"Ako ne stvore hemiju, nešto mora da se menja": Matijašević surovo iskren o problemima Čuke!

Direktor Brđana dao intervju kojim je sumirao pripreme i najavio nastavak sezone

  • 2
Vladimir Matijašević Foto: FK Čukarički

Raspoložen je bio sportski direktor Čukaričkog Vladimir Matijašević tokom razgovora sa novinarima u Turskoj, osmeh mu nije napuštao lice, iako su Brđani u sredu popodne doživeli i svoj četvrti poraz na pripremama.

Daleko od toga da je srećan, donekle je taj osmeh pripisao i muzičkim notama klavira koje su dopirale do njega, a tek kako je vreme odmicalo primetili smo da ga određene stvari kada je u pitanju klub i te kako brinu.

- Odavno nije bilo četiri od četiri, pa sad da li su pobede ili porazi, nije važno. Zabrinut sam, kako da nisam, ali igrali smo sa jakim protivnicima i nadam se da će u ovih desetak dana doći do smirivanja tela i da će umor biti prevaziđen. Igrači su vredno radili u Antaliji, to stoji - počeo je Matijašević razgovor:

- Jedini što me čini zadovoljnim jeste zalaganje igrača na treningu, čak i na poslednjoj utakmici. Kreirali smo dosta šansi na prethodnim utakmicama, golovo nije bilo dovoljno. Zadovoljan sam kako su radili, bolje nego prošlog leta u Sloveniji. U slučaju da pronađemo formu, a imajući u vidu kvalitet ovih igrača, smatram da ćemo ostvariti cilj. Četiri boda zaostatka nije malo, a Vojvodina diše za leđima sa dva boda manje. Raspored nije lak, jasno je da danas svi igraju fudbal.

Otkrio je Matijašević i šta je Čuki potrebno kako bi igrala bolje nego jesenas, bolje nego na pripremama, te na kraju osvojila to treće mesto u Superligi ili Kup. I čini se da je "pogodio u metu."

- Potrebna je hemija u ekipi. Kod nas nešto stalno iskače, nekome nešto ne valja. Oni to moraju da reše, ako ne uspeju nešto mora da se menja, pa makar i ja. Moraju da daju 100 odsto. Potrebno je da sami prelome u glavi. Mi možemo da im pomognemo razgovorom - poručio je Matijašević koji je priznao da prognoze više i ne sme da daje:

- Sve što sam očekivao u prethodnih šest meseci nije se desilo, tako da sada ništa ne smem da očekujem. Sigurno da sam očekivao više imajući u vidu nekoliko sjajnih godina i izlazaka na evropsku scenu koji su iza nas. TSC je iskočio ispred Čukaričkog, Vojvodine, Novog Pazara, ali dok god ima nade mi ćemo se boriti za taj vrh i titulu u Kupu. Ja sam pre šest meseci sam rekao da imamo odličan tim, ali trenutno kuburimo sa tim da pronađemo pravu formu. Na papiru smo izuzetno jaki, ali to ne donosi uspeh, već moramo opravdati kvalitet na terenu. Nadam se da će trener uspeti da pomogne momcima da se uzdignu.

Vladimir Matijašević Foto: FK Čukarički

Kada je već pomenuo trenera, pitali smo da ga li je Dušan Kerkez dobio sve ono što je tražio kada je u pitanju igrački kadar.

- Mislim da jeste. Za sve što je tražio, dobio je podršku od nas i posle ovih poraza i posle pomalo turbulencija. Ništa se strašno nije dešavalo, ali je dobio podršku kluba i igrača. Svako gleda rezultat, ne bih mogao da kažem da će ostati do kraja, a da izgubi pet utakmica. Kako kada mi jurimo treće mesto i kup. Isto tako bi bilo i u mom slučaju na primer, kako da ostanem, a da ne napravim budžet tri godine. Ko bi me držao? Ni ja samog sebe. I rezultati su bitni i za sebe kažem da snosim deo odgovornosti pošto sam podržao tog trenera i te igrače, ali sve ima svoje granice.

Nastavio je Matijašević u istom tonu...

- Ja stvarno ne mogu da kažem šta mislim. Čukarički koji će biti... Treće mesto ili osvajač Kupa. Prvo osvajač Kupa vodi u grupnu fazu Lige konferencija. Najgore bi bilo da budeš treći, a neko drugi osvijhi Kup. To bi bio pakao. Nisam previše optimista, ali verujem u igrače i struku. Po imenima ima dobar tim. Da li će oni uspeti to, da li će skinuti teret... Znate, oni meni pričaju što si nervozan i na prijateljskim utakmicama. Ja pijem tablete za smirenje, ne volim da gubim. Kad uzmem nešto, hoću to da napravim. Neće opet biti smak sveta, ali neće biti dobro po igrače. Njih gledaju drugi timovi. Badamosij je posle tri meseca privukao pažnju 20 klubova. A onda u poslednnjih mesec i po dana... Imali smo mi za njega opcije, da se ne lažemo. Ali opet, nismo imali zamenu. Sve je na nama. Imamo kvalitet, snage da napravimo rezultat. Kao što će i drugi, prevashodno TSC i Vojvodina. Ali mislim da će i Niš mnogima pomrsiti račune. Znamo kako rade i igraju. Nadam se na kraju uspešnoj sezoni, ali šta bude biće. Iz ove kože ne može.

Održao je Matijašević, zajedno sa trenerom Kerkezom, nedavno i sastanak sa igračima, te je otkrio šta je bila tema istog.

- Insistirao sam na disciplini u igri. Čukarički predstavlja firmu, privatni je klub. Discplina mora da postoji kakvi god rezultati bili, zna se kakvo se ponašenje očekuje. Ekipa mora da povrati plementiju igru, da više trči. Tatkički deo je u svakom smislu posao šefa struke. Smatram da su momci stvarno odradili dobre pripreme. Koliko god da me brinu ova četiri poraza, jasno je da nismo igrali sa slabim ekipama. Svi timovi su među najbolja tri u svojim ligama. Bez obzira na sve fudbal se igra 11 na 11. Očekivao sam više, ali videćemo. Uskoro počinje takmičenje. Nama je od 4. februara svaka utakmica biti ili ne biti. Svima, igračima, trenerima, upravi. Šta je od igrača traženo, oni su to uradili. Da li mogu da ispune sve zahteve ili ne? Videćemo.

Vladimir Matijašević Foto: FK Čukarički

- Fali nam i lider. S obzirom na to da je Docić već duže vreme povređen Stevanović se nameće. Nedostaje lider, volim drskost i igrača koji će da 'skoči'. Ne treba da pravi gluposti, ali mora da povuče ekipu. Ekipa se nalazi na nivou koji se meni ne sviđa. Moram da mislim pozitivno. Docić je bio sa ekipom, ali se razboleo. Mislim da se to dogodilo zbog ovih sastanaka. On živi za Čukarički i njemu je krivo da ne napravimo rezultat sa ovakvim imenima i timom. Ja se opet nadam da će svi razmisliti i shvatiti da je njima ovo najbitnije. Čukarički će živeti i sa i bez njih.

Na pitanje da li je cilj rezultat ili promocija mladih igrača, Matijašević nije imao dilemu.

- Uvek rezultat. Bio sam konkretan i u razgovoru sa trenerom kom sam poručio da nismo doveli ove igrače onako, kada imamo određene ciljeve. Da li ćemo uspeti da ih ostvarimo, ne znam. Igrači imaju fenomenalne uslove i sve što im je potrebno, ali opet nešto fali. Kada je promocija mladih u pitanju, za nas su već čuli i znaju, pa zovu i za one mlađe igrače koji ne igraju, ali ih nećemo olako prodavati. Cilj je rezultat, podvukao sam da se borimo za Evropu i za ulazak u grupnu fazu nekog takmičenja - poručio je Čukin direktor, pa istakao šta je ono što Brđanina takođe fali kada je u pitanju teren:

- Ne fali nama drskosti i bezobrazluka već brzine. Igrač može da bude spor, ali mora brzo da razmišlja. Danas velike ekipe ne igraju fudbal, već se igraju sa njim. Morate brzo da razmišljate. Bugari su nam danas pokazali kako se igra u tranziciji. Kažu da imaju dobrog igrača koji je bio u Palermu, pa što nije ostao tamo. Svaka čast svakome, poštujem, ali brzinom i hitrinom su nam pokazali gde smo u ovom momentu. Meni je najžalije što smo tu gde jesmo. Jasno je meni da smo u vrhu, u Evropi, ali moramo da napredujemo.

- Baš zato ćemo pokušati da napravimo saradnju sa LASK-om i to podignemo na viši nivo. Mi smo tehnički potkovana nacija, ali nedostaje nam brzina. Videli ste danas našeg Sisoka, koji čim krene napred pokaže brzinu, Badamosi takođe. Ako ne budemo brži ostaćemo na istom, pobede protiv autsajdera i porazi od favorita. Recimo poraz od Tventea, koji nije bauk. Dešava se to i Partizanu, Zvezdi, svima... Gubili su od Kiprana, Izraelaca...

FK ČUkarički, FK Crvena zvezda Foto: MN Press

- To što su neki naši vezni igrači spori, to je nebitno. I Modrić i Kros, jesu li brzi? Ne vidim nešto da su brzi, ali imaju glavu. Ne msilim da će ovi naši doći na taj nivo, ja se nadam za ove mlađe. Kod nas je bio Luka Stojanović, je li on brz igrač? Ali je dao dosta golova, pomogao ekipi, malo brže igrao. Igrač čim uspori, da li je to Docić ili pre Stojanović... Čim počnu da pametuju, nema od toga ništa. Kad igraju kako treba, oni su naši najbolji igrači. Mora brzo da se igra.

Imao je Matijašević i spreman odogovor na konstataciju da se eventualno više očekivalo od Luke Adžića i Đorđa Ivanovića.

- Adžić je bio dosta dugo povređen. Ja od njega očekujem kontinuitet da bi 'sutra' mogao da ode u neku jaču ligu. Sada je prošao pripreme, zdrav je, videćemo. Ivanović je dao sedam golova, što nije malo, a pritom je menjao pozicije. Nadam se da će sada pružiti više. Oni moraju da igraju zbog sebe, ne zbog kluba. Ja sam im rekao da je lako igrati za dve, pet, sedam hiljada evra. Ako se zadovoljavaju time, postoji tribina, pa će drugi igrati. Treba da razmišljaju o igri, rezultatu i odlasku dalje. Ljudi kritikuju srpske ekipe što prodaju mlade igrače, ali od toga se živi. Mi opet imamo Lučića, Jankovića,Tomovića, ove mlađe poput Miladinovića i Rogana... Ako u nekom trenutku vidimo da ne možemo da budemo treći sigurno se vraćamo na našu strategiju, koja je prisutna, ali ne u toj meri kao i obično. Nemamo opterećenje. Žao mi je zbog kluba ako nema rezultata, ali stojim iza toga da ćemo budžet napraviti.

- Ivanović je igrao u koliko klubova i osvajao je trofeje. Opet kažem, fali nam malo te hemije u ekipi. Više verovanja u sebe, u druge pored. Vidim ja sve, nisam ja ćorav. Da se ne lažemo. Probaćemo da promenimo sve. Da li ćemo juspeti, nisam optimista. Pokušavamo. ne znam. Iskreno, očekujem bolju i kompaktniju ekipu sa više hemije, ali opet kažem: Dobro su momci odradili pripreme, verujem u njih. Ivanović je igrač koji je bio u velikim klubovima. Čak i kod nas u Partizanu. Maribor, Olimpija, Soligorsk. Osvajao je titule i nemoguće je da ne može da igra u Čukaričkom. On je dao sedam golova, nagovestio je protiv Legije da je došao do igre. Mislim da je i malo umoran, a njegova pozicija je ta desetka, drugi špic.

Ima Čuka u svojim redovima nekolicinu igrača koji su na pozajmicama, pre svega Badamosi, Sisoko i Lučić koji bi i posle leta trebalo da ostanu na Brdu.

Mohamed Badamosi Foto: Marko Jovanović

- Mislim da ćemo otkupiti ugovore sva tri igrača. Zadovoljan sam onim što su prikazali. Za Badamosija kažu da ne daje golove, pa kad je davao bio je najbolji. Kako smo igrali, tako je. On daje trista odsto i u njegovom slučaju smo odlučili. Isto tako u slučaju Sisoka, videli ste i sami. Mislim da će biti još bolji, ipak priča samo francuski, malo slabije engleski. Dok je Lučić pokazao na ovim pripremama da može i verujem da će nastaviti i u reprezentaciji i kod nas ovih šest meseci.

Otkrio je Matijašević da će Čukarićlki napraviti saradnju sa austrijskim LASK-om.

- Predsednik Dragan Obradović, direktor Goran Grkinić i ja ćemo otići, pošto je njihov sportski direktor Vujadinović naš prijatelj, takođe nam je i predsednik kluba faktički postao prijatelj, tako da idemo na otvaranje stadiona krajem februara koji je vrhunski. Nakon toga ćemo razgovarati o daljim potezima, možda i o većoj saradnji. Ona već postoji na prijateljskom nivou, ako je potrebno nešto njima ili nama i nadam se da će odnos biti dobar i u perspektivi. Vid saradnje bi mogao da bude takav da mi ne prodamo igrača, nego ga prosledimo LASK-u, a onda ga oni prodaju dalje pošto su trenutno na većem nivou i nadam se da će biti na još većem. Već sada imaju potencijalne transfere između pet i deset miliona evra, što je nama svakako izazov. Bolje je neka da igrača pustimo igrača i za procente i manje novca, pa će nešto u tom smislu sigurno postojati.

Osvrnuo se Matijašević i na saradnju sa Goranom Grkinićem, kom ugovor sa klubom ističe sredinom februara.

- Prezadovoljan sam radom sa njim, ali će o nastavku saradnje morati da priča sa predsednikom kluba. Ja sam direktor i ne može direktor da postavi direktora. Surovi profesionalac, teško mu pomalo sve ovo pada, ali će proći.

Goran Grkinić, Vladimir Matijašević Foto: FK Čukarički

Dotakao se direktor Čuke i stanja u FSS, odnosno potencijalne kandidature Nemanje Vidića na mesto prvog čoveka Saveza.

- Ne znam ko su kandidati, ali što se Vidića tiče, sa njim sam igrao i već sam rekao kad sam hteo da izađem intervjuom protiv njega dok sam još bio u FSS, da ljudi koji su bili na tom nivou, kako bi neko mogao da kaže ne? To bi bilo pomalo suludo. Da li će se on kandidovati ili neko drugi, ali kada vidimo ko su ti ljudi, onda ću izneti stav. Nama treba neko sposoban ko će se baviti i fudbalom, ali i organizacijom. Nama je upravo to najveći problem.

- Kada sam rekao i pre Mundijala da je predsednik - predsednik, direktor - direktor, a selektor - selektor. To kod nas nije bio slučaj poslednjih dvadeset godina, već je sve bilo pomešano. Dve godine sam bio u savezu, ne sećam se da se neko nekome mešao. Uvek sam za to da se javno kaže šta ne valja, ne da se krije iza leđa, mene to ne interesuje. U savezu mora da se razgraniči ko šta radi. Ova ekipa može da napravi rezultat, Piksi je pokazao da može. Imamo dobrog trenera, dobru ekipu, uradili su šta su uradili. Taj Portugal nam je doneo mnogo, Ligu nacija, ali moramo da zaboravimo Svetsko prvenstvo.

Za kraj, analizirao je Matijašević i igrače koji su otišli iz kluba u prethodnih godinu i po dana. Tačnije, objasnio situacije oko Šapića, Roganovića, Mijailovića, Kajevića, Jovanovića, Rakonjca...

- Vi morate da shvatite da je Šapić bio ovde pre mene. I mislim da ne trebaju igrači ovde da se zadržavaju po 10 godina. Što se tiče Šapića, šef nije računao na njega, mi smo mu našli klub i tu je početak i kraj svake priče. Mijailović je zvezdaš, dobio je ponudu Zvezde... Šta sad treba da kažem, da ne može? Prvo, on je za džabe došao kod nas. Dogovor je bio da mu izađemo u susret kada iskrsne nešto. Vi svi znate Dragana Obradovića, on je na prvom mestu čovek. Jovanović dva miliona, Rakonjac dva i po... Kako da odbijete kad mi od toga plaćamo ostale igrače i decu. Došao je Badamosi koji ih je zamenio.

- Čolović je krenuo da igra, pa nije igrao. Tražio je da ide, jer nema minutažu. Opet kažem, mi gledamo ljudski neke tvari jer je ružno da zadržiš nekog ako nema minutažu. Roganović je došao za 10.000 evra, pojavila mu se Rusija. Imamo tu Tošića, mladog Kadijevića...Kajević je ranije otišao. Da li biste vi zaustavili čovekla od 33 godine, a jednim delom rešava egzistenciju. Značio nam je Kajević. I ovako i kada uđe sa klupe. Ja sam se čuo s njim skoro, rekao sam mu: "Ako raskineš tamo i uzmeš pare pre vremena, ti se vrati." Ali on ima ugovor još godinu dana. Rekao sam i Luki Stojanoviću, raskinuo je ugvor, da slobodno može da se vrati. Iako treba brzina, Luka je neko koji je zaslužio da bude tu ako kaže da hoće u Čukarički. Ima i ljudskosti koje ne možemo odbiti. Da li će igrati ili neće... Ne kažem ja da će on doći. Mi se konstantno čujemo na sedmičnom nivou. Mnogi igrači su zadužili Čukarički i na neki način mogu da se vrate.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milan

    26. januar 2023 | 13:43

    Prvo tebe treba da otpuste,jako si iritantan i naporan

  • Miki

    26. januar 2023 | 18:56

    Da li ovaj dobar klub ima nekog drugog da se obrati, sem ovog nadobudnog mešetara.. Vrlo cenim dosadasnji rad i rezultate ovog prvog privatnog kluba, ali Matijašević treba da manje mlati gluposti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA