Petrić po dolasku u Tursku: Hteo sam Jojića još u septembru, Partizan bolji na proleće

Trener crno-belih naširoko govorio i akteualnom trenutku, ali i planovima tima u bliskoj budućnosti, kako na terenu, tako i u prelaznom roku

  • 14

Manje od mesec dana je ostalo do prve takmičarske utakmice Partizana u prolečnom delu sezona i za nju se crno-beli uveliko pripremaju, tačnije rečeno - već su na pola puta od zacrtanih ciljeva. Posle 2--tak dana rada u Beogradu, mahom na kondiciji, tim Gordana Petrića se "preselio" u Tursku, gde će do kraja meseca pokušati da unapredi sve segmente igre, otkloni nedostatke i sprem,no dočeka drugi deo sezone gde će i u domaćem takmičenju, ali i Ligi konferencije težiti koraku više.

Tim povodom trener tima iz Humske se osvrnuo na minuli period rada, otkrio kakve su namere u bliskoj budunost, a dokatao se i prelaznog roka koji tradicionalno navijače najviše i zanima.

- Imali smo odmah po dolasku u Tursku kratki sastanak sa igračima, pre večere, uz osvrt na rad u Beogradu, na kome sam im rekao da smo veoma zadovoljni njihovim trudom i ponašanjem u proteklih 20-tak dana. Smatram da smo odradili značaj deo posla, tim se, čini mi se, dosta bolje oseća nego na početku priprema, kada je bilo i umora, što je normalno. Od danas počinjemo drugačijim ritmom, imaćemo dva treninga, imaćemo i trening mečeve, za sada pet, pokušavamo da organizujemo i šesti kontrolni meč 20. januara kada bude slobodan dan starijim igračima kako bi mlađi momci odigrali 90 minuta i imali adekvatnu minutažu, ali i da bismo ih videli na delu - kaže Gordan Petrić.

Na pripreme je pošlo 32 fudbalera, odgovara li vam širina rostera u ovom momentu?

- Kada se budemo vratili za Beograd neki od mlađih igrača će se vratiti u svoje selekcije. Sa nama su dva igrača iz Teleoptika, tu su igrači iz škole, momci koji mogu da igraju i za omladince i sastav će se potom svesti na 23 igrača. Važno mi je da se u narednih 16 dana ponašaju na pravi način, iako će sigurno doći do male nervoze, ali fudbal je takav posao u kome oni na najbolji mogući način moraju da izbalansiraju, a i mi iz stručnog štaba sa njima, jer su usmereni jedni na druge, duge su pripreme, tu su i mečevi. Na kraju ćemo podvući crtu i sve će se svesti na 23 ili 24 igrača koji počinju prvenstvo.

Jojić je kvalitetan igrač

Među prvotimcima se u Turskoj našao i Miloš Jojić. Kakvi su planovi sa njim, postoji li mogućnost da se ponovo vrati u klub?

Miloš Jojić Foto: Marko Jovanović

- Izrazio sam želju čim sam došao u Partizan da Jojić potpiše ugovor, jer je u tom periodu održavao formu sa Teleoptikom. U tom momenu nije bio spreman da se vrati, hoće li u narednom periodu-ne znam, ali strpljen-spasen, videćemo... Izrazio je želju da trenira sa nama, da li se to njemu dopada ili ne teško je reći, no, samim gestom, dolaskom na pripreme, možda postoji neka šansa da potpiše. Miloš je kvalitetan igrač i teško mi možemo da nađemo fudbalera tog profila i da ga angažujemo, a da je pritom slobodan na tržištu.

Smatrate li da se u prethodnom periodu uklopio u postojeći tim Partizana i način rada?

- To je igrač koji ima kvalitet, igrao je u velikim klubovima i ne bi mu bio problem da ga uvrstite u bilo koju ekipu. Vidim da odlično radi, da se smeje, dosta igrača i poznaje iz postojećeg tima i t svakako ne bi bio problem.

Kada smo kod pojačanja, očekujete li u narednom epriodu neka nova lica u timu?

- Pričao sam i ranije, ali ponoviću; meni generalno nije potreban nijedan novi igrač, ali ako neko ode, onda mi je potrebno pojačanje da popuni mesto, Takođe, ako se pojavi igrač na tržištu koji je sktra kvaliteta i koji je bolji od momaka koje trenutno imamo, onda sam za to da se takav angažuje. Takav fudbaler se ne dovodi za period od tri ili četiri meseca već tri ili četiri godine. Spreman sam u tom slučaju da dupliran, pa i tripliran poziciju.

Jedan od tih je svakako Dolev Haziza, krilni napadač Makabija iz Haife, za koga su crno-eli poslali već dve ponude i uveliko su u pregovorima sa Izraelcima. Petrića smo upitali da li aktivno učestvuje u svemu tome?

Dolev Haziza Foto: Live Media Publishing Group / Alamy / Alamy / Profimedia

- Na igrače koji su u ponudi ja sam taj koji daje poslednju reč. Hazizu je preporučio Natho, ali sam ga već znao iz mečeva Lige šampiona i utakmica protiv Crvene zvezde minulog leta. Samim tim što je reprezentazivac svedoči o kvalitetu, no, ponovo sam ga analizirao i ne možete nikada da tvrdite da će se uklopiti u neki stil, koncepciju, Međutim, kao i u slučaju Jojića, kvalitetan igrač uvek može da se prilagodi. Upitao sam Natha za njegov karakter i dobio pozitivnu informaciju, rekao je sve najbolje, pa sam dalje prosledio klubu. Pregovori, ponude - to mene ne zanima iz ove pozicije, samo me zanima igrač. Što se dvojice ostalih igrača tiče, da li će doći, to su samo priče, ne znam da li možemo da ih dovedemo. Bitno je da se napravi prostor u timu za sve nove momke, kao što je bitno i da odabir bude kvalitetan.

Da li ste spremni za eventualne odlaske iz trenutnog kadra?

- To je neminovnost, baš kao i u vremenu u kome sam i sam bio fudbaler. Uvek poželim tim momcima da nađu bolje uslove, druge izazove, nikada nikome neću stati na put, jer sam bio u toj koži i jednostavno dođe vreme kada pojedini igrači naprosto moraju da odu.

Do sada je jedino Nikola Terzić napustio klub, na pozajmici je u Turskoj.

- Kada je došla ponuda, Terza me je zvao, pitao me je šta mislim o tome. upitao sam onda i ja njega šta misli, kako se oseća, pa mi je odgovorio da bi probao da bi imao veću minutažu. Dobio je moje odobrenje, jer nisam želeo da mu stanem na put i nadam se da će dobiti i prostor i minutažu u toj drugoj ekipi, pa da se vrati ponovo u Partizan. Fudbal je takav, nekada vam se namesti pričam nekada naprosto ne i onda tražite svoju sreću. Nikola nije imao minutažu koju je možda i zaslužio, ali je imao nesreću da na njegovoj poziciji igra Fuseni Dijabate, koji je pokazao mnogo više i od njega i od nekih drugih i za poštovanje je što je imao hrabrost da ide da proba u drugoj sredini.

Šerif još uvek nepoznanica, ali stigao VAR

Gordan Petrić i Nenad Lalatović Foto: partizan.rs/Miroslav Todorović

Partizan će na proleće nastaviti putešestviuje u Evropi, kao jedini srpski prestavnik, a do tada Petrić će sa svojim stručnim štabom morati da skautira Šerif, koji je u velikoj meri promenio sastav tima.

- Biću iskren, nisam ih još gledao, jer su promenili sastav, došlo je dosta novih igrača, ostala samo tri ili četri iz šrošle sezone i nemam još uvek informaciju. Možda je to malo čudno, ali to su činjenice, pošto je Šerifu prvi prolećni meč zapravo protiv nas, dok će oni imati priliku da gledaju Partizan u dve utakmice. Zato moramo da budemo malo više radoznali u tom pravcu, da pokušamo gde će eventualno igrati kontrolne mečeve, pa da ih pogledamo, Biće lakše ako su i oni u Antaliji, no, ako nisu, onda ćemo nekoga ili poslati ili pogledati na platformama za fudbal.

Pred jake mečeve sa Kelnom i Nicom ste govorili da ih je najlakše spremiti, jer igrači treba da uživaju. Brine li vas što su Moldavci još uvek nepoznanica?

- Sve se uvek svodi na igru 11 na 11, iako nemamo puno informacija o njima, U moje vreme nije bilo toliko skautiranja, pa smo se snalazili i mi i naši rivali. Potrudićemo se da saznamo što više o njima, ako bude nemoguće, onda ćemo se osloniti na taj prvi međusobni meč, tu već može mnogo toga da se vidi, no, kažem - sve je to igra između dva tima i teren odlučuje.

Radujemo se VAR-u, ali i Moldavci

FK Partizan Foto: partizan.rs/Miroslav Todorović

Dobra okolnost po Partizan je obaveštenje iz UEFA da će se u dvomeču sa moldavskim klubom koristiti VAR tehnologija. Petrić to odobrava.

- Radujemo se mi VAR, a verovatno se raduje i Šerif. U nekim situacijama tehnologija može biti od velikog značaja, o, sve se ipak svodi na same igrače. VAR može da asistira, pomogne, ali samo fudaleri sami sebi zapravo najviše mogu da pomognu, ako je im dan i odigraju dobro.

U nekoliko navrata ste najavili da će Partizan na proleće biti kvalitetniji, bolji nego jesenas. Vidite li pomake posle 20 dana rada sa timom?

- Vidim pomak, mada je bolje da igrače upitate o tome. Sa druge strane, da se ne lažemo, koga god igrača da upitate, reći će vam: ovo su najbolje pripreme do sada, da nikad bolje nismo radili. Rekao ih da im je ovaj sistem sa jednim dužim trenungom odgovarao, Radili smo dva sata, pa i preko toga, no u ta dva sata smo stavili mnogo toga i dali uz to priliku da odmore posle napora. Bilo je sigurno i umora, međutim, odradili su sve maksimalno i to mi daje potvrdu da će fizički sigurno biti spremni, a da li ćemo dopuniti nešto u odnosu na jesen videće se već na drugoj, trećoj utakmici u prvenstvu. Ne mogu da kažem prvoj, jer nam je taj duel sa Napretkom možda i najteži, izlazimo iz priprema, uslovi u Kruševcu sigurno neće biti kao u Humskoj na početku februara. Zato je bitno da tu utakmicu rešimo takmičarski i potom ćemo ući u neku kolotečinu gde će nama dosta toga iči na ruku, na našem stadionu, na boljim terenima. Sve će. dakle, biti jasno posle te prve utakmice prolećnog dela sezone - ističe Gordan Petrić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    13. januar 2023 | 12:07

    Još lazar i rnić i to su ta pojačanja prodana si duša

  • mrki

    13. januar 2023 | 12:04

    jojic je igrac ko sto si i ti trener tesko nama

  • Kalabic

    13. januar 2023 | 12:19

    E sad si razocarao totalno.Kakav bre jojic,teraju te ga iz kluba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA