≫ 

"Ovo je najozbiljnija istraga protiv Juventusa ikada": Vlahovićev i Kostićev klub rizikuje ispadanje iz lige

Predmet optužbe su finansijske prevare

  • 1
FK Juventus -  FK Benfika Foto: Tanjug/AP

Fudbalski klub Juventus bi mogao da bude izbačen iz najelitnijeg italijanskog takmičenja i preseli se u Seriju B, jer je protiv italijanskog giganta pokrenut postupak zbog finansijskih prevara. Kako navodi Matija Grasani, ekspert za sportsko pravo,  protiv kluba iz Torina tužilaštvo je pokrenulo postupak zbog lažiranja finansijksih izveštaja.

- Ovo je najozbiljnija istraga kojoj je Juventus ikada bio podvrgnut, možda čak i ozbiljnija od "Kalčopolija" 2006. Nezakonite aktivnosti pokrivaju područja pravila berze, kao i korporativnih i sportskih pravila. To je bez presedana. Juventus rizikuje ne samo novčanu kaznu. Prema zakonu, moguće je izbaciti ekipu iz Serije A - počeo je Grasini.

Prema pravilniku, predviđeno je da ukoliko se registracija za prvenstvo realizuje izmenama dokumenata, privatnim aranžmanima koji odlažu plaćanje igrača ili čak fiktivnom otkazu, klub može biti isključen iz prvenstva, a ukoliko je osvojio titulu, može ostati i bez naslova šampiona.

Kako se navodi, jedan od predmeta istrage je i ugovor i finansijski uslovi Kristijana Ronalda, koji je nastupao za crno-bele.

andrea anjeli Foto: youtube/juventus

Ako se desi najgori scenario po klub čije boje brane srpski fudbaleri Dušan Vlahović i Filip Kostić, ne bi bilo prvi put da Juventus bude izbačen u Seriju B.

Torinski klub, kao što je dobro poznato, u jednom od najvećih skandala na "Čizmi" već je pretrpeo ispadanje u Seriju B nakon afere "Kalčopoli", posle čega je ostao i bez titula 2005. i 2006. godine.

Podsetimo, samo nekoliko dana pre pokretanja istrage, Juventus je ostao bez predsednika i kompletne uprave, nakon što su Andrea Anjeli i svi članovi upravnog odbora podneli neopozive ostavke.

Svega nekoliko dana nakon toga, javno Tužilaštvo u Torinu pokrenulo je tužbu protiv čak 11 osoba, uključujući i Anjelija. Za njih se sumnja da su falsifikovali dokumentaciju o transferima novca i igrača, širili lažne informacije, manipulisali tržištem, ometali kontrolu revizije, ali i ograničavali ulazak poreskih inspektora u prostorije kluba.

Tim povodom se tada oglasio i Juventus.

- Navodi javnog tužliaštva ne deluju nam osnovano. Ne izgledaju da su, ni kao pretpostavke, ni kao zaključci, usklađeni sa sadržajem Milanskog berzanskog sporazuma - stajalo je u saopštenju.

Ipak, ostaje da vidimo kakav će biti rasplet ove, malo je reći zamršene situacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    7. decembar 2022 | 19:51

    Porodica Anjeli je celom svetu poznata po kriminalu, prevarama i pohlepnosti, a Juventus po nameštaljkama i mahinacijama. Jednom su već osudjeni i izbačeni u 3. ligu, ovog puta ih treba izbaciti u najniži rang i 10 godina zabrane učešća na profesionalnom nivou, i doživotna zabrana učešća u sportu porodici Anjeli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA