≫ 

Javio se Šurbatović: "Evo kako smo potrošili pare u Kataru, 5,1 milion za premije, 1,1 na hotel..."

Generalni sekretar FSS je istakao da su Orlovi imali najbolje uslove

  • 83
FSS i Mozzart, Potpisivanje ugovora Foto: Nikola Tomić

Generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović je obelodanio da je FSS od FIFA dobio 11.853.364 dolara, kao i to, da je potrošeno neverovatnih 7.751.398,78 dolara.

Kako je Srbija završila takmičenje u grupi sa dva poraza i jednim nerešenim rezultatom, i gol razlikom 5:8, dve nedelje posle kraja Svetskog prvenstva pokrenuto je pitanje o tome gde je utrošen veliki novac. Tim povodom, oglasio se i Šurbatović koji u inetrvjuu za Mozzart Sport pojašnjava:

- Najveći deo troškova (5.161.429 dolara) ide na premije za igrače, stručni štab i selektora, koji su i najzaslužniji za uspeh. I to prema Sporazumu koji je potpisan sa igračima pre početka kvalifikacija, dakle godinu i po dana pre SP. Odluke o visini premija (ne samo za SP) uvek su donošene na sednicama IO. Taj novac je pošteno zarađen, a podeljen onako kao su igrači odlučili. Savez se tu nije mešao. Moram da naglasim da je u tom trenutku malo ko verovao u plasman. Dok nas je selektor uveravao da ćemo se sigurno kvalifikovati i davao čvrsta obećanja, mnogi su pisali da je to nemoguća misija. I mi u savezu, u trenucima velike krize i ostavke predsednika, bili smo spremni da pristanemo da 100% premije damo igračima samo da ostvare ono što je selektor veoma hrabro postavio kao cilj. Budimo pošteni. Da li je iko tada verovao da ćemo biti među 32 najuspešnije ekipe na svetu? Samo retki. I njima sva čast. Igrali smo pred praznim tribinama u Beogradu. Da li se iko danas pita koliki bi bili troškovi kvalifikacija da se nismo plasirali? Koliki bi bio gubitak za savez? Još smo u izborima, logično je da je krenuo lov na kasu koja je puna - istakao je Šurvatović i dodao:

- Najpre, nije bilo delegacije. Nije bilo turizma. Sa igračima i stručnim štabom putovali smo samo Nenad Bjeković i ja, kao zamenik predsednika i generalni sekretar. I niko više, o čemu svedoče fotografije sa Aerodroma Beograd. Ili iz Maname, Dohe… Setimo se kako smo otišli. U tom trenutku nismo imali rukovodstvo. Pojedini članovi ‘starog’saziva IO su bili u Kataru, ali svi o svom trošku. Znali smo da su troškovi u Kataru enormno veliki, trudili smo se da ih svedemo na minimum. Tako je i bilo.

O hotelu reprezentacije...

Generalni sekretar FSS je istakao da su Orlovi imali najbolje uslove, i dodao da su fudbaleri bili izolovani u hotelu sa posebnim ulazom. 

- Imali smo privilegiju da među prvima biramo hotel i izabrali najbolju opciju i po ceni i po lokaciji. Van grada, sa posebnim delom za igrače i stručni štab koji je bio potpuno izolovan od drugih gostiju i sa 24 časovnim policijskim nadzorom. Poseban ulaz u hotel, posebni liftovi. Igrači su imali mir, uprkos društvenim mrežama na kojima se svašta pisalo. Troškovi smeštaja i ishrane za 16 plus dana (tehnički tim je došao dosta ranije, a vratio se kasnije) u Dohi (908.581,32 plus 170.259,85 dolara) su bili izuzetno visoki za naše uslove, ali tu nije bilo boljih izbora. S obzirom da je FIFA opredelila 1.500.000 miliona dolara za troškove priprema, a da smo mi potrošili 161.292,82 dolara za organizaciju utakmice i priprema u Bahreinu (to je bila najbolja ponuda, na tom tržištu niko nije bio spreman da vam plati sve troškove), to smo ove troškove pokrili iz sredstava za pripreme. Napominjem da su neki savezi plaćali samo za eksluzivitet sale za ručavanje 10.000 dolara dnevno.

Jedno od pitanja koje je postavljeno odnosilo se na prevoz.

- Što se tiče avio prevoza, leteli smo čarterima Er Srbije sa kojom imamo ugovor na relacijama Beograd-Bahrein (134.925 usd) i Doha-Beograd (150.184 usd). Od Maname do Dohe smo leteli preko FIFA Air Charter Service kompanijom Salam Air iz Omana (54.750 dolara). U svim slučajevima sprovedene su predviđene procedure prikupljanja ponuda. Drugi, inostrani operateri bili su znatno skuplji od Er Srbije, dok u slučaju izbora operatera za let iz Bahreina druge ponude su bile čak 104.000 i 126.000 dolara! U uslovima velikih poremećaja na avio tržištu, ponašali smo se krajnje racionalno.

Video: Neću kao neki sesti na avion i poslati saopštenje: Prvo obraćanje Piksija nakon Mundijala

Bilo je i drugih troškova...

- Manji deo troškova išao je na pokrivanje pojedninačnih karata za okupljanje fudbalera, kao i odlaske tim menadžera, kuvara, menadžera organizacije događaja, PR, bezbednosti, marketinga na radionice i inspekcije tokom godine u Katar. Ukupni troškovi su iznosili 422.895,50 dolara, do je FIFA refundirala 315.000 dolara za troškove avio prevoza. Svi ostali troškovi su u iznosima od 20.000 do 50.000 dolara (troškovi špedicije, otpreme i vraćanja sportske opreme, keteringa za svlačionice i medija centar, zakup autobusa, putno i zdravstveno osiguranje, PCR testovi, dodatni prtljag, medicinska oprema, lekovi, laboratorijske usluge, troškovi marketinga, brendiranje, zakup satelita, obaveze prema sponzorima…) za šta postoji uredna dokumentacija.

Šurbatović posebno podseća na uspeh Orlova.

- Interesantno je da smo imali možda i najveću podršku navijača od svih evropskih selekcija. Na svakoj utakmici naš državni tim bodrilo je 5.000 do 6.000 navijača. Ljudi su verovali u ovaj tim, hvala im na velikoj podršci. Pružali su je i nakon poraza. Stvorena je velika euforija, svi smo očekivali da ovaj tim napravi nešto veliko. Mi smo bili čvrsto na zemlji i nismo je svojim izjavama podgrevali. Nažalost, kockice se ovaj put nisu složile, ali hoće uskoro, u to budite sigurni. Nije Arsen Venger slučajno najavio veliki uspeh na predstojećem EP, na koje se najpre valja kvalifikovati. Brzo smo zaboravili gde smo bili posle poraza od Škotske i pre dolaska Piksija… Zar smo već zaboravili šta je sve Piksi uradio zajedno sa igračima za samo godinu i po dana? Od dva poraza pravimo tragediju, od jedne pobede upadamo u euforiju, neumerenost je naša osobina. Moramo biti čvrsto na zemlji kada pobeđujemo i dostojanstveni kada gubimo i uvek svesni svoje snage. Pred ovim igračima je još mnogo velikih pobeda.

Video: Piksi o igračima koje je poveo u Katar: Treba da smo ponosni, neki su pod injekcijama igrali!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SrbskiBek

    29. decembar 2022 | 16:58

    Koliko su u ciframa uzeli igraci ..a koliko piksi ..a koliko ti licno i bjekovic...to su pitanja na koja nisam nigde u tekstu video odgovor.a nece ga ni biti verovatno nikada !!! Bacanje prasine u oci ...jedino je to vidljivo !!

  • Sass

    29. decembar 2022 | 16:57

    Ne napisa zasto si ti dobio 350.000 eura

  • Doctor.

    29. decembar 2022 | 16:53

    Svaka ti je rec laž..Pravi ste muljatori.Dok se to ne iskoreni nema sreće za nas fudbal!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA