsajderi, pa su mnogi od njih dolazili do finala, a neki čak i osvajali pehar (Vardar, Varteks, Borac (BL), Sevojno, Zemun, Napredak, Obilić, Smederevo, Spartak, Železnik, Budućnost (Banatski dvor), Borac, Jagodina, Javor, Čukarički…)

Prve godine po osnivanju kupa (1947.) učestvovalo je preko 4000 fudbalera iz 341 kluba. Kao što je napred napomenuto, već u prvom kupu je bilo puno iznenađenja, pa su tako Dinamo i Hajduk ispali već u osmini finala, a Crvena zvezda u četvrtfinalu od Partizana.

Polufinale i finale je igrano 29. i 30. novembra na sadašnjem stadionu Partizana, tadašnjem stadionu CDJA (stari stadion BSK-a), kako se zvao pre nego je 1949. dobio ime stadion JNA. U prvom polufinalu 29. novembra igrali su Sarajevo i tim vazduhoplovstva Naša krila iz Zemuna, a rezultat je i posle produžetaka od dva puta po 15 minuta bio 0:0, da bi žrebom Naša krila ušla u finale.

U drugom polufinalu istog dana Partizan je pobedio novosadsku Slogu (Vojvodinu) sa 4:0 (Boba Mihajlović dva gola, Jezerkić i Simonovski).

Finalni meč je igran samo dan kasnije, 30. novembra 1947. pred 10.000 gledalaca, a sudio je Milenko Podubski iz Zagreba. Partizan je meč rešio sa 2:0 u samo tri minuta i pobedio golovima Jezerkića u 20. minutu i Simonovskog u 23. . Zanimljivo je da su strelci oba gola, Jovan Jezerkić i Kiril Simonovski bili pašenozi tj. oženjeni dvema rođenim sestrama.

Video: Mogu da procenim kad sudija navlači za neki tim, a Zvezdi su pomagali: Petrić opet o suđenju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki Maradona

    30. novembar 2022 | 18:10

    Samo traze razloge da zderu i piju na racun naroda. Sve bih vas ja najurio iz kluba. Sram vas bilo!

  • bravo

    30. novembar 2022 | 18:36

    nk susjed komsija evropskog i svetskog sampiona

  • Miki Rubiroza

    30. novembar 2022 | 23:03

    😂😂😂😂 a Nas prozivaju kada slavimo 30 godina od osvajanja evrope i sveta😂😂😂😂😂.....jezivi kompleksaši......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA