"Nekada sam za jelo imao samo hleb i parče banane": Ovo je kuća u kojoj je živeo Pele, bili su teška sirotinja

Legendarni Brazilac preminuo je 83. godini života

  • 0
Pele, prva kuća Foto: AP/Tanjug, Omar TORRES / AFP / Profimedia

Po mnogima najveći fudbaler svih vremena, Brazilac Pele, preminuo je u 83. godini života posle dugogodišnje borbe sa kancerom.

Pele je iza sebe ostavio legendu koja nikada neće biti izbrisana. Njegova životna priča je takva da su o njoj ispisane knjige, urađeni filmovi, a prepričavaće se godinama posle njegove smrti.

Rođen je 23. oktobra u siromašnoj porodici u Tres Korasoisu, na jugu Minas Žeraisa. Otac mu je i sam bio fudbaler, Dondinjo koji je igrao za Fluminense, pa je ljubav prema fudbalu preneta i na njega.

Ipak, fudbal je tada bio sirotinjska igra, a i kao siromašnom detetu, Peleu je takođe to bila omiljena zabava.

Sam pogled na njegovu prvu kuću u kojoj je živeo do treće godine sa porodicom, govori o siromaštvu koje je vladalo u Peleovom detinjstvu. Iako sada restaurirana, kuća i dalje odaje utisak sirotinjskog zdanja, iako je sada pretvorena u muzej, ali prikazuje realnu sliku, kakva je i bila Peleova surova borba od malih nogu.

I on sam je pričao u intervjuima koliko je u detinjstvu bilo teško, da je nekada danima mogao da jede samo hleb i parče banane, jer majka nije mogla ništa drugo da mu priušti.

- Uvek smo bili bosi i nosili odeću koju su drugi bacali. Kuća je bila mala, pretrpana, krov je prokišnjavao. Bez redovnih prihoda, sećam se više puta je jedina hrana koju je majka mogla da nam da hleb sa parčetom banane. Moja majka i baka su mi popravljali pocepane šortseve. Nosio sam košulje od platna za džakove od brašna. Nismo imali odgovarajuću odeću, naravno, čak ni loptu, a mi smo se snalazili tako što smo čarapu punili papirima i krpama. Trudili smo se da joj damo što specifičniji oblik, a kada je to postignuto, vezali smo je kanapom.

Nije samo siromaštvo bilo ono najgore sa čim se Pele se tokom detinjstva susreo po prvi put i sa rasizmom, o čemu je i sam govorio.

- Bila je jedna devojka, jedna od prvih u koju sam bio zaljubljen, ali je njen otac ubrzo prekinuo vezu. Jednog dana je otišao u školu i prekorio je što se druži sa mnom "Šta radiš to? On je "negrinjo" (crnac)?" - vikao je, Mislim da je to bio prvi put kada sam direktno iskusio rasizam i bio sam totalno zapanjen. Kada je njen otac uzeo za ruku i odveo, bio sam toliko zapanjen da nisam mogao da se pomerim. Ona je gledala, a ja nisam uradio ništa. Onda sam otrčao kući i briznuo u plač. Nikada više nije razgovarala sa mnom - ispričao je Pele.

Video: Posle duge i teške bolesti - preminuo Pele

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA