Intervju sa Kvinsijem Menigom: "Pitanje o tituli prvaka je suviše kompleksno i teško za Partizan"

Prošle sezone smo bili veoma blizu, ali ste videli šta se dogodilo, no, moramo da nastavimo da pokušavamo, uzećemo je sigurno

  • 4
Kvinsi Menig Foto: MN Press

Ukoliko ne bude iznenađenja u prelazom roku, Partizan će na proleće "nositi" možda i najbrži krilni tandem u ligi Fuseni Dijabate - Kvinsi Menig. Prvopomeuti je još uvek "ruki", privikava se na Srbiju i naš fudbal, dok je Menig već "starosedelac" koji vrlo dobro poznaje okruženje i iza sebe ima pregršt važnih utakmica u crno-belom dresu.

Posle godine u Humskoj, momak porekom sa Surinama kaže da se veoma dobro privikao na Beograd, klub, ovdašnji fudbal, da u srpskoj prestonici uživa i njegova porodica, te da ne namerava da u skorije vreme menja sredinu, jer se oseća srećnim.

Posle sezone u kojoj se do poslednjeg momenta borio za titulu, krenuo je sa Gordanom Petrićem i saigračima u novi ciklus, verujući da će jednom sunce ogrejati i Partizan kada su trofeji u domaćem fudalu u pitanju. Takođe, u intervjuu za Telegraf otkrio je i neke detalje iz privatnog života, adaptacije na našu zemlju i fudbal.

- Skoro sam kao domaći igrač. Posle godinu dana je isto, ali je svaka godina u osnovi drugačija. sada poznajem klub, grad, prepoznajem lica koja su uz klub, ali je bilo i promena, dva puta se, recimo, menjao trener. Iz tog razloga je drugačije, no, sada prepoznajem sistem, naučio sam kako Partizan funkcioniše, upoznao sve u klubu, naučio i neke reči na srpskom jeziku. Takmičenje mi je takođe znano, sada već znam na kom stadionu nas očekuje dobar, na kome loš teren, poznajem igrače iz drugih klubova, trener, stilove igre svake od tih ekipa.

  • Možete li posle godinu dana da uporedite srpsku i holandsku ligu? Šta su osnovne razlike?

- Ovdašnja liga se više bazira na "fizici", duelima, dok je holandska više azirana na tehnici fudbalera, veštini drilinga jedan na jedan. Igra se ofanzivno, mahom je to sistem 4-3-3, gde možete naći mnogo talenata, mladih igrača koji igraju profesionalno. Ima ih naravno i u Srbiji, ali tamošnji igrači već sa 18 ili 19 godina stiču veće iskustvo i brzo završe u Evropi. U Partizanu i Zvezdi ih, ponavljam, takođe ima, kao i drugim srpskim ekipama, ali je pritisak veći i kada se ukaže šansa ili si spreman ili nisi.

Kvinsi Menig Foto: FK Partizan/MIroslav Todorović
  • Da li Vas je zatekao Dušan Tadić u Ajaksu?

- Ne, zamalo smo se mimoišli. Ja sam već otišao kada je Tadić stigao u Ajaks, ali igrao sam protiv njega. bio je tada na desnom, a ja na levom krilu, pa smo se odmerili. Ajaks je u tom momentu bio jeda od najboljih klubova u Evropi, stigli su do polufinala Lige šampiona. Dušan je kapiten Ajaksa i to dovoljno govori, veoma je važan za klub i neko ko je primer igračima kao veliki profesionalac.

  • Kako vidite svoju poziciju posle godinu u Partizanu, smatrate li da ste bitan šraf u timu?

- Možda je to bolje pitanje za trenera, trudim se da budem spreman u svakom trenutku, da odradim ono što se traži od mene, a oni koji donose odluke će proceniti da li je dovoljno za prvih 11 ili klupu.

Haziza je dobrodošao

Dolev Haziza Dolev Haziza; Foto: Live Media Publishing Group / Alamy / Profimedia
  • Da li vam se javila želja da probate nešto drugo, neku bolju ligu od srpske?

- Iskreno - ne. Potpisao sam ugovor na tri godine i ne razmišljam o tome niti sam se raspitivao kod agenta o eventualnim ponudama. Igrač sam Partizana, srećam sam ovde, orimo se za trofeje, imamo i priliku da se pokažemo u evropskim takmičenjima. Malo nam je nedostajalo da prošle godine osvojimo prvenstvo, a svaki igrač želi da se bori za najviše ciljeve.

  • Početak tekuće sezone je bio turbulentan, Partizan je već tada. čini se, izgubio bitku sa rivalom. Kako gledate na taj period?

- Bio je to težak, stresa momenat za ce tim, klub, jer nismo uspevali da sprovedemo ideje u delo, Smatram da je i prošli trener bio dobar, ali je bilo potrebno vreme da se adaptiramo i pokažemo ideje na terenu. Rezultati nisu bili dori, a kada je to tako, onda nema vremena, niti strpljenja. Ovde je pritisak veliki, samo se uspesi broje.

  • Partizan je zainteresovan za Doleva Hazizu iz Makaija iz Haife. Predstavlja li vam problem što igra na vašoj poziciji?

- Naravno da ne, štaviše, dobrodošao je ukoliko će pomoći timu. Ne samo Hazita, već svaki dobar fudbaler, a konkurencija je uvek dobra, jer vas gura unapred.

Razmišljaćemo o derbiju kada dođe na red

FK Crvena Zvezda - FK Partizan, Derbi, Finale Kupa Kvinsi Menig na večitom derbiju u duelu sa Strahinjom Erakovićem; Foto: Nikola Tomić
  • Čini li vam se da je Partizanu potrebno još pojačanja?

- Smatram da imamo zaista dobar tim, odlične igrače. Imamo iskustvo u nekolicini momaka, imamo i mlade talente. Nekada nije lako da ostavrite ciljeve, jer je potrebno da se pobede svi mečevi u ligi, ali smatram da imamo zavidan kvalitet.

  • Novi trener Gordan Petrić je verovatno drugačiji od svih sa kojima ste radili?

- Istina, izuzetno je smiren i iskren, ali vidi apsolutno svaki detalj, kako na treningu, tako i na mečevima. Vidi naprosto sve...

Gordan Petrić Foto: Marko Jovanović
  • Verujete li da će crno-beli konačno osvojiti titulu?

- Mnogo je kompleksno i teško pitanje - nasmejao je Menig. - Prošle sezone smo bili veoma blizu, ali ste videli šta se dogodilo, Ipak, moramo da podignemo glavu i nastavimo da pokušavamo. Uzećemo je sigurno, ne znam kada, ali hoćemo.

  • Razmišljate li o derbiju sa Crvenom zvedom?

- Negde je u mislima, ali hajde da idemo korak po korak. Jer, prošle godine nas je to gledanje u budućnost možda i skupo koštalo, Počinje sezona, imamo važne mečeve u ligi i Evropi, a derbi je početkom marta i tada ćemo razmišljati o njemu i večitom rivalu.

Pomoć Dijabateu znači koliko i meni

Fuseni Dijabate, Kvinsi Menig, Rikardo Gomeš Foto: MN Press
  • Možete li da otkrijete kako ste dobili ime Kvinsi?

- Uh, pa morao bih da okrenem majku, pa da vam možda ona odgovori na to pitanje. Ne znam zaista, mislim da ime ne znači ništa. Imam četiri brata i kada otvorite naše pasoše, videćete mnogo imena u njima. Neka su ista kao i moje, samo se drugačije pišu

  • Provodite vreme sa Dijabateom, čini se da se dobro razumete i na terenu i van njega.

- Radi se o odličnom fudbaleru, izuzetno brzom, sa izražeom tehnikom, drilingom i odličnom levom nogom. Veoma smo bliski i na terenu i van njega, potrudio sam se da mu omogućim lakše prilagođavanje na Srbiju, Beograd i Partizan, baš kao što je to Rikardo učinio za mene kada sam došao. Rođen je u Parizu, ja sam u Amsterdamu, isto smo godište, naši gradovi su sličnog mentaliteta, imaju i direktnu konekciju. Pomogao sam mu sa mnogo van terena, jer znam koliko to znači svakom igraču kada dođe u nepoznatu zemlju, dok na terenu nisam morao, jer je sjajan fudbaler. Objasnio sam mu i sve o Partizanu, jer su neke stvari dugačije nego u, recimo, Lesteru ili u Turskoj.

  • Verujete li da ste dva najbrža krilna igrača u ligi trenutno?

- Teško je reći, jer nekada kada igramo protiv nekih "manjih" ekipa ugledam krilo ili beka koji su izuzetno brzi, iznenađujuće! Ne mogu da ne pomenem i momka iz Crvene zvezde - Bukarija, izuzetno je brz. Hajde onda da budemo skromni i kažemo da nismo spori Dijabate i moja malenkost.

  • Kako ste se privikli na Beograd?

- Vrlo dobro, Smestio sam se u delu grada gde mi je sve brzo dopstupno, a nema gužve kao u starom delu. Brzo stižem na trening, kada je potreno na stadion, takođe i u nabavku, tako da mi je zaista lepo, meni i mojoj porodici.

Kvinsi Menig Foto: partizan.rs
  • Srpske reči više nisu prepreka?

- Ne, naučio sam dosta stvari. Lagano, prva, druga, leđa, lopta, prijatan ručak... Lepo mi je u Beogradu.

  • Velika većina saigrača sa kojima smo razgovarali uvek Vas napominje kao izuzetno prijatnog šaljivog, nasmejanog momka, omiljenog u timu. Fuseni Dijabate se našalio da volite i da spavate.

- Drago mi je što je tako... Pa, moram da odmorim i spavam kada imamo dva teška treninga, kako bih bio spreman za napore. Legnem, nekada ne spavam, samo se opustim, pozovem porodicu i tako provodim vreme. Jednostavam sam momak - pomirljivo kaže Kvinsi Menig.

Video: Petrić se našalio: Dobar je Jović, a i Baždar ima lepe kovrdže

(Z. Ivković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baba

    26. januar 2023 | 18:51

    Pa titula je vec na -5 bila resena. E moji grobari de mi zivimo. U kojim iluzijama😏😏😏😏😏😏

  • Gg

    26. januar 2023 | 17:14

    Godinu dana dovoljno da shvati da je došao u mali klub i ko je ko u Evropi

  • I

    26. januar 2023 | 19:38

    da vi franjevčići imate plus 10 Zvezda bi bila prvak.Čeka vas grčevita borba za treće mesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA