Da li znate kako je nastao izraz "Zvezdino proleće?"

Sve je počelo na proleće 1984. godine

  • 8
Fk Crvena zvezda, FK Ferencvaroš, Green Monsters, navijači Foto: Nikola Anđić

Crvena zvezda je kroz istoriju pokazala da je ekipa koja odlično igra drugi deo sezone, odnonso onaj prolećni, i da tom prilikom najčešće dostigne eventualni zaostatak na tabeli.

Tako je, na primer, bilo i prethodne sezone u kojoj su crveno-beli imali pet bodova manje u odnosnu na Partizan, da bi na kraju osvojili titulu i pokazali tačnost termina "Zvezdino proleće."

A taj termin je nastao u sezoni 1983/84, kada je Zvezda ozbiljno zaostajala za rivalima i na kraju je uzela šampionsku titulu.

FK Crvena zvezda Foto: crvenazvezdafk

- Taj izraz se prvo vezuje za našu generaciju. Imali smo traljavu jesen, čini mi se da smo na šestom mestu završili polusezonu, a onda je krenulo furiozno proleće gde smo počeli da rasturamo sve protivnike. Poslednja utakmica u Sarajevu je završena 2:2, a nama je to bilo dovoljno da budemo šampioni. Moja prva titula šampiona Jugoslavije u karijeri i to je nešto što ću nositi u sebi ceo život - rekao je sadašnji sportski direktor Mitar Mrkela.

Silovit start Zvezde usledio je u prva četiri prolećna kola, uz fantastičnu gol razliku 14:2. Bodovi su vredno skupljani i posle trijumfa nad direktnim rivalom za trofej, Željezničarom na Grbavici (3:1), u 26. kolu, Crvena zvezda je prvi put izbila na čelo tabele.

Uprkos tome što je pretrpela sedam poraza, Crvena zvezda je stigla do 16. titule, sa po dva boda više od Partizana, Željezničara i Rijeke, pet od Hajduka...

Video: Novo pojačanje, Aleks Vigo, sačuvao Zvezdi obraz protiv Ludogoreca: Argentinac pokazao šta zna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djape

    30. januar 2023 | 17:42

    Nesto ih nema na prolece u evropi

  • RSK

    30. januar 2023 | 18:26

    Prošle sezone glavnu pomoć ste dobili od trenera izdajnika SAMROK FLORA STANOJA.

  • Slaviša

    30. januar 2023 | 20:40

    Prvo prolećno kolo ,vreme sporta i razonode ,D.Pataković kaže navijači CZ pevaju "Beogradska zvona zvone da pozdrave šampione". Sve posle toga je (h)istorija Bari,Tokio,Real,Milan,Bajern,Barsa,Psg.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA