≫ 

Ivica Kralj za Telegraf o prelaznom roku Partizana, Ligi šampiona, prvim danima na novoj funkciji

Stava smo da je bolje dovesti jednog ili dva igrača i dati ozbiljan novac, nego hrpu njih, a sve u cilju plasmana u elitno takmičenje za koji ova ekipa sigurno ima kvalitet, kaže prvi čovek sportsko sektora crno-belih

  • 16

Polako se vraćamo obavezama u domaćem prvenstvu – floskula koju su navijači reprezentacije Srbije najčešće koristili tokom decembra 2022. godine, kada je postalo jasno da ćemo u Kataru biti samo sportski turisti, ovih dana dobija puni smisao u klupskom fudbalu, jer fokus polako prelazi na Superligu, klubove i njihove obaveze gde su, razume se, svetla pozornice najjača na velikanima. Partizan je uveliko u trenažnom procesu, valjalo je ispraviti propuste iz prošlog leta i jeseni, nadograditi postojeći tim sa jednim, dva ili tri kvalitetna pojačanja, na kojima uveliko radi spofrtski direktor Ivica Kralj, sa trenerom Gordanom Petrićem, te saradnicima Dejanom Rusmirom, Milivojem Ćirkovićem i skauting službom.

Želje postoje, određene su i pozicije, sa nekolicinom igrača se stupilo u kontakt, ali nema žurbe, jer Partizan je rešio da odvoji ozbiljan novac za igrače koje namerava da angažuje i greška ne sme da se dogodi. U svakom slučaju, Ivica Kralj napominje u razgovoru za naš portal da će navijači imati čemu da se raduju i tokom zime, ali i tokom takmičerskog proleća i leta.

- Naravno da naši navijači imaju čemu da se nadaju, prelazni rok je uvek interesantan pogotovo za tako velik klub kao što je Partizan. U poslednje vreme sam video natpise u štampi što se tiče nekih igrača, ali Partizan je suviše velik klub da bi mi licitirali imenima. Naravno da smo stupili u razgovore sa nekim igračima i očekujemo posle Nove godine da dođe do realiziacje u skladu sa finansijskim mogućnostima. A sa druge strane moja je ideja da u narednim godinama pruži šansa mladim igračima Partizana. Na svu sreću, decenijama unazad kao i sada imamo dosta kvalitetnih igrača koji su se dokazali u Teleoptiku, što u kadetskoj i omladinskoj ekipi i smatram da će oni pokazati svoj kvalitet na pripremama, a kasnije i tokom prvenstva. To je ono blago što Partizan ima i na to treba računati – kaže Ivica Kralj za Telegraf.

Miloš Vazura, Ivica Kralj, Milorad Vučelić, Gordan Petrić Foto: Marko Jovanović

Upitan koje su to pozicije na kojima crno-beli traže dopunsku selekciju, odnosno pojačanja, sportski direktor je ostao pomalo “zakopčan”, ali je jasno da će to biti mesto u centralnom delu odbrane i veznog reda, odnosno na krilu. Neke od pozicija zavise i od odlazaka igrača iz aktuelnog kadra.

- Imamo već duže vremena ideje koje su to pozicije na kojima nam je potrebna sveža krv, ali bez obzira šta se od svega toga realizuje, uveren sam da će ekipa će biti jača nego do sada. Kada dovedete kvalitetnog igrača, svaka linija dobija sigurnost i snagu. Bez obzira na to na kojoj pozicji bude taj igrač, on će mnogo doprineti ekipe. Smatram i sa druge strane da ne treba gomilati fudbalere, mi imamo veliki broj kvalitetnih igrača, plus mladi igrači koji su priključeni, a i vraćaju se Danilo Pantić i Patrik Andrade iz ozbiljnih povreda, što je veliki plus za Partizan. To su takođe pojačanja i posle ćemo da vidimo da li će biti angažovana jedan ili dva igrača. To će biti dovoljno ako su pravi, doneće dodatni plus i energiju ekipi.

Generalni direktor Vazura je rekao da će se zimski prelazni rok razlikovati od dosadašnjih u minulim godinama jer je klub spreman da uloži ozbiljan novac u pravo pojačanje, da bi što spremnije dočekao letnje evropske kvalifikacije.

- Eto, mogu samo da se nadovežem na tu izjavu i da se u potpunosti složim sa njom, to je ono što sam i sam rekao, ako zaista treba da dovedemo jedno pojačanje, ali to neka bude kvalitet i igrač koj ima iskustvo igranja velikih evropskih takmičenja, to je ono što nam može doneti kvalitet na domaćoj i međunarodnoj sceni, gde znate i sami igramo protiv Šerifa i moramo da čuvamo obraz našeg fudbala. Jedina smo ekipa iz Srbije ekipa koja je ostala u Evropi i prilika je da napravimo iskorak u odnosu na prethodnu godinu. Šerif je ozbiljna ekipa, praktično legija stranaca, ali bez obzira na to, verujem da mi imamo kvalitet i da možemo napraviti dobar rezultat, a da to bude dobra priprema za Ligu šampiona dogodine.

Terziću bolje da ima minute

Koliko su direktan plasman ili kvalifikacije za Ligu šampiona motiv da se tim već tokom zime maksimalno pojača, a tokom leta samo upotpuni ukoliko je potrebno?

- Sigurno da je veliki motiv, da na postojeću selekciju koju imamo trenutno i nameravamo da pojačamo, dodamo još nadogradimo sa jednim ili dva igrača na leto i to bi onda bilo je to, imalibismo kvalitet da se ravnopravno nosimo sa teškim izazovom. Ne zaboravite, Partizan je prošlog leta promenio osam igrača i to traži određeno vreme da se uklopi ekipa, Možda e zvučati čudno, ali smatram da je idealno ovih mesec i po dana priprema, što se tiče i odmora i rada sa timom. Istina, nikada nije bila tako duga pauza zimi, ali što se tiče Partizana i trenera kome će to biti prve pripreme sa igračima, idealno je da ukombinuje i sprovede sve što on hoće. Lepa je prilika da se uklope igrači koji su letos došli, da se uz to oformi nova ekipa, uz nove momke, pojačanja i mlade igrače. Zapravo, idealna je prilika da se u potpunosti sklopi ekipa za Ligu šampiona sledeće sezone.

Partizan je, za sada, realizovao samo jedan izlazni transfer, ekipu je napustio mladi Nikola Terzić koji je do juna pozamljen turskom Bandirmasporu, uz mogućnost otkupa. Ima poziva i za još nekolicinu momaka, ali još uvekm ništa konkretno, jer je Svetsko prvenstvo pomalo “ukočilo” tržište.

nikola terzić Foto: MN Press

- Da, napustio nas je samo Nikola Terzić, ali bih voleo da razjasnimo, pošto se u delu medija pojavilo da je prodat, a nije. Terzić je pozajmljen turskom klubu do kraja sezone i u ugovor je uvrštena otkupna klauzula. Smatrali smo da bi pored Fusenija Dijabatea, koji je dominantan igrač, teško dobijao minute i da je najbolje da ode negde i da igra u kontinuitetu. Postoji otkupna klauzula u toj pozajmici, ali je Nikola još uvek pod ugovorom i igrač je Partizana, da ne bude zabune, pa ćemo videti šta će da se desi do juna. Što se ostalih tiče, Svetsko prvenstvo je bilo u netipičnom terminu, sve se nekako ispomeralo zbog toga. Vidite i sami da u Evropi nema još uvek toliko ozbiljnijih transfera, sve miruje, jer sve zapravo počinje posle Nove godine, a i tradicionalno je zimski prelazni rok dosta pasivniji, nije kao leto. No, bez obzira na to, interesovanje za igrače Partizana uvek postoji, nekad manje, nekad više i ako bude nešto konkretno, svakako će se to znati. Ima poziva za igrače i nadamo se da će doći do neke realiziacije u nekom narednom periodu, ali to je pitanje za generalnog direktora Miloša Vazuru, jer se bavi više tim stvarima. Očekujem svakako neki odlazak iz Partizana, ali to ćemo nadomestiti igračima koje smo planirali.

U Partizanu sam kao riba u vodi

Pre imenovanja na funkciju sportskog direktora Ivica Kralj je duže vreme bio angažovan kao koordinator skauting službe i aktivno uključen u sportski sektor i u slučaju omladinske škole i u radu sa najjačom selekcijom. Nova funkcija je zapravo samo prirodni nastavak cele priče za koju mu nije bila potrebna adaptacija.

- Znate i sami kakav mi je bio put, posle fudbalske karijere, igračke, bio sam u Šapcu, kalio se tamo, pekao taj "zanat", da bi došao u moj Partizan, čemu sam uvek težio. Bio sam dve godine šef skauting službe, sada sam sportski direktor, čime je samo nadograđeno sve što sam do tada radio i sve to ide svojim tokom. Ali s obzirom na to da sam od 14. godine u Partizanu, imao sam prilike da vidim i učim od prethodnika, jer čovek treba uvek da uči i da se usavršava dok je živ, da se ne stidi kada nešto odmah ne zna, već da teži da što pre nauči i uklopi se na najbolji način. Naravno, podrazumeva se da sam se lako snašao u Partizanu, pošto mi je od detinjstva sve poznato, dobro funkcionišem, imam saradnju s predsednikom Miloradom Vučelićem, sa generalnim direktorom Milošem Vazurom, skautingom, sa ljudima iz omladinske škole, koja je naš ponos, trenerima od prvog tima, mlađih selekcija. U prvom timu sam prisutan dugo, često na treninzima i kao šesf skauta i veliku većinu igrača odlično poznajem, dok sam sa trenerom Gordanom Petrićem sam igrao, a kasnije bio u kontaktu kao prijatelj i to traje godinama unazad,. Sve nekako ima prirodni tok, u klubu sam koji smatram svojom kućom i zato verujem i da će i rezultati biti pravi.

Video: Ivica Kralj o Njukaslu: Neki su tamo otišli na ekskurziju, nisu verovali u podvig

Za biografiju jednog sportskog direktora u Srbiji bi bilo sjajno da već na početku “upiše” trofej ili plasman u Ligu šampiona. Kralj ne sumnja da ovaj tim Partizana može do podviga u elitnom takmičenju pod okrljem UEFA.

- Uveren sam da možemo do grupne faze Lige šampiona, verujem u to svim svojim bićem. Bio sam profesionalni sportistima i uvek sam verovao da mogu da se ostvare ciljevi ko god bio sa druge strane terena i to pokušavam da prenesem na igrače. Jer, ukoliko ne verujete da se sposobni za velika dela, ne možete doći do sportskog uspeha. Zato i verujem u naš kvalitet i zašto da ne, lepa je prilika da se plasiramo među krem evropskog fudbala. Drugu uzastopnu godinu smo prezimeli u Evropi, a kada je takmičenje počelo niko u javnosti nije verovao ni da ćemo proći grupu. Verovali su trener i igrači, mi u klubu i ostvarilo se na kraju. Na leto ćemo imati lepu priliku da pomerimo lestvicu i ubeđen sam da ova ekipa to može da ostvari.

Reprezentativcima je najteže

Za kraj smo se dotakli i bolne teme – reprezentacije Srbije i plasmana u Kataru, a Ivica Kralj, kao dugogodišnji član nacionalnog tima o svemu kaže:

- Bez obzira na učinak i utisak naroda, večiti sam optimistima i to pričam stalno. Čak sam tokom kvalifikacija napominjao da je za nas trenutno uspeh i sam plasman na Ssvetsko prvenstvo. Naravno, očekivao sam da napravimo korak više, da makar prođemo grupu, da prođemo dalje. Nije se desilo i ne možemo sada doveka pričati o tome, moramo da se okrenemo budućnosti. Bilo je raznih okolnosti, povreda igrača, nesrećnih stvari, pada koncentracija kada to ne treba. Međutim, završeno je i suludo je vraćati se na to, već treba izvući pouke iz svega ovoga, videti da se neke stvari ne ponove u narednim kvalifikacijama i takmičenjima. Bilo je i naravno nekih turbulencija pre i posle tog Katara, ali ipak bih se držao usko tih sportskih stvari, i siguran sam da je igračima najteže palo što nisu napravili nešto više da obraduju narod. Brzo će proći te dve godine, nadam se da ćemo se kvalifikovati za to Evropsko prvenstvo, gde nismo bili 24 godina i da će to biti baš "pik" ove generacije.

Kako to obično biva, posle neuspaha je na površinu izbio “prljav veš”. Ništa nismo naučili iz prošlosti, makar da probleme rešavamo u četiri zida.

- Ne znam ni sam šta da mislim o tome, ovo nije prvi put da se tako nešto dešava, ali očigledno je da smo to mi, da ne možemo, ne umemo drugačije. Ostaje nam vera da se to neće dešavati u budućnosti i da jednostavno budemo fokusirani na taj sportski deo, da igrače pustimo da budu u miru i da razmišljaju o rezultatima. Kada to budu imali, onda će i rezultat biti za nijansu bolji nego što je bio do sada. Bilo bi idealno, prirodno, da probleme rešavamo iza zatvorenih vrata, da se niko ne naslađuje i dodatno “doliva ulje na vatru, ali kod nas nažalost nikada nije tako. Hoću da verujem da će u budućnosti biti, ako ima problema, kao što ih uvek ima u nekoj organizaciji, da se rešavaju u sopstvenoj kući da ne isplivava taj “prljav veš”. Ostaje da se nadamo i verujem uz malo dobre, pozitivne energije, uz neke nove ljude na čelu fudbalske organizacije, da može doći do toga – zaključio je Ivica Kralj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA