≫ 

Doktorka koja je lečila Mihajlovića: "Bolest je bila veoma agresivna, mnogo je patio, ali se nije plašio"

"Bolest se vratila, bila je veoma agresivna i otporna na lečenje. Međutim, Siniša je ustao iako mu se vratila: pre ne više od nedelju dana hodao je i prešao mnogo kilometara peške", otkrila je doktorka Frančeska Mihine poslednje dane

  • 0
Francesca Bonifazi Sinisa Mihajlovic Foto: Maurizio Borsari / AFLO / Profimedia

Siniša Mihajlović, počivši srpski fudbalski velikan, do poslednjeg časa se borio kao lav, hrabro, odvažno, dostojanstveno, onako kako je to radio kroz čitav svoj život u najtežim situacijama. Ovog puta, bolest je prevladala, uzela ga...

O poslednjim Sinišinim trenucima, o tome kako se nosio u beznadežnoj situaciji, o borbi koju je vodio, hrabrosti koju je pokazao, medijima u Italiji pričala je doktorka pod čijim je bio nadzorom do poslednjeg časa, Frančeska Bonifazi.

- Nikada se nije plašio patnje i hrabro se suočio sa bolešću. Mnogo je patio, ali je uspeo da prihvati krhkost koju mu je bolest načinila - izjavila je Frančeska, direktorka programa transplantacije i odeljenja za naprednu ćelijsku terapiju u okviru odeljenja za hematologiju koju vodi profesor Mikele Cavo u bolnici Sant'Orsola. Ona je pratila Mihajlovića iz drugog ciklusa hemoterapije i transplantacije koštane srži.

Na pitanje novinara, po čemu će pamtiti Sinišu, doktorka Frančeska je rekla:

- Siniša je bio čovek koji je imao veliku volju za životom i voleo je život više od svega. Bio je okružen svojim najbližima: supruga je bila uz njega od prvog do poslednjeg trenutka, uvek. Arijana je bila žena koja mu je dala hrabrost i koja je upravljala porodicom u veoma teškoj fazi.

Kakav je bio odnos sa kolegama u odeljenju?

- Bio je voljen od svih uprkos tome što je bio lik sa snažnom, ponekad i grubom ličnošću. Međutim, nikada se ni sa kim nije svađao i svi su ga voleli. Ovde svi s ljubavlju pričaju o tome. Mnogo je u njemu ljudske topline, ostavio je na nas utisak osobe sposobne za veliku empatiju.

Frančeska je ispričala anegdotu sa Sinišom koji joj je savetovao da kupi veoma skup televizor.

- Da, to je tačno. I mislim da sam ga zbog njegovih molbi konačno kupila. Nisam ga imala u kući 8 godina. Ali uzela sam mnogo jeftinije od onoga što je predložio.

Da li ste očekivali da se Mihajlovićevo stanje ovako pogorša?

- Moramo reći da je transplantacija koštane srži najefikasnija terapija za iskorenjivanje akutne mijeloične leukemije. U ovom trenutku garantuje manju mogućnost recidiva: nažalost u ovom slučaju bolest se vratila, bila je veoma agresivna i otporna na lečenje. Međutim, Siniša je ustao iako mu se vratila: pre ne više od nedelju dana hodao je i prešao mnogo kilometara peške. U svakom slučaju, ne treba generalizovati, transplantacija je ipak najbolja terapija. Mi doktori verujemo da je jedini način da ublažimo bol koji osećamo kada vidimo kako naši pacijenti umiru jeste da se kladimo na istraživanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA