Petrić sumirao pripreme Partizana: "Bićemo jači, pojačanja ako prave razliku, pobeda u derbiju važna za klub"

Trener crno-belih do detalja objasnio planove sa mladim igračima, status Miloša Jojića, pripreme mečeva sa Šerifom, a stigao i da se našali kao po običaju

  • 14

Nikada duže pripreme - punih 16 dana i nikada bolja atmosfera u taboru Partizana, iako je dobro poznato da fudbaleri naprosto ne vole ovaj period godine, jer su izloženi velikim naporima, a udaljeni su od porodica. Ipak, trener crno-belih Gordan Petrić je izgleda "pronašao žicu" postojećem timu, saživeo se za igračima i oni sa njim tako da tokom boravka u Turskoj niste mogli da vidite ništa drugo sem osmeha, bez obzira što je bilo i dana kada su prvotimci bukvalno "padali na nos" od rada. Našao je Petrić način da ih van terena razonodi, opusti, svaki detalj je bio smislen tako da igrači nemaju nikakvo opterećenje kada ne treniraju, ali kada su izlazili na zeleni pravougaonik, bili su zaista posvećeni i na poverenje trenera su uzvraćali istom merom, sa velikim poštovanjem.

Svako je u sedam utakmica dobio priliku da se pokaže, nametne, mladi igrači nisu putovali kao ranijih godina da bi se reklo da su u timu ili da popune broj, već su dobili ozbiljnu minutažu, za njih su organizovane utakmice, dok su stariji samo nadogradili, igrački i fizički, jesenji rad. Posle svega Petrić kaže da je zadovoljan, da očekuje jači Partizan nego jesenas, a govorio je i o pomenutim mladim fudbalerima, pojačanjima, planovima za proleće, leto, pomalo i o večitom rivalu...

- Ovih 16 dana u Beleku poslužilo nas je vreme, imali smo odlično vreme, ne znam da li je ikada bilo ovde ovako, mahom bude kiše, ali ovoga puta je bilo sjajno. Ponašanje igrača i sve planirano, na fizičkom planu, odrađeno je maksimalno. Ako me pitate da li smo zadovoljni - jesmo. Spremni smo za nastavak prvenstva, sigurno! Dosta mladih je dobilo šansu, ne znam da li je neko pre dobijao ovoliku minutažu kao sada. Komibnovali smo. Da li smo pogrešili sa 2 utakmice dnevno, ne znam. Rezultatski, da kažem da nije bitno za mene. Bilo bi lepo da smo dobili neku više. Fizički smo spremni, tu nema problema - rekao je Gordan Petrić sumirajući pripreme u Turskoj.

  • Žalite li što poslednju proveru protiv jakog CSKA niste okončali makar remijem, čisto zbog psihološke potpore igračima za naredni period?

- Nema tu psihologije. Bilo je teško igrati. Prvo poluvreme smo mogli da primimo dva gola i da damo. Vetar je usporavao. Oni su se bolje snašli. Sudija kad je rekao 5 minuta produžetak, bilo mi je čudno. Kao da mu je olakšalo kad smo prmili gol. Šalim se naravno, možda bi bilo lepo da je ostalo nerešeno, ali to ne menja ništa. Bitno da smo spremni. Izbegli smo povrede. I oni koji su bili povređeni su nabili minutažu, Pantić, Traore...

  • Kada biste sutra imali takmičarski meč na programu, da li biste znali startnu postavu?

- Aposolutno, znam prvih 11. Pravimo u ovom trenutku sliku za prvi meč protiv Napretka, ali ipak to ne znači da će ta ekipa igrati i protiv Mladosti GAT. Igrači moraju da se ponašaju takmičarski, pogotovo u početku kada odigraju par utakmica, pa se stvari iskristališu. Napredak je vrlo nezgodan protivnik, da li će teren dozvoljavati da igramo našu igru, videćemo. No, bez dileme, znamo sastav za taj meč.

  • Primetili smo da ni na jednom od sedam mečeva niste zapravo izveli najjači tim, uvek su postojale kombinacije?

- U pravu ste, nisam sigurno nijednom sklopio najjaču ekipu. Bio sam obazriv, da svima dam istu minutažu, da mi niko ne zameri da nije dobio šansu. Svi koji su ovde zaslužuju da igraju u nedelju protiv Napretka, ali moraćemo da izaberemo najboljih 11. Jedino tri igrača imaju veću minutažu, Kristijan Belić, Mihajlo Ilić i Zlatan Šehović. Oni su najviše igrali.

  • Da li ste na taj način možda pomalo krili i adute?

- Nismo krili adute. Gledali smo da svako sa svakim igra, da svako ima nekog drugog para sa kojim igra. Bio sam oprezan da svi dobiju istu šansu da se pokažu. Oni su to i uradili. E, sad videćemo koga ćemo izabrati.

  • U skorijoj prošlosti se nije dogodilo da mladi igrači imaju toliko prostora da se nametnu, ali će velika većina njih ponovo u svoje selekcije?

- Mislim da su mladi baš dobili šansu, više nego pre. Da budem jasan, svi će se vratiti u omladinsku školu, odigrati utakmice koje treba, imamo mi prvotimce koji će izneti polusezonu. Da se ne lažemo, odluka kluba treba da bude da u narednom periodu damo mladima veću šansu. Time će doći i do oscilacija. Kod nas postoje talenti koji mogu u narednom periodu, godinu, dve, tri, da budu kostur tima. Odluka je naša da to izguramo do kraja. Moramo da prenesemo jasnu poruku navijačima da će doći do toga. Ipak, stavljajući te igrače u narednih šest meseci da dobijaju neku veliku minutažu, to nije moguće. Imamo dosta igrača, oni koji su tu će to izvući. Mladi će imati prostora, kao Baždar, Belić, Ilić... Svi ostali, takođe. Da pokažu da mogu da igraju za Partizan, bio ja trener ili ne, to je odluka kluba.

  • Mladi Ilić je čak kao starter igrao u "generalki" sa CSKA. Gde ga vidite u budućnosti?

- Ilić je na svim utakmicama bio dobar. Mada, svi su bili u redu. On je igrač koji ima to u sebi, zna da čita igru, može da bude i zadnji vezni. Fizički možda nije dominantan, ali se dobro postavlja. Upoznao sam ga još u mladoj reprezentaciji. Vidi se da ima to nešto. Svi će dobiti prostora. Ako se ja pitam, oni će sigurno imati šansu.

  • Verujete li posle svega viđenog u Turskoj, kako na treninzima, tako i na mečevima da će Partizan biti bolji na proleće nego li jesenas?

- Sigurno ćemo biti bolji nego jesenas. Bitna nam je prva utakmica, ona mora da bude profesionalna, takmičarska, a od Napretka će se dosta toga iskristalisati.

  • Brine li vas što ni u Kruševcu, niti protiv Šerifa ne možete da računate na kapitena Slobodana Uroševića?

- Činjenica je da za pomenute mečeve nemamo Uroševića, ali Šehović je dobro odradio mečeve i možda je u nekima pokazao da je napredovao u odnosu na pre.

Gordan Petrić Foto: FK Partizan / Miroslav Todorović

Haziza je pojačanje, Jojić se ne vraća

Stav da mu pojačanja ne trebaju samo da bi se reklo da su angažovana, već isključivo igrači koji će biti dosta bolji od postojećih u timu Petrić je ponovio još jednom. Čini se da mu je Dolev Haziza prva želja i najviše "na pameti" kada to izgovara, ističući da ne očekuje ništa u prelaznom roku ove zime.

- Ne očekujem ništa, rekao sam već i ranije. Ne interesuju me igrači samo da bi došli. Napomenuo sam da bi bilo dobro da Dolev Haziza dođe, on je kvalitetan igrač za Partizan. Možda ću i duplirati, odnosno triplirati igrače na toj poziciji, ali sam u njegovom slučaju spreman da preuzmem taj rizik, jer je Izraelac igrač za naredne dve, tri godine, a ne za nekoliko meseci. Samo kvalitet nam je potreban, neko ko je mnogo bolji od trenutnih prvotimaca ili, pak, neko ko će u narednom periodu da bude bitan, ne mora da igra sada.

  • Svesni ste da takvim stavom i sebe dovodite u određeni rizik da na proleće možda nemate dovoljan kvalitet?

- Ne, ne slažem se. Imam igrače sa kojima mogu da izguram do juna. Ovi igrači to mogu. Voleo bih da imam mnogo dobre igrače, svaki trener to želi, ali neću da dovodim slične onima kakve već imam u timu, već da bude mnogo, mnogo bolji. Ako može - može, ako ne idemo dalje. To je moj stav, iako naravno uvek ima neko iznad mene.

  • Ne možemo da vas ne upitamo za status Miloša Jojića, koji je prošao kompletne pripreme sa Partizanom i bilo je nagoveštaja da će se vratiti, čak i sa Vaše strane. Poslednjih nekoliko dana se situacija, čini se, promenila?

- Jojić je bio na Teleoptiku od letos, hteo sam da potpiše za Partizan ponovo, a u tom momentu smo imali problem sa vezistima i postojala je neka ideja. Međutim, situacija se promenila, on je kasnije bio izričit da neće da nastavi saradnju sa Partizanom iz njemu znanih razloga. Rekao da to možda mogu da "hendlujem", bilo da on ima neki problem sa navijačima ili bilo kim. Ipak, nije realno da potpiše, iako je kvalitetan igrač i uklopio bi se u svlačionicu i način igre u narednom periodu. On je pokazao da je pravi profesionalac, pomagao je sve vreme mladim igračima, savetovao ih na pravi način. Verujem da će on već u narednih nekoliko dana pronaći novi klub.

  • Smatrate li da su dobijanjem pasoša Srbije Rikardo Gomeš i Bibars Natho i Vama olakšali prilikom kombinovanja tima?

- Drago mi je što je Rikardo dobio pasoš, što stranci uživaju u Srbiji i Beogradu. To je olakšica, ali opet, igraće tim koji mislimo da može da dobije meč.

Gordan Petrić, trener FK Partizan Printskrin: Telegraf.rs

Cilj je da igramo, hteo sam da sklonim Dijabatea

Upitan šta je timu i sebi postavio kao jedan od primarnih ciljeva na proleće, da se "juri" Zvezdina prednost, cilja što dalji plasman u Ligi konferencije ili, pak, nešto treće Petrić kaže:

- Glavni cilj je da igramo fudbal, a ne da se igramo fudbala. Videlo se i protiv CSKA da smo se u nekim momentima, neki igračin, više igrali fudbala. Cilj mi je da igrači to shvate, a mislim da su shvatali priču. Moraju da odrade posao, da završe to što im je profesionalna obaveza i idu posle toga kući. Nekad se igramo fudbala, kod nas to možda i prođe, zbog protivnika i odnosa u kvalitetu, međutim, na višem nivou to se skupo plaća. U našoj ligi smo prednosti kako mi tako i Crvena zvezda i to nekada može da prođe. Ipak, cilj je da Partizan igra, da rivali znaju da će naići na težu priču u odnosu na druge protivnike.

Naravno, Petrić je pre svih mislio na Dijabatea, koji je izuzetan fudbaler za naše uslove, ali ponekad se "zaigra" u zaboravi da profesionalni fudbal ne trpi previše improvizacije i zabave za sopstveni groš. Otkrio je i mali gaf veziste, zbog koga ga je sankcionisao.

- Dijabate je kasnio na pripreme. Bio sam izričit da mora klub da obrati pažnju, da u tom trenutka možda hoću i da ga sklonim iz tima. Ali on nije zlonameran, jednostavno takav je, drugačiji karakter, jako dobar u duši, ali nekada zaboravlja neke stvari. Protiv CSKA se malo više igrao fudbala. Od meča sa Zvezdom jesenas, pokazao da je igru i fudbal na pravi način. Voleo bih da svaku utakmicu igra fudbal, a ne da se igra. Ipak, kod takvih majstora fudbala se i igranje fudbala nekad može oprostiti.

Gordan Petrić Foto: Telegraf

Mogli smo za Zvezdom da se gledamo dvogledom

  • Minus Partizana od deset bodova pokreće važno pitanje da li crno-beli mogu da se nadaju da će i Zvezda negde ispustiti prednost?

- Ne znam da li Zvezda može da gubi bodove, ali znam da ima baš dosta utakmica. Ekipe su iskusne, dobro nameštene, kao TSC, Vojvodina, Novi Pazar... Siguran sam, uz novog trenera, da će to dobro postaviti, iako im sigurno neće biti lako da igraju te utakmice, kao i nama. Još je mnogo mečeva, a da li će Zvezda izgubiti - to me ne opterećuje. Idemo od meča do meča, stvaramo nešto što će biti u junu. Biće tu i mladi igrači, Jevremović, Baždar, Ilić...

  • Koliko bi eventualna pobeda u derbiju bila važna za Partizan?

- Važna je svaka pobeda u derbiju, kako nama, tako i Zvezdi. Ne opterećujem se ipak time u ovom momentu. Imamo Napredak, pa Mladost, zatim Evropa... Stvarno me zanima samo prva naredna utakmica. Bitno da su pripreme prošle u dobroj atmosferi, nije došlo do povreda i sigurno su igrači spremni.

  • Jeste li pratili dešavanja u taboru večitog rivala, znate li kako igraju, da li će biti jači na proleće?

- Nemam pojma. Tu su trenirali prekoputa nas (bukvalno preko ograde su dva hotela, prim, aut). Mogli smo da se špijuniramo dvogledom - našalio se Petrić. - Vidim da imaju problem sa Dragovićem, ali Terzić je rekao da je to završio i ja verujem da će tako biti. Ne znam da li će biti jači nego jesenas, kasnije su počeli pripreme. Svako neka duva u svoju čorbu, pa ćemo videti gde ćemo stići. Ima fudbala i posle ove sezone.

  • Koliko ste uspeli da ipsratite Šerif, bilo je dosta nepoznanica u moldavskom timu?

- Stižu 30. u Antaliju, igraće tri utakmice. Otišlo im sedam igrača, ali šestorica nisu ni igrala. Samo jedan bitan ih je napustio, došli dva nova i tu verovatno neće biti kraj. Ne mogu da vam kažem ko mi je sve to rekao, ali našli smo nekoga ko je upoznat sa situacijom tamo i ne želim da ga obeležim i napravim mu probleme. Znamo da klasično igraju u bloku, sa brzim igračima, moramo da budemo obazrivi.

Fudbal LIga Konferencija Nica Partizan Foto: Tanjug/AP

Kralj je visok teniser, čekam da me zovu na ručkove

Za kraj da pređemo na Petrićev "teren" opuštenosti i zabave, jer je upravo takvim stavom, mirnoćom i neposrednošću uspeo da iskontroliše 30 plus igrača, a da za 16 dana, uz izuzetno našporan rad, ne bude nijedan jedini incident, već atmosfera za poželeti.

Trener crno-belih je u međuvremenu slavio na teniskom turniru koji su organizovali novinari, medicinski blok, stručni štab, sportsi sektor, a remizirao je i u "amerikancu" (2:2 u partijama) sa potpisnikom ovih redova, tvrdeći da se posle početnog minusa tek kasnije zagrejao.

U tenisu je, pak, savladao Ivicu Kralja u finalu i prokomentarisao ceo turnir, smislen u euforiji osvajanja Australije u režiji Novaka Đokovića.

- Zanimljivi igrači, malo sam baždario, drugačije igrao. Da bi mečevi išli duže da ne završim odmah. Direktor je visok, zanimljiv igrač, ali nije imao šanse. Da je igrao Goran Pandurović bilo bi teže. Pandur je učitelj svima nama, kao i čika Miša Radaković isto...

Prisetili smo se i čuvenih opklada u ručak sa prijateljima Batom Mirkovićem, Ivanom Tomićem, Mihajlom Pjanovićem, Nemanjom Vidićem...

- Nisu još platili, odnosno jesu jedan. Ušli su u novu godinu sa dugovima. Ima jedno pet ručkova da plate. Znam da su to karakterni momci, počeće da me zovu da plate ručkove, siguran sam - pecnuo je za kraj prijatelje Gordan Petrić, potpuno jedinstvena pojava u srpskom fudbalu.

Video: Petrić rekao šta ga raduje posle remija sa Austrijom: Bitno da su se momci istrčali

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZALE GROBAR

    28. januar 2023 | 19:08

    Grobari, AJMO SVI ISPRED STADIONA i oterati bagru na silu. Druge nema.

  • Sremac

    28. januar 2023 | 18:56

    Sramna Uprava napolje !!!

  • Vapaj

    28. januar 2023 | 18:07

    Alo sine jel ti neko reko da je -10. Za koga smo mi jaci ovde??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA