≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Anketa: Ko je najbolji fudbaler svih vremena?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pele, Maradona, Mesi ili Kristijano Ronaldo?

  • 41
Pele, Maradona, Mesi i Kristijano Ronaldo Foto: Tanjug/AP

Smrt slavnog Pelea, kralja fudbala, ponovo je pokrenula debatu ko je najbolji fudbaler svih vremena. Legendarni Brazilac je preminuo u 83. godini života posle dugogodišnje borbe sa rakom.

Njegov odlazak potresao je fudbalski svet, posebno njegov Brazil, a legendarni napadač je otišao večnost i iza sebe ostavio neizbrisivo fudbalsko nasleđe, koje je teško nadomestiti.

Dugo se smatralo da je Pele najveći ikada. Mnogi to i dalje smatraju. Imaju i argumente za to. Pele je osvojio tri pehara Svetskog prvenstva, više neko bilo ko drugi. Podizao je "boginju" 1958. 1962. i 1970. godine.

Nedavno je to po prvi put učinio Lionel Mesi, posle čega su mnogi istakli da je zbog toga najveći svih vremena.

Posle Pelea je jedini koji je uspeo da dostigne njegov nivo bio Dijego Armando Maradona i dugo postojala samo dilema između njih dvojice.

Dijego Diego Maradona Foto: Tanjug/AP

Pojavljivanje Brazilca Ronalda, dao je naznaku da bi on možda mogao da se uključi u tu borbu, ali su ga povrede sputale da pokaže svoj puni potencijal. Takođe, ubrzo se pojavio novi čarobnjak iz Brazila, Ronaldinjo, koji je pravio magiju na terenu kakva dugo nije viđena. Ali, ni on nije imao takav kontinuitet i "trajao je" svega nekoliko sezona kada je dominirao sa Barsom.

Ipak, ubrzo su se pojavili legitimni kandidati za GOAT trku, Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi, koji su fudbal pomerili na viši nivo. Pre svega kroz rivalstvo na terenu, jer su dugo godina igrali jedan protiv drugog u duelima Real Madrida i Barselone.

I Kristijano i Mesi su uspeli da osvoje veliki trofej sa reprezentacijom. Mesi je konačno uspeo i da dođe do boginje, koju su osvojili i Pele i Maradona, dok Ronaldo to nije uspeo u pet pokušaja sa Portugalijom i ovo prvenstvo je u suzama završio.

Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo Foto: AP/Tanjug

Ipak, osvojio je Evropsko prvenstvo, tako da ima i veliki trofej sa reprezentacijom, dok je Mesi isto osvojio Kopa Ameriku sa Argentinom kojoj je sada pridodao i najvažniji trojfe.

Teško je uopšte i porediti, jer "svako vreme ima svoje breme", fudbal je danas potpuno drugačija igra u odnosu na danas, ali svakako za ova četiri igrača može da se kaže da su na fudbal uticali najviše u istoriji. Pele i Maradona u svojoj eri, a Ronaldo i Mesi u svojoj.

Pele je bio prvi koji je postigao 1.000 golova u karijeri, pored tri svetske titule osvojio je sa Santosom i dve titule svetskog klupskog prvaka, dva Kopa Libertadoresa, kao i šest titula prvaka Brazila.

Svetsko prvenstvo u fudbalu, legendarne fotografije kroz vreme Foto: Tanjug/AP

Maradona je osvojio Mundijal u Meksiku 1986. godine, osvojio je Kup UEFA sa Napolijem, takođe je osvajao klupsku titulu u Argentini, dva puta u Italiji, kao i Kup u Italiji i Španiji. U izboru mnogih renomiranih fudbalskih časopisa bio je biran za najboljeg igrača svih vremena.

Svetsko prvenstvo u fudbalu, legendarne fotografije kroz vreme Foto: Tanjug/AP

Lionel Mesi je krunu na blistavu karijeru stavio nedavo u Kataru osvajanjem najprestižnijeg fudbalskog pehara. Kada se na sve to doda da četiri Lige šampiona, tri titule klupskog prvaka sveta, 10 titula u Španiji, jednu u Francuskoj, Kopa Ameriku sa Argentinom, da je rekordnih sedam puta osvajao zlatnu loptu i da je favorit da bude izabran i osmi put u narednom izboru, teško je pobiti sve te argumente.

Lionel Mesi Foto: Tanjug/AP

I Kristijano Ronaldo ima svoje adute, on statistički ima najimpresivniji rekord kada su golovi u pitanju, ima četiri Lige šampiona tri Premijer lige, dve primere, pet zlatnih lopti, četiri zlatne kopačke... Ima i veliki trofej sa Portugalijom, ali mu ipak fali taj najvažniji pehar. No, njegov uticaj na na fudbal je ogroman i on je trenutno najpopularnija i najpraćenija osoba na društvenim mrežama.

Kristijano Ronaldo Cristiano Ronaldo Portugalija Švajcarska Svetsko fudbalsko prvenstvo Katar 2022 Foto: Tanjug/AP

Svako od ove četvorice je poseban na svoj način, a u anketi možete i da se izjasnite ko po vašem mišljenju zaslužuje epitet najboljeg svih vremena.

Ko je najbolji fudbaler svih vremena?

Glasajte

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AHAB

    30. decembar 2022 | 16:00

    NIKO OD NJIH , PA NI MARADONA , NISU NI BLIZU RONALDINJU , UOPŠTE NEBITNO KOLIKO JE SEZONA ILI GODINA TRAJAO.... POKAZAO JE MAGIJU KOJU NIJE NIKO OD NJIH.....

  • Djape

    30. decembar 2022 | 15:54

    Mesi mesi mesi mesi

  • Bane

    30. decembar 2022 | 15:48

    Mesi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA