≫ 

Noćna mora Juvea: UEFA planira da ih izbaci iz Evrope i "češlja" 14.000 stranica, objašnjeno zašto su kažnjeni

Finansijske malverzacije donele su nefer prednost na tržištu

  • 2
FK Juventus - FK Makabi, Dušan Vlahović Foto: Profimedia/Insidefoto / ddp USA

Muka se na muku niže za navijače Juventusa, a sve zbog nezakonskih poteza čelnika njihovog kluba. Nakon što su saznali da su ostali bez 15 osvojenih poena ove sezone u Seriji A, crno-beli iz Torina se sada suočavaju sa još težom sankcijom UEFA.

Naime, Evropska kuća fudbala razmatra da suspenduje Juventus iz evropskih takmičenja zbog, kako je navedeno, nesportskog ponašanja, odnosno finansijskih malverzacija. UEFA čeka ishod istrage plata fudbalera za vreme pandemije koronavirusa, a Stara Dama je pod optužbama da je to činila "ispod stola".

Juventus je već 2021. godine sklopio dogovor sa UEFA zbog kršenja finansijskog fer pleja kada se klub izvukao sa samo 3.500.000 evra kazne, pa čelnici evropskog fudbala sada sigurno neće gledati blagonaklono na novi kiks uprave italijanskog kluba.

Pored izbacivanja kluba iz evropskih takmičenja, Juventusu preti kazna od čak 23.000.000 evra, a Gazeta delo Sport navodi da će svaka odluka zavisiti od istrage u Italiji gde će UEFA pregledati čak 14.000 papira dokumentacije i prevesti ih na neki od zvaničnih jezika. Ipak, to će potrajati, pa se rasplet očekuje tek u junu.

fk juventus Foto: Tanjug/Ap

Italijanski mediji objasnili su i zbog čega je Juventus kažnjen sa čak 15 poena minusa u Seriji A. Navodi se da je Stara Dama "veštački" podizala visinu transfera kako bi došla do dodatnog novca, a samim tim i lažnog osećaja likvidnosti. Stoga, sve je to uticalo na "lažne" rezultate u italijanskom prvenstvu u prethodnih nekoliko sezona.

Umesto da imaju gubitke, a samim tim i da ne mogu da dovode nove igrače, te da bi morali da ih prodaju, Juventus je stvorio sliku da ima novca, lažno je uvećao svoj kapital i dao im moć da manipulišu transfer pijacom.

- Ovo je štetilo drugim klubovima koji su radili pošteno i koji su morali da prodaju igrače koji su davali i po 20 golova po sezoni, a to je uticalo na rezultate u narednim sezonama - pišu u italijanski medijima.

To ujedno objašnjava zbog čega je samo Juventus kažnjen, a ne i ostali klubovi koji su učestvovali u transferima igrača. Oni su bili nesvesni da čine prekršaj, jer je Stara Dama prikrivala podatke.

Video: Vlahovićev menadžer za Telegraf: Pregovori sa Juventusom poslednjeg dana vođeni su 16-17 sati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boda Tajson Doživotna

    23. januar 2023 | 10:54

    Sramota. Poštujem zakon tako i treba ali šta mislite kad bi češljali u engleskoj? Ne bi bilo Čelzija,Sitija,Lestera,Totenhema,Njukastla,mančestera itd... Psg da ne spominjem,Real,Barsu. Tamo radi ko šta hoće. Najčistija liga su nemci. Kod njih nema transfera 200.000. Igra se ,trči se,radi se ,plaća se.

  • Lom

    23. januar 2023 | 08:31

    Tako ce i Bodiroga ove iz EL.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA