≫ 

"Ko pokaže huligansko ponašanje izgubiće status fudbalskog navijača": Vlada Italije udarila na ultrase

Ministar unutrašnjih poslova potvrdio dvomesečnu kaznu gostovanja za navijače Rome i Napolija, zbog nedavnog sukoba huligana ova dva kluba na autoputu

  • 6
Irriducibili, navijaci, navijacka grupa, FK Lacioa, FC Lazio Foto: CIAMBELLI / Sipa Press / Profimedia

Ministar unutrašnjih poslova Italije Mateo Pjantedozi, izjavio je da će navijačima Rome i Napolija biti zabranjena gostovanja u naredna dva meseca zbog nedavnog sukoba huligana ova dva kluba na autoputu. Ovo je samo jedna od mera Vlade Italije protiv najratobornijih fudbalskih navijača, tvrdokornih ultrasa, a naredna bi, kako je naveo Ministar sporta Andrea Abodi, mogla da bude gubitak statusa fudbalskih navijača, svih onih sklonih delikvenciji i huliganstvu.

Italija je u prošlosti imala silne probleme sa fudbalskim huliganima pa država novim, odlučnijim i efikasnijim merama i sankcijama, pokušava da suzbije talas nasilja vezanog za fudbalske priredbe.

- Oni koji budu pokazivali delikventno ponašanje izgubiće status fudbalskih navijača - poručio je Ministar sporta u Vladi Italije Andrea Abodi na sastanku u Parizu.

On je naglasio da su brojne mere koje je preduzela država Italija već dovele do poboljšane slike na stadionima i da se ispadi navijača sada uglavnom dešavaju samo van tribina.

- Napori koje smo uložili poslednjih godina doneli su drastično smanjenje problema sa nasiljem na stadionima, gde se retko mogu videti nasilni prizori, maada, i proed toga, ne smemo spuštati gard u ovoj borbi - poručio je Ministar.

- Što se tiče problema van stadiona, imam vrlo jasnu sliku o tome: svi koji pokažu nasilno ponašanje i upuste se u delikvenciju izgubiće status fudbalskog navijača. Meni je strano da takve ljude uopšte nazivam navijačima, oni, za mene, ne pripadaju toj grupi. Klubovi su svesni svega, nadam se da će još bolje nego do sada da naprave jasnu razliku između pravih navijača i huligana.

U Italji, poslednjih godina jaz između ultras grupa i "običnih" navijača je sve veći, o čemu svedoči i scena sa nedavnog meča Intera na "Meaci", kada su tvrdokorni navijači napali ostatak tribine zbog toga što vo nisu želeli da izađu sas stadiona, kako bi odali počast ubijenom članu "Curve", inače ozloglašenom kriminalcu, usmrćenom iste večeri. Ultrasi intera su tada maltrerirali i fizički pokušali da oteraju deo tribine koja nije želela da izađe sa stadiona na kraju prvog poluvremena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mire S

    15. januar 2023 | 01:21

    To je u Srbiji neophodno da se uvede u svim sportovima pa ko voli nek izvoli. Takvi i ne dolaze da navijaju vec da klubu prave ogromne probleme kroz novcane kazne, igranjem bez publike itd itd i zbog takvih roditelji ne smeju sa sobom povesti decu da uzivo prate sportske predstave. Nada Drzava po ovom pitanju mora hitno da donese rigorozne mere.

  • ABC

    14. januar 2023 | 22:22

    A da navijaci prestanu da dolaze na utakmice, pa kad se uzme digitron i izrwcunaju gubitci brzo bi se taj zakon odma promenio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA