≫ 

Blef Rusa nije upalio, žele samo Evropu: "Predložićemo UEFA formiranje radne grupe da nas vrate"

Razum je nadvladao kod Rusa

  • 9
Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Rusija - Danska Foto: Tanjug/AP

Fudbalski savez Rusije ipak nije ispunio svoje pretnje o izlasku iz UEFA te je u petak obavio da želi da oformi radnu grupu sa Evropskom fudbalskom federacijom za organizaciju povratka u međunarodna takmičenja, deset meseci nakon početka invazije u Ukrajini.

Prema rečima prvog čoveka ove organizacije Aleksandra Djukova, ova grupa mora pronaći rešenja "kako bi se što pre rešilo pitanje povratka ruskih klubova i reprezentacija na zvanična međunarodna takmičenja".

- Izvršni odbor Ruskog fudbalskog saveza doneo je odluku da predloži UEFA formiranje radne grupe - rekao je predsjednik RFS-a Dijukov na konferenciji za medije u petak u Moskvi, prenosi AFP.

- Preispitujemo mogućnost povratka u takmičenja pod okriljem UEFA - nastavio je, dodavši da će tri predstavnika iz UEFA, FIFA i MOK biti pozvani da sudeluju u ovoj radnoj grupi.

- Za nas je važno da se takmičimo u kvalifikacionim utakmicama za Svetsko prvenstvo 2026 - istakan je Dijukov.

Ova objava dolazi nakon što je Ruski Savez poslednjih nedelja pojačao signale o mogućem odlasku iz UEFA radi pridruživanja Azijskoj fudbalskoj konfederaciji (AFC), što bi imalo značajne finansijske posljedice za ruske klubove.

Dijukov u petak još nije u potpunosti isključio tu mogućnost ako pregovori sa UEFA, koji su svakako prioritet, propadnu.

- Možemo se preusmeriti na Aziju, ali potrebna nam je odluka FIFA za učešće na Svetskom prvenstvu 2026. brže ćemo pronaći dogovor preko ove radne grupe - objasnio je.

Za njega ova radna grupa mora biti "znak da mostovi nisu prekinuti i da se može pokušati pronaći rešenje za obnovu odnosa".

- Naravno, politika ima uticaja na fudbal. Ali videćemo koliko - utvrdio je Dijukov.

Ruska Federacija je 28. februara, četiri dana nakon početka ofenzive Kremlja u Ukrajini, isključena iz svih takmičenja u organizaciji UEFA.

Početkom maja UEFA je objavila da "nijedan ruski klub" neće sudelovati u evropskim kupovima (Liga šampiona, Liga Evrope i Konferencijska liga) za sezonu 2022./2023, koja je trenutno u toku. Sredinom septembra, RFS je takođe potvrdio da ne može da učestvuje u kvalifikacijama za Euro 2024, koje počinju u martu.

Video: Novogodišnji intervju sa Gordanom Petrićem: O fudbalu i životu i borbi sa rakom kože

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA